Odbiór osobisty w sklepie przy ulicy Wodnej 2 (na przeciwko nr 17) w Krakowie (godz. 8:00-18:00)!
Przed przyjazdem sprawdź dokładnie mapkę dojazdu znajdującą się po lewej stronie!
Drożdże piwne BrewMasters Ale Yeast
Aktywne suszone drożdże piwowarskie, przeznaczone dla piw górnej fermentacji, np. IPA, Stout czy
Porter.
Opis produktu:
BrewMasters Ale Yeast to suszone wyselekcjonowane drożdże (English Ale) z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Przy wyborze tego szczepu szczególną wagę przywiązywano do optymalnych właściwości tłumienia. Drożdże są rozmnażane w monokulturze, przemywane, a następnie dokładnie suszone.
Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązującymi obecnie w UE. Czystość i jakość są udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
Produkt i działanie:
Ze względu na dużą ilość żywotnych komórek drożdży, ekstrakt zostaje zredukowany tak szybko, jak to możliwe i zostaje osiągnięty wysoki końcowy stopień odfermentowania. Podczas fermentacji nie powstają niepożądane produkty uboczne.
Zalecana temperatura fermentacji wynosi 16-24oC.
Dawkowanie:
Na zadanie stosować 50-100g drożdży na hl brzeczki.
Stosowanie- instrukcja uwodnienia:
Przed zadaniem należy uwodnić suszone drożdże do konsystencji kremu, w sterylnym naczyniu. Zalać suche drożdże wodą lub brzeczką w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży, o temperaturze 23°C ± 3°C. Gdy zadana masa drożdży nabierze konsystencji kremu (co zajmuje około 15-30 minut) utrzymywać łagodne mieszanie przez kolejne 30 minut. Następnie zadać otrzymany krem drożdżowy do wyjściowej partii brzeczki.
Alternatywnie można zadać suche drożdże bezpośrednio do naczynia fermentacyjnego pod warunkiem, że temperatura brzeczki przekracza 20°C. W celu uniknięcia zbryleń, stopniowo wsypywać suszone drożdże do brzeczki tak, aby całkowicie pokryły dostępną powierzchnie. Odczekać 30 minut, a następnie wymieszać np. za pomocą mieszadła napowietrzającego.
Przechowywanie:
Drożdże pakowane w atmosferze gazu ochronnego. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (<10 ° C). Należy uważać, aby opakowanie było szczelnie zamknięte. Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze 4°C, zużyć w terminie 7 dni od otwarcia. Nie należy używać miękkich lub uszkodzonych opakowań.
Wyprodukowano przez Erbslöh Geisenheim AG.