Firma Starowar jest wyłącznym przedstawicielem w Polsce firmy Lafood - dużego koncernu enologicznego. Lafood oferuje szeroką gamę drożdzy winiarskich, a także środków i dodatków winiarskich i niespotykany nigdzie wybór tanin.
Lafood- dwadzieścia lat doświadczenia w służbie winiarzom. Lafood jest dynamiczną firmą, bardzo koncentruje się na badaniach i rozwoju w celu zastosowania innowacyjnej biotechnologii i specjalizacji winiarskiej. Stała i ścisła współpraca firmy z instytutami badawczymi, winiarzami i producentami wina ma na celu odpowiednio szybko reagować na nowe i coraz większe wymagania klientów.
Firma Lafood ma swoje przedstawicielstwa wszędzie tam gdzie powstają doskonale wina
w Ameryce Południowej w Chile, Argentynie, Peru, w Europie min. w Mołdawii, ,Ukrainie we Włoszech w uroczej Toskanii, która jest jednym z najważniejszych producentów wina na świecie, produkty dostępne są również w Gruzji . Wszystkie produkty są doskonałej jakości, dlatego też chcielibyśmy Państwu przybliżyć ofertę tych artykułów by były dostępne Polsce, tak aby wszyscy zarówno w małych winnicach jak i w warunkach domowych mogli tworzyć doskonałe wina, wina starzone, wina musujące i miody pitne.
Zapraszamy
Exclusive Distributor – Starowar Polska
Bc Arom
Produkcja win musujących oraz win szlachetnych – produkcja win białych o średniej i wysokiej zawartości alkoholu
OPIS
Saccharomyces cerevisiae var. bayanus o doskonałych zdolnościach do wysuszania przy zachowaniu swoich właściwości.
PREZENTACJA I SKŁAD
Drobne granulki w kolorze kremowym.
Maksymalna wilgotność 5-6%
Nie zawiera więcej niż 10 dzikich drożdży i 10 bakterii na milion komórek drożdży
Całkowita nieobecność salmonelli w 25 g analizowanego produktu.
ZASTOSOWANIE W WINIARSTWIE
v Dobra wydajność alkoholowa: 16,2 g/l na 1 g alkoholu/Vol.
v Fermentuje prawidłowo w szerokim zakresie temperaturowym: od 12,5 do 32 °C.
v Doskonała tolerancja alkoholowa (do 18%/Vol).
v Prawidłowe fermentacje i powtórne fermentacje z energiczną fazą początkową.
v Niska produkcja kwasowości lotnej (0,15 g/l w kwasie siarkowym).
v Brak produkcji siarczynów i siarczków.
v Minimalna produkcja aldehydu octowego.
v Minimalna bądź nieobecna produkcja kwasu pirogronowego.
v Niska produkcja piany.
v Całkowita redukcja cukrów.
v Podwyższona odporność na czynniki hamując fermentację.
v Podwyższona odporność na wolny SO 2 i na niskie wartości pH.
Szczep prezentujący typowo odmianowe cechy aromatyczne. Nie wpływa na oryginalny aromat i smak, lecz poprawia właściwości sensoryczne gotowego wina. Polecany we wszystkich przypadkach, w których niezbędna jest podwyższona odporność na alkohol w trudnych warunkach fermentacji (gorące klimaty, zgniłe winogrona itp.).
Używany z moszczami win czerwonych sprzyja produkcji charakterystycznych, wyrafinowanych i harmonijnych win.
Stosowany z sukcesem w produkcji win musujących oraz win szlachetnych, w produkcji win białych o średniej i wysokiej zawartości alkoholu oraz pre-barrique.
DOZOWANIE I ZASTOSOWANIE
Ilości produktu mogą wahać się od 10 do 40 g/hl w zależności od sposobu zastosowania i osądu winiarza.
PAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE
Opakowania próżniowe po 0,500 kg
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Najlepsze na rynku.
Niska cena i najwyższa jakość.