Odbiór osobisty w sklepie przy ulicy Wodnej 2 (na przeciwko nr 17) w Krakowie (godz. 8:00-18:00)!
Przed przyjazdem sprawdź dokładnie mapkę dojazdu znajdującą się po lewej stronie!
Drożdże winiarskie Oenoferm®X-treme
Silnie fermentujące, hybrydowe drożdże dla ekstremalnego profilu aromatycznego z korzennymi, aromatycznymi oznakami.
Opis produktu:
Oenoferm®X-treme to wolne od GMO hybrydowe drożdże z własneej selekcji i produkcji, powstałe z protoplastów dwóch różnych szczepów Saccharomyces cerevisiae. Oenoferm®X-treme łączy w sobie pozytywne cechy dwóch gatunków rodzicielskich:
1. bardzo dużej mocy fermentacja, tolerująca chłodne temperatury (szczep bayanus).
2. promowanie uniwersalnego profilu aromatów, przypominającego minerały, z bardzo dobrze wychwyconymi elementami owocowo-kwiatowymi i pikantnymi.
Drożdże te mają małe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i wytwarzają małe ilości SO2. Oenoferm®X-treme mają właściwości stabilizujące kwasowość i są w stanie opóźnić fermentację malolaktową.
Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.
Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji
Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® X-treme przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.
Produkt i działanie:
Nazwa Oenoferm®X-treme został wybrana ze względu na fakt, że hybrydowe drożdże wykazują bardzo wysoką wydajność fermentacji, również w niskich temperaturach. "X-treme" profil aromatu: bardzo intensywne zapachy wyrażające delikatne korzenno-świeże nuty. Te aromaty są w coraz większym stopniu tworzone podczas chłodnej fermentacji. Na podniebieniu drożdże promują uczucie win w nowoczesnym stylu z drobnymi nutami mineralnymi. Zintensyfikowane zostają świeżo owocowe profile i pikantne nuty danej odmiany smakowej. Aromaty są trwałe na podniebieniu i w nosie. Oenoferm®X-treme stosuje się korzystnie dla białych odmian rodziny Pinot (Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay), oraz Riesling, Sauvignon Blanc i Silvaner. Oenoferm®X-treme nadają się również do klasycznie-owocowych win Welschriesling, Grüner Veltliner i Muskateller.
Dawkowanie:
Dodanie 50g Oenoferm®Xtreme/250L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.
Zastosowanie:
Drożdże Oenoferm®Xtreme uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.
Przechowywanie:
Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.