Jest to szczep dolnej fermentacji pochodzący z VLB w Niemczech,
rekomendowany do
produkcji piw typu lager z nutami estrowymi i owocowymi. Skutecznie odfermentowuje gęstą brzeczkę (nawet pow. 20°Blg).
Parametry:
- Temp. fermentacji: 9-15°C
- Dozowanie: przeciętnie 11,5 g na 20 litrów piwa
- Typ drożdży: dolna fermentacja
Sposób użycia:
Rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C wziętej w ilości 10 krotnie
większej niż masa drożdży.
Pozostawić na 15 do 30 minut. Delikatnie mieszać w ciągu 30 minut, i tak otrzymany krem zadawać do zbiornika
fermentacyjnego.
Alternatywnie, zadawać drożdże bezpośrednio do zbiornika fermentacyjnego utrzymując temperaturę brzeczki
powyżej 20°C. Stopniowo rozsypywać suszone drożdże po powierzchni brzeczki upewniając się, że drożdże pokrywają równomiernie
powierzchnię brzeczki, tak aby nie powstawały zbrylenia. Pozostawić na 30 minut, potem wymieszać używając napowietrzania lub
poprzez dodatek brzeczki.