Drożdże gorzelniane turbo 24 - SpiritFerm opakowanie 195 gram! Drożdże aktywne SpiritFerm Turbo24h fermentują 6kg cukru w 24 godziny.
Instrukcja: rozpuścić 6kg cukru w 21 litrach wody o temperaturze 35-40C, następnie wsypać całą zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 22-27C.
Skład: drożdże, pożywka, witaminy i mikroelementy. Masa netto 195g. Fermentacja przebiega burzliwie. Nie należy używać rurek fermentacyjnych ani korków, nie stosować pokryw w pojemnikach fermentacyjnych. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków. Opakowanie drożdży zawiera już wszelkie niezbędne ilości pożywek, witamin i mikroelementów - nie ma potrzeby mieszania z nastawami żadnych innych dodatków. Drożdze pracują w zakresie temperatur od 22 C - 27 C, jednak wydłuży się wtedy czas fermentacji, najbardziej optymalna temperatura pracy podczas fermantacji to 25 C. Nie należy przekraczać 30 C, ponieważ drożdże przestaną pracować. Drożdze są bardzo skuteczne w szybkiej fermentacji nie wytwarzając przy tym żadnych dodatkowych fuzli. Charakteryzują się wysoką czystością nie wprowadzając typowego odoru bimbrowego do nastawu cukrowego, a po dodatkowym potraktowaniu naszego destylatu węglem aktywnym Cobra lub STROMS dostępnym na drugiej aukcji, to już rewelka w smaku oraz zapachu. .
Przed dodaniem drożdży do nastawu należy je uwodnić rozpuszczają w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i po 30 minutach wlać do fermentatora, lecz niekoniecznie, można wsypać zawartość opakowania 195g i dokładnie wymieszać (około 1 minuty). Drożdże dla lepszego startu należy dodać do nastawu gdy osiągnie temperaturę conajmniej 25C.
|