DROŻDŻE TURBO COOBRA 7 DESTYLANDIA 6KG 14% 7KG 17%
Znane skandynawskie drożdże Cobra 7. Specjalnie skomponowana mieszanka drożdży o podwyższonej tolerancji na alkohol z enzymami, pożywką, witaminami oraz mikroelementami do szybkiej fermentacji nastawów cukrowych.
DROŻDŻE DEDYKOWANE DO FERMENTACJI ŚREDNIOMOCNYCH NASTAWÓW
6KG CUKRU+22LWODY = 3DNI = 14%
7KG CUKRU+22LWODY = 5DNI = 17%
Instrukcja użycia:
Do pojemnika fermentacyjnego najlepiej z zaworem spustowym o pojemności nie mniejszej niż 31l (polecamy z naszej oferty:POJEMNIK FERMENTACYJNY Z KRANEM 33L UCHWYT! OKAZJA) wlewamy 22l wody o temp. 30°C, w której rozpuszczamy 6-7kg cukru, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia całego cukru. Następnie po upewnieniu się, że temperatura nie przekracza 30°C (po przekroczeniu temp. 35-40°C drożdże giną) wsypujemy zawartość jednej torebki i dokładnie mieszamy.
Zawartość cukru mierzymy cukromierzem (polecamy z naszej oferty: CUKROMIERZ BALLINGA DO ZACIERÓW SYROPÓW -5-33BLG). Zapisujemy wskazanie cukromierza w BLG, datę i godzinę rozpoczęcia fermentacji.
Przykrywamy pojemnik pokrywą, żeby uchronić nastaw przed kurzem, owadami, itp. Nie zamykamy szczelnie, nie stosujemy rurek fermentacyjnych!!! - fermentacja jest burzliwa. W ciągu kilku następnych godzin drożdże wybudzają się z uśpienia i rozpoczynają gwałtowną fermentację, która objawia się intensywnym gazowaniem (ewentualnie niewielkim pienieniem) i jest egzotermiczna (wydziela się ciepło). Temperatura otoczenia powinna być niższa od temperatury startowej nastawu, aby w żadnym momencie fermentacji nie przekroczyła 35°C. Dotyczy to w szczególności dużych nastawów, gdzie chłodzenie jest gorsze.
Czas zakończenia fermentacji: 6kg cukru - 3dni, 7kg cukru - 5dni
W miarę postępującej fermentacji gazowanie stopniowo ustaje, co możemy zauważyć mieszając nastaw. Jeśli mieszanie nastawu nie powoduje już wydzielania drobnych pęcherzyków dwutlenku węgla fermentacja jest zakończona. Koniec fermentacji najlepiej sprawdzić cukromierzem (polecamy z naszej oferty: CUKROMIERZ BALLINGA DO ZACIERÓW SYROPÓW -5-33BLG) - wskazanie powinno wynosić przynajmniej -5Blg. Wraz z cukromierzem udostępniamy prosty program do obliczania zawartości alkoholu w nastawie na podstawie jego wskazań przed i po fermentacji.
Klarowanie
Po zakończeniu fermentacji nastaw odstawiamy do wyklarowania grawitacyjnego na co najmniej 7 dni. Nastaw jest wyklarowany, jeśli wykazuje przezroczystość po nabraniu do szklanki. Klarowanie można znacząco przyspieszyć do 24h używając środka klarującego (w naszej ofercie KLAROWANIE 24H SPIRITFERM SUPERKLAR WINA I NASTAWY). Pozostaje jeszcze próba smakowa - uzyskany klarowny nastaw koloru jasno-żółtozielonego powinien mieć smak młodego wina białego bez nuty goryczy, lub kwaśności. Tak przygotowany nastaw można przeznaczyć do dalszej obróbki. W tym celu dekantujemy (zlewamy) go do zbiornika powoli odkręcając kran w pojemniku fermentacyjnym tak, aby nie naruszyć osadu na dnie pojemnika.
Waga netto: 124g
Dane kontaktowe na stronie o mnie