WITAMY NA NASZEJ AUKCJI
DROŻDŻE TURBO SPIRITFERM MOSKVA MOCNE 8KG DO 20%
Znane skandynawskie drożdże SpiritFerm Moskva Style. Specjalnie skomponowana mieszanka drożdży o podwyższonej tolerancji na alkohol z enzymami, pożywką, witaminami oraz mikroelementami do wysokoprocentowej fermentacji nastawów cukrowych.
POPULARNE DROŻDŻE DEDYKOWANE DO FERMENTACJI MOCNYCH NASTAWÓW
8KG CUKRU DOPEŁNIĆ WODĄ DO 25L = 4-5DNI = 20%
Instrukcja użycia:
Do pojemnika fermentacyjnego najlepiej z zaworem spustowym o pojemności nie mniejszej niż 31l (polecamy z naszej oferty:POJEMNIK FERMENTACYJNY Z KRANEM 33L UCHWYT! OKAZJA) wlewamy gorącej wody, w której rozpuszczamy 8kg cukru, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia całego cukru i dopełniamy do 25l. Następnie po upewnieniu się, że temperatura nie przekracza 30°C (po przekroczeniu temp. 35-40°C drożdże giną) wsypujemy zawartość jednej torebki i dokładnie mieszamy.
Zawartość cukru mierzymy cukromierzem (polecamy z naszej oferty: CUKROMIERZ BALLINGA DO ZACIERÓW SYROPÓW -5-33BLG). Zapisujemy wskazanie cukromierza w BLG, datę i godzinę rozpoczęcia fermentacji.
Przykrywamy pojemnik pokrywą, żeby uchronić nastaw przed kurzem, owadami, itp. Nie zamykamy szczelnie, nie stosujemy rurek fermentacyjnych!!! - fermentacja jest burzliwa. W ciągu kilku następnych godzin drożdże wybudzają się z uśpienia i rozpoczynają gwałtowną fermentację, która objawia się intensywnym gazowaniem (ewentualnie niewielkim pienieniem) i jest egzotermiczna (wydziela się ciepło). Temperatura otoczenia powinna być niższa od temperatury startowej nastawu, aby w żadnym momencie fermentacji nie przekroczyła 35°C.
Czas zakończenia fermentacji: 4-5dni
W miarę postępującej fermentacji gazowanie stopniowo ustaje, co możemy zauważyć mieszając nastaw. Jeśli mieszanie nastawu nie powoduje już wydzielania drobnych pęcherzyków dwutlenku węgla fermentacja jest zakończona. Koniec fermentacji najlepiej sprawdzić cukromierzem (polecamy z naszej oferty: CUKROMIERZ BALLINGA DO ZACIERÓW SYROPÓW -5-33BLG) - wskazanie powinno wynosić przynajmniej -6 do-7Blg. Wraz z cukromierzem udostępniamy prosty program do obliczania zawartości alkoholu w nastawie na podstawie jego wskazań przed i po fermentacji.
Klarowanie
Po zakończeniu fermentacji nastaw odstawiamy do wyklarowania grawitacyjnego na co najmniej 7 dni. Nastaw jest wyklarowany, jeśli wykazuje przezroczystość po nabraniu do szklanki. Klarowanie można znacząco przyspieszyć do 24h używając środka klarującego (w naszej ofercie KLAROWANIE 24H SPIRITFERM SUPERKLAR WINA I NASTAWY). Pozostaje jeszcze próba smakowa - uzyskany klarowny nastaw koloru jasno-żółtozielonego powinien mieć smak młodego wina białego bez nuty goryczy, lub kwaśności. Tak przygotowany nastaw można przeznaczyć do dalszej obróbki. W tym celu dekantujemy (zlewamy) go do zbiornika powoli odkręcając kran w pojemniku fermentacyjnym tak, aby nie naruszyć osadu na dnie pojemnika.
Waga netto: 140g
PRZESYŁKA
LISTY: w ciągu 24h od otrzymania środków na konto. TOWARY O WIĘKSZEJ WARTOSCI PROSIMY ZAMAWIAĆ DO PRZESŁANIA Z POLECENIEM.
Długość przedmiotów: do 40cm.
Masa: do 2kg
PACZKI: w ciągu 24h od otrzymania środków na konto.
Długość przedmiotów: do 60cm.
Masa: do 5kg
PRZESYLKI KURIERSKIE: w ciągu 24h od otrzymania środków na konto.
Długość przedmiotów: do 200cm.
Masa: do 29kg
Towary na zamówienie wysyłamy od otrzymania środków na konto w ciągu:
3 dni roboczych - profile kształtowane (spirale) lub docinane na wskazany wymiar rury, pręty i inne
7 dni roboczych - blachy cięte na wymiar, destylatory i inne przedmioty, których charakterystyka została zmieniona w porównaniu z opisem przedmiotowym w aukcjach.
Na życzenie Kupujących podajemy numery przesyłek do śledzenia ich na stronach dostawców. Roszczenia z tytułu uszkodzenia opakowań i przesyłek uwzględniamy tylko w przypadku zgłoszenia uszkodzenia do dostawcy (poczta, firma kurierska). Daje nam to możliwość wyegzekwowania od dostawcy odszkodowania za doręczenie przesyłki w stanie naruszonym.
KONTAKT
[zasłonięte]@destylandia.pl
Dzial obslugi klienta: 601 [zasłonięte] 005.