Opis produktu:
Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom – konkretniej dużej grupie drożdży należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomycesbayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.
-Drożdże oferowane są w postaci zawiesiny w specjalnym płynie ochronnym; il. 20ml. Widać je w saszetce w postaci jasno brązowego osadu. Przed przystąpieniem do ich użycia należy saszetkę dobrze wstrząsnąć, aby płyn stał się mętny.
Pojedyncza dawka po namnożeniu wystarcza na przygotowanie do 25 l wina.
W ofercie znajdują się następujące rasy drożdży:
Burgund – do win czerwonych,zarówno stołowych jak i deserowych; owoców wysoko garbnikowych jak aronia, śliwki, winogrono czarne, bez, wiśnie, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny oraz jagody.
Bordeaux – do win czerwonych stołowych; owoców takich jak czarne jagody czy winogrono.
Malaga – do win czerwonych deserowych;owoców takich jak winogrono czarne czy aronia.
Madera –do win białych i czerwonych deserowych; owoców takich jak agrest,gruszki, maliny, morele, truskawki, porzeczki czerwone i białe,rodzynki oraz zboża.
Portwein – do win białych i czerwonych deserowych, owoców takich jak wiśnie, jeżyny, porzeczki czarne i białe.
Tokay - do win białych deserowych i stołowych; do owoców takich jak agrest, głóg, gruszki, jabłka,rabarbar, morele, dzika róża, truskawki, winogrono białe,porzeczki białe oraz rodzynek i zboża.
Sherry – do win białych deserowych, owoców takich jak czereśnie, jabłka,głóg, dzika róża, winogrona białe, porzeczki białe oraz rodzynki i zboża.
Sauternes – do win białych lekkich i stołowych, owoców takich jak jabłka, gruszki, morele czy winogrono białe.
Wszystkie wymienione powyżej rasy umożliwiają produkcję win o zawartości alkoholu do ok 14%.
Na szczególną uwagę zasługują rasy drożdży:
Uniwersalne –do win białych i czerwonych oraz wszystkich gatunków owoców,charakteryzujące się wysoką odpornością na alkohol do ok 18%.
W przypadku drożdży w zawiesinie zalecane jest wstępne ich namnożenie. Zabieg ten określa się terminem – przygotowania szczepionki drożdży, innymi słowy matki drożdżowej.
Charakterystyka produktu:
Drożdże w płynnej zawiesinie, produkowane są w firmie Biowin posiadają wszelkie zaświadczenia przedstawiające ich wysoką jakość.Szczepy pochodzą z najbardziej renomowanych instytutów mikrobiologii w Polsce, są organizmami mezofilnymi, czyli namnażającymi się w przedziale temperatur od 18 do30°C.
Użytkowanie
Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, nienarażonym na działanie promieni słonecznych
Zalety szlachetnych drożdży winiarskich
|
-tolerancja na alkohol ok. 14-18% -odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników -wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu -prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń -gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane -trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
|
|
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich
|
-tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10% -mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii -prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca -gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom -barwa wina często jest nietrwała -smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
|
|
UWAGA:
We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków.Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.
ZAPRASZAMY NA NASZE INNE AUKCJE Z
DROŻDŻAMI
KLIKNIJ I SPRAWDŹ INNE DROŻDŻE