Odbiór osobisty w sklepie przy ulicy Wodnej 2 (na przeciwko nr 17) w Krakowie (godz. 8:00-18:00)!
Przed przyjazdem sprawdź dokładnie mapkę dojazdu znajdującą się po lewej stronie!
Drożdże winiarskie Oenoferm®Wild & Pure
"Sauvage" –styl z kompleksowym profilem aromatu, unikalny potencjał fermentacji, jak u dzikich drożdży.
Opis produktu:
Oenoferm® Wild & Pure to dzikie drożdże z selekcji szczepu Torulaspora delbrückii (dawniej Saccharomyces Rosei). Jest to odmiana HR23 Erbslöh. Oenoferm® Wild & Pure charakteryzuje się wyraźnie pozytywnymi zmianami stylowości wina.
Oenoferm® Wild & Pure mogą być używane do fermentacji win białych i win czerwonych, tworzą bardziej kremową teksturę wina o przyjemnym i trwałym wrażeniu w ustach.
Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obowiązującymi obecnie w UE.
Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.
Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji
Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® Wild & Pure przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.
Produkt i działanie:
Oorganoleptyczne właściwości zapachowe pochodzą ze zwiększonego powstawania estrów monoterpenowych i wrażeń z żółtego miąższu owoców, które intensywniej przechodzą do wina. Jest to możliwe nie tylko dzięki użyciu Saccharomyces cerevisiae do fermentacji. Oenoferm® Wild & Pure ma również unikalny potencjał fermentacji: szybki początek oraz bezpieczna fermentacja. Ostateczny stopień fermentacji 12,0% obj. jest zwykle uzyskiwany bez zaszczepienia innych szczepów drożdży. Po raz pierwszy winiarz ma możliwość zachowania fermentacji win wyłącznie na dzikich drożdżach. Powstale wina mogą być dodatkowo wykorzystywane do fermentacji jako "drugi dodatek", poprzez łączenie z winem o stężeniu alkoholu większym niż 12,0% obj. "Dzikie" drożdże (Sauvage) nadają charakter pełnego rozwinięcia. Drożdże Oenoferm®, Oenoferm® Terra, Oenoferm® Klosterneuburg i Oenoferm® PinoType okazały się szczególnie zgodne. Również w połączeniu z Oenoferm® Freddo i Oenoferm® Bio powstały doskonałe wina. Oenoferm® Wild & Pure wytwarza tylko niewielkie ilości SO2, aldehydu octowego i kwasów lotnych, dzięki czemu Oenoferm® Wild & Pure bardzo nadają się do kolejnej lub jednoczesnej fermentacji jabłkowo-mlekowej. Ze względu na wysoką tolerancję osmozy, Oenoferm® Wild & Pure mogą być również stosowane do odpowiednich moszczów w produkcji Auslese i Beerenauslese- cechy bardzo bogate w ekstrakcie.
Dawkowanie:
Dozować 20g Oenoferm® Wild & Pure /100L dla wszystkich aplikacji (1-3).
Stosowanie:
1. Bezpośrednie szczepienie na fermentację do 12,0% obj. Oenoferm® Wild & Pure jest traktowana w taki sam sposób jak każdy inny klasyczny rodzaj drożdży winnych. Rehydratacja Oenoferm jest prowadzona w przybliżeniu dziesięciokrotnej ilości letniej mieszaniny 1:1 moszczu i wody (35-40°C). W zależności od podaży składników odżywczych w moszczu, aktywator VitaDrive® F3 może być stosowany, gdy pojawia się niedobór składników odżywczych. Dodawać do moszczu gronowego, gdy różnica temperatur pomiędzy ciepłym zaszczepem drożdży i chłodnym moszczem nie będzie przekraczać 8°C. Optyalna temperatura fermentacji jest na poziomie 17°C.
2. Jednoczesne szczepienie, do stosowania z innymi drożdżami winnymi. Mimo porównywalnej proporcji nawodnienia, przygotować drożdże oddzielnie według zastosowania wymienionego w punkcie 1.
Zależne od kinetyki fermentacji klasycznej drożdży winnych, charakter "dzikich" jest "oswojony", względnie stonowany, a także zawartość alkoholu możemy uzyskać większą, niż 12,0% obj.
3. Szczepienie konsekutywne (późniejsze)
Powtórne uwodnienie prowadzi się jak wskazano w punkcie 1. i 2.. Klasyczne drożdże winne lepiej jest jednak dodawać w późniejszym momencie. Przy produkcji wina czerwonego zaleca się dodanie po 48 godzinach. Do fermentacji wina białego należy dokonać zaszczepu najpóźniej po 96 godzinach.
Przechowywanie:
Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Zadbaj o szczelne i ciasne ponowne zamknięcie opakowania. Niezwłocznie zamknąć otwartą paczkę i zużyć ją w ciągu 2-3 dni.