CK S102 (50g)
Do białych aromatycznych win owocowych i gronowych
Lubisz przygotowywać potrawy z ryb lub drobiu, a potem jeść je w miłym towarzystwie? Z całą pewnością tak. A chyba nie ma lepszego dodatku do tego typu dań jak orzeźwiające i aromatyczne białe wino. Podobnie jak kulinarne specjały, biały trunek może być jedynie Twoją zasługą!
Jak to zrobić? To nie takie trudne. Nie potrzebujesz nawet winogron, wystarczą np. gruszki i drożdże winiarskie CK S102. Dzięki tym niezwykłym drożdżom nie musisz się martwić o to, czy nastaw przetrwa i zaowocuje wspaniałym, aromatycznym trunkiem, który przypadnie do gustu wielbicielom cytrusowych nut zapachowych. Jeżeli lubisz ciekawe smaki i chciałbyś zasmakować czegoś interesującego, to łącząc drożdże winiarskie CK S102 i odpowiednio przygotowany ryż możesz mieć bardzo interesujące wino ryżowe, czym z pewnością zaskoczysz gości.
Nie lubisz gruszek, nie jesteś przekonany do ryżu, ale chciałbyś spróbować czegoś innego niż wino z tradycyjnych winogron? Nie ma problemu! Łącząc drożdże winiarskie CK S102 z białymi porzeczkami, agrestem, dziką różą i wieloma innymi, możesz otrzymać wyjątkowy trunek. Wystarczy spróbować!
Charakterystyka fermentacji:
- - Doskonałe możliwości rozmnażania dzięki umiejętności pokonywania dzikich drożdży
- Krótki okres startu i szybka fermentacja (10 dni w temperaturze 15°C).
- Fermentacja w temperaturze od 8 °C
- Pełne odfermentowanie nawet klarownych moszczy
- Tolerancja alkoholowa: 14.5% obj.
- Drożdże wykazują duże zapotrzebowanie na azot (wskazane dodawanie pre.
Charakterystyka metabolizmu:
- 16,3 g cukru daje 1% obj. alkoholu
- Niska produkcja kwasowości lotnej (mniej niż 0.24g / l)
- Duża produkcja estrów
- W temperaturze 10-12 °C: produkcja aromatów tropikalnych, takich jak mango i ananas
- W temperaturze 16-18 °C: produkcja aromatów owoców cytrusowych, takich jak grejpfrut
- Drożdże CK S102 nie są zalecane do winogron, które niedawno były leczone siarczanem miedzi ze względu na tendencję do produkcji SO2, gdy pozostałości siarki są obecne w moszczu
Wskazania przy stosowaniu Uwypuklanie cech naturalnych:
Użycie drożdży CK S102 pozwala na uzyskanie aromatycznych win i jest to idealny wybór by wyeksponować naturalną charakterystykę winogron. Drożdże te szczególnie dobrze sprawują się przy produkcji wina z winogron Ugni Blanc, Colombard oraz Viura. CK S102 sprawiają iż wina z tych szczepów są wyjątkowo aromatyczne i charakteryzują się dużą świeżością. Drożdże te są niemal idealne do produkcji win typu Vinho Verde.Dodatkowo drożdże te pozwalają uzyskać różne aromaty poprzez prowadzenie fermentacji w różnych temperaturach.
Uwypuklanie aromatycznych profili odmian winogron:
CK S102 są dobrze dostosowane do odmian takich jak Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Sémillon, Riesling, Muscat, Gewurztraminer, których aromaty dopełniają estry produkowane przez drożdże.Optymalne rezultaty daje zastosowanie aktywatora fermentacji Springarom, który jest bogaty w przeciwutleniacze.
Sposób użycia:
Drożdże CK S102 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30 stopni Celsjusza. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
wina białe i czerwone 20g/1hl
wznowienie fermentacji 40g/1hl
Sposób przechowywania:
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza
( najlepiej przechowywać w lodówce)
..:: Zapraszam na moje inne aukcje ::..