Drożdże winiarskie Bayanus 10 g
Drożdże winiarskie Bayanus to znakomite szczepy, dzięki którym przygotujesz smaczne wina czerwone, białe, a także różowe i musujące. Bayanus nadają się również do fermentacji nastawów cukrowych z dodatkiem zboża lub owoców. Drożdże świetnie sprawdzą się w trudnych warunkach. Pracują już przy 9°C i są odporne na czynniki hamujące fermentację. Produkt jest wygodny w użyciu. To drożdże aktywne, a więc przed dodaniem do nastawu wystarczy przeprowadzić prostą rehydratację, a po pół godziny zaczyn drożdżowy będzie gotowy do działania.
Jak stosować drożdże winiarskie Bayanus G-995?
- Przygotuj roztwór cukrowy o proporcjach 50 g cukru / 1 L wody. Cukier powinien być dobrze rozpuszczony, więc najlepiej dodawać go do gorącej wody.
- Gdy roztwór ostygnie do temperatury ok. 30-35°C, dodaj drożdże. Powoli wsypuj zawartość opakowania, cały czas intensywnie mieszając.
- Odczekaj 20-30 minut.
- Stopniowo dodawaj roztwór do balona, cały czas mieszając nastaw.
- Najlepiej, by nastaw i roztwór miały taką samą temperaturę. W tym celu może najpierw dolewać niewielkie porcje moszczu do zaczynu drożdżowego. Gdy temperatury się wyrównają, dodaj roztwór do nastawu.
Bayanus G-995 nadają się do produkcji win białych i czerwonych oraz miodów pitnych, a także do fermentacji nastawów owocowych z przeznaczeniem do destylacji. Drożdże sprawdzą się zarówno przy fermentacji głównej, jak i wtórnej oraz przy restartach.
Bayanus G-995 pracują już w temperaturze 9°C. Nadają się do trudnych fermentacji. Drożdże mają tolerancję na alkohol do ok. 16-18%. Jedno opakowanie wystarczy na przygotowanie 20-50 litrów wina.
Drożdże przechowuj w chłodnym i suchym miejscu o temperaturze nie wyższej niż 25°C. Optymalne warunki to 10°C.
Dawkowanie:
Wino czerwone: 20-30 g / 100 L
Wino białe: 10-20 g / 100 L
Wznowienie fermentacji: 15-40 g / 100 L
Podtrzymanie trudnej fermentacji 30-50 g / 100 L
Podtrzymanie fermentacji przy nastawie z koncentratu: min 50g / 100 L
Parametry