Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Drożdże winiarskie Bayanus 10 g do wina

25-06-2015, 18:16
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.49 zł      Aktualna cena: 2.49 zł     
Użytkownik malinowynos_pl
numer aukcji: 5216162209
Miejscowość Jasło
Kupiono sztuk: 50    Wyświetleń: 75   
Koniec: 25-06-2015 18:02:25
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Drożdże winiarskie Bayanus 10 g

Drożdże winiarskie Bayanus to znakomite szczepy, dzięki którym przygotujesz smaczne wina czerwone, białe, a także różowe i musujące. Bayanus nadają się również do fermentacji nastawów cukrowych z dodatkiem zboża lub owoców. Drożdże świetnie sprawdzą się w trudnych warunkach. Pracują już przy 9°C i są odporne na czynniki hamujące fermentację. Produkt jest wygodny w użyciu. To drożdże aktywne, a więc przed dodaniem do nastawu wystarczy przeprowadzić prostą rehydratację, a po pół godziny zaczyn drożdżowy będzie gotowy do działania.

 

Jak stosować drożdże winiarskie Bayanus G-995?

  1. Przygotuj roztwór cukrowy o proporcjach 50 g cukru / 1 L wody. Cukier powinien być dobrze rozpuszczony, więc najlepiej dodawać go do gorącej wody.
  2. Gdy roztwór ostygnie do temperatury ok. 30-35°C, dodaj drożdże. Powoli wsypuj zawartość opakowania, cały czas intensywnie mieszając.
  3. Odczekaj 20-30 minut.
  4. Stopniowo dodawaj roztwór do balona, cały czas mieszając nastaw.
  5. Najlepiej, by nastaw i roztwór miały taką samą temperaturę. W tym celu może najpierw dolewać niewielkie porcje moszczu do zaczynu drożdżowego. Gdy temperatury się wyrównają, dodaj roztwór do nastawu.

Bayanus G-995 nadają się do produkcji win białych i czerwonych oraz miodów pitnych, a także do fermentacji nastawów owocowych z przeznaczeniem do destylacji. Drożdże sprawdzą się zarówno przy fermentacji głównej, jak i wtórnej oraz przy restartach.

Bayanus G-995 pracują już w temperaturze 9°C. Nadają się do trudnych fermentacji. Drożdże mają tolerancję na alkohol do ok. 16-18%. Jedno opakowanie wystarczy na przygotowanie 20-50 litrów wina.

Drożdże przechowuj w chłodnym i suchym miejscu o temperaturze nie wyższej niż 25°C. Optymalne warunki to 10°C.

Dawkowanie:
Wino czerwone: 20-30 g / 100 L
Wino białe: 10-20 g / 100 L
Wznowienie fermentacji: 15-40 g / 100 L
Podtrzymanie trudnej fermentacji 30-50 g / 100 L
Podtrzymanie fermentacji przy nastawie z koncentratu: min 50g / 100 L

 

Parametry

Waga 10 gramów