CHARAKTERYSTYKA WINIARSKA
Wydajność alkoholu: 1% alkoholu otrzymuje się z 16 g cukru.
Niskie wytwarzanie kwasowości lotnej: < 0,10 g / dm3.
Wysoka odporność na alkohol: do 17% vol.
Niski poziom wytwarzania alkoholi wyższych. Stosunkowo odporne na działanie SO2, b. niskie wytwarzanie SO2 i H2S.
Bardzo niskie formowanie się piany.
Bardzo dobre właściwości osadzania się w formie zwartych osadów.
Temperatura: 14 - 33°C (optymalna 22 - 26°C)
ZALECANE UŻYCIE:
Do fermentacji głównej, dla win z moszczu owocowego: wina białe: 10 - 20g / 100l , wina czerwone: 20 - 25g /100l. /
Przy wznowieniu fermentacji: dla przygotowania rozruchu kultur : 55g /100l
PRZYGOTOWANIE: Suche drożdże rozpuścić w osłodzonej wodzie (50 g / dm3) w ilości 10 jednostek wody na jedną jednostkę wagi drożdży. Temperatura mieszaniny 30-35°C. Czas rehydratacji drożdży 15-20 min. Przygotowaną mieszaninę drożdży dodać bezpośrednio do zbiornika po uprzednim intensywnym zamieszaniu.
Ważność drożdży - 11.2012r . ( nowa dostawa !!)
PRZECHOWYWANIE
Drożdże przechowywać w szczelnym opakowaniu w temperaturze nie wyższej niż 25°C. Przy dłuższym przechowywaniu temperatura nie powinna przekraczać 10°C
Na oferowane drożdże wystawione na tej aukcji posiadam atest jakościowy , który na prośbę kupującego mogę przedstawić.