Odbiór osobisty w sklepie przy ulicy Wodnej 2 (na przeciwko nr 17) w Krakowie (godz. 8:00-18:00)!
Przed przyjazdem sprawdź dokładnie mapkę dojazdu znajdującą się po lewej stronie!
Drożdże winiarskie Oenoferm®Tipico
Drożdże winiarskie dla klasycznych białych win, zwłaszcza Riesling, Müller-Thurgau, Kerner.
Opis produktu:
Oenoferm®Tipico to szczep drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które pomagają uzyskać wino o aromatach w pełni dojrzałych winogron, zwłaszcza z odmian winorośli Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Kerner, Sauvignon Blanc.
Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.
Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji
Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® Tipico F3 przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.
Produkt i działanie:
Drożdże Oenoferm®Tipico charakteryzują się szczególnie szerokim spektrum zachowanych aromatów. Typowy charakter odmian jest uwalniony, szczególnie z odmian winorośli Riesling, Müller-Thurgau, Kerner i Silvaner. Z myślą o winach wysokiej jakości w mocny, intensywny sposób tworzone są pierwotne i wtórne aromaty. Oenoferm®Tipico promuje aromaty dojrzałych owoców egzotycznych i moreli. Uzyskuje się wina kremowe i wieloaspektowe.
Korzystne temperatury fermentacji, oraz do oceny sensorycznej: 18-22°C.
Tolerancja na alkohol: do 13,5% obj.
Dawkowanie:
Dodanie 50g Oenoferm®Freddo/250L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.
Zastosowanie:
Drożdże Oenoferm®Freddo uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.
Przechowywanie:
Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.