* BORDEAUX *. Wina czerwone, wytrawne i półwytrawne (10-12% alkoholu).
Polecane do owoców: wiśni, porzeczki czerwonej i czarnej, winogrona czarnego, czarnej jagody, jeżyny, śliwki węgierki.
* BURGUND *. Wina czerwone, słodkie i półsłodkie (13-15% alkoholu).
Polecane do owoców: czereśni, malin, śliwki renklody, aronii, porzeczki czerwonej i czarnej, winogrona czarnego, czarnej jagody, jeżyn, śliwki węgierki.
* MADERA *. Wina białe i czerwone, słodkie i półsłodkie (13-15% alkoholu).
Polecane do owoców: agrestu, gruszki, maliny, moreli, rodzynek, truskawek, porzeczki czerwonej.
* MALAGA *. Wina czerwone, słodkie i półsłodkie (13-15% alkoholu).
Polecane do owoców: aronii, winogrona czarnego.
* PORTWEJN *. Wina białe i czerwone, słodkie i półsłodkie (13-15% alkoholu).
Polecane do owoców: wiśni, jeżyny, porzeczki czarnej.
*SAUTERNES *. Wina białe, wytrawne i półwytrawne (10-12% alkoholu).
Polecane do owoców: przydatne do większości owoców.
* SHERRY *. Wina białe, słodkie i półsłodkie (13-15% alkoholu).
Polecane do owoców: czereśni, jabłek, dzikiej róży, porzeczki białej.
* TOKAY *. Wina białe, słodkie i półsłodkie (13-15% alkoholu).
Polecane do owoców: gruszki, jabłek, moreli, rabarbaru, dzikiej róży, śliwki renklody, winogrona białego, porzeczki białej.
* UNIWERSALNE *. Dają wysokie stężenie alkoholu. Bimber. Wina białe i czerwone, wytrawne i półwytrawne.
Polecane do owoców: Uniwersalne.