Super Drożdże Gorzelnicze
|
Drożdże T48
Extra “mocne” i specjalnie stworzone drożdże, do dwóch typów fermentacji:
* 14% w 2 dni - rozpuścić 6kg cukru w 21l wody
* 20% w 5 dni - rozpuścić 8kg cukru w 21l wody
Do nastawu o temp. ok. 30*C dodać zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać przez ok. 1 min. fermentować w temp. 20 - 30*C. Najlepsza temperatura fermentacji 25*C.
Zawartość: drożdże+pożywka+witaminy oraz mikroelementy
|
!!! UWAGA dotycząca wszystkich szybkich drożdży !!!
* Przy fermentacji w balonie nie używać rurki fermentacyjnej ani korka. * Przy fermentacji w pojemnikach fermentacyjnych nie dociskać pokrywy (ma luźno leżeć). * Pozostawić dużo luzu w pojemnikach fermentacyjnych gdyż fermentacja przebiega bardzo burzliwie – dla 21L wody min.30L fermentator. * Nie doprowadzić do przekroczenia temperatury 35°C (drożdże przestaną pracować).)
:
|
Coobra 6 Magnum - duże nastawy
Zawartość saszetki: 90g netto - drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy. Instrukcja: sposób użycia i dawkowania według załączonej tabeli, przy utrzymaniu optymalnej temperatury otoczenia czas fermentacji 2 – 3 dni.
objętość Ilość Ilość Ilość temp. przy optymalna
nastawu Wody Cukru Opakowań starcie temperatura
25 litrów 21 litrów - 30°C 6kg cukru 1xCoobra6 25°C 20°C - 30°C 200 litrów 170 litrów - 20°C 48kg cukru 8xCoobra6 20°C 10°C - 25°C 500 litrów 425 litrów - 20°C 120kg cukru 15xCoobra6 15°C 10°C - 20°C
|
|
Coobra 7
Zawartość saszetki: 124g netto - drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy. Instrukcja: 6kg cukru daje 14% w ciągu 3 dni , 7kg cukru daje 16% w ciągu 5 dni. Rozpuścić wybraną ilość cukru w 22L wody. Do nastawu o temp. ok. 30°C dodać zawartość torebki i dobrze wymieszać przez ok. 1min. Fermentować w temperaturze 20-30°C. Najlepsza temperatura fermentacji 25°C.
|
|
Coobra 8
Zawartość: 116g netto - drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy. Instrukcja: 8kg cukru daje 18% w ciągu 5dni (temp. ferment. 30*C) lub w ciągu 10dni (temp. ferment. 20*C). Rozpuścić 8kg cukru w 21L wody. Do nastawu o temp. ok. 30*C dodać zawartość torebki i dobrze wymieszać przez ok. 1min. Fermentować w temperaturze 20-30*C.
|
|
Coobra Pure
W Coobra Pure używany jest specjalny rodzaj drożdży, który daje wysoką zawartość alkoholu natomiast zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji, w porównaniu do innych drożdży
Zawartość: 100g netto - drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy. Instrukcja: rozpuścić 6kg cukru w 21L wody. Do nastawu o temp. ok. 30*C dodać zawartość torebki i dobrze wymieszać przez ok. 1min. Fermentować w temperaturze 20-30*C. Najlepsza temperatura fermentacji 25*C, czas fermentacji 3-4 dni.
|
|
Coobra24
Coobra 24 jest nowym, extra „mocnym” i specjalnie stworzonym preparatem, do sfermentowania 6kg cukru w 24 godz. Zawartość saszetki: ok.205g netto - drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy. Instrukcja: rozpuścić 6kg cukru w 21L wody. Do nastawu o temp. ok. 30°C dodać zawartość torebki i dobrze wymieszać przez ok. 1min. Fermentować w temperaturze 20-30°C. Najlepsza temperatura fermentacji 25°C, czas fermentacji 24 godziny.
|
|
Drożdże T3 - Mocne
Zawartość saszetki: 130g netto C drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy. Instrukcja: 6kg cukru daje 15% w ciągu 3 dni , 7kg cukru daje 17% w ciągu 5 dni. Rozpuścić wybraną ilość cukru w 25L wody. Do nastawu o temp. ok. 20-25°C dodać zawartość torebki i dobrze wymieszać przez ok. 1min. Fermentować w temperaturze 20-25°C.
|
|
Drożdże T48
Extra “mocne” i specjalnie stworzone drożdże, do dwóch typów fermentacji:
* 14% w 2 dni - rozpuścić 6kg cukru w 21l wody
* 20% w 5 dni - rozpuścić 8kg cukru w 21l wody
Do nastawu o temp. ok. 30*C dodać zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać przez ok. 1 min. fermentować w temp. 20 - 30*C. Najlepsza temperatura fermentacji 25*C.
Zawartość: drożdże+pożywka+witaminy oraz mikroelementy
|
|
Fantom KLARMEDEL 24h
Super szybki i super silny, dwuskładnikowy, profesjonalny środek klarujący do nastawów. Idealny do klarowania zacieru i win białych. Czas całkowitego wyklarowania 24h. Zawartość torebki na 25l wina.
Instrukcja: gdy wino bądź zacier przestaną „pracować”, należy zlać je znad osadu do innego pojemnika. Przed dodaniem preparatu należy dobrze zamieszać nastaw, następnie dodać całą zawartość saszetki K1 i całość dokładnie wymieszać ok.30sek. Następnie dodać zawartość saszetki J1 i ponownie wymieszać. Pozostawić w spokojnym miejscu, proces klarowania rozpocznie się po kilku minutach, całkowite wyklarowanie do 24h.
|
|
SUPERKLAR 24h
Szybki i skuteczny, dwuskładnikowy środek do klarowania zacierów i win. Instrukcja: po zakończonej fermentacji, należy dokładnie zamieszać wstępnie sklarowany nastaw w celu jego odgazowania. Najpierw należy dodać saszetkę A, delikatnie zamieszać i pozostawić na 2h. Po tym czasie należy dodać saszetkę B, delikatnie zamieszać i pozostawić na 24h do wyklarowania.
|
|
Alcotec 24 TurboKlar Super szybki i super silny, dwuskładnikowy, profesjonalny środek klarujący do nastawów. Idealny do klarowania zacieru i win białych. Czas całkowitego wyklarowania 24h. Zawartość na ok 25l.
Instrukcja: gdy wino bądź zacier przestaną „pracować”, należy zlać je znad osadu do innego pojemnika. Przed dodaniem preparatu należy dobrze zamieszać nastaw, następnie dodać całą zawartość saszetki A całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny. Następnie dodać zawartość saszetki B i ponownie wymieszać. Pozostawić w spokojnym miejscu, proces klarowania rozpocznie się po kilku minutach, całkowite wyklarowanie do 24h.
|
|
Węgiel Kokosowy STORMS 0.75 kg - obj. 1,7 l
Objętość: 1,7l Waga opakowania: 0,82 kg Wielkość (granulacja): 0,40 - 0,85 mm Absorpcja: 1150 m2/g
Węgiel ten służy do filtracji destylatów - efektem jest znakomicie czysty produkt, zarówno w smaku jak i zapachu.
Działanie: * eliminowanie mikro-zanieczyszczeń, * odbarwianie alkoholu, * usuwanie nieprzyjemnego zapachu, * skuteczna absorpcja fenoli, tłuszczy czy białek. Węgiel może zostać użyty także do przefiltrowywania wody.
|
|
Coobra węgiel aktywny- obj.1,7L
Jeden z najlepszych dostępnych węgli aktywnych na rynku do zastosowań w domowym przemyśle spożywczym - spirytusowym. Główną zaletą tego węgla jest skuteczna absorpcja fenoli , tłuszczy , białek , usuwanie mikro zanieczyszczeń, odbarwianie alkoholu oraz w przypadku "obcego" zapachu jego eliminację . Dzięki zastosowaniu węgla poprawia się smak destylatu , wódki poprzez wyeliminowanie efektu "ostrości " .
|
Zachęcamy do odbioru osobistego w naszym sklepie stacjonarnym "Centrum Warzenia Piwa Domowego"Chorzów ul. 3-go Maja 29w godz:pon,wt,czw,piąt. 10-17śr. 8-15sob. 8-12 |
Uwagi i instrukcja dytyczące węgla aktywnego * Najlepiej jest stosować węgiel, gdy zawartość alkoholu nie przekracza 45% - im wyżej, tym zanieczyszczenia w destylacie będzie ciężej oddzielić. * Zachować jak najniższą temperaturę cieczy - wskazane jest jej uprzednie zmrożenie w zamrażarce - po to, aby adsorpcja zanieczyszczeń z węglem była jak najwyższa). * Węgiel zalać (przepłukać) 2-3krotnie wrzątkiem przez sitko - po tym prostym "zabiegu" nadaje się bezpośrednio do wsypania do tuby filtracyjnej, a następnie można zacząć filtrację alkoholu. * Zużyty węgiel charakteryzuje się gorszym smakiem filtrowanego destylatu - jeżeli przestanie nas satysfakcjonować, należy dosypać porcję świeżego węgla.
* Jeżeli nie posiadamy tuby filtracyjnej wystarczy zwykły słój do którego należy wlać spirytus oraz odpowiadającą mu porcję węgla (przyjmuje się, że do oczyszczenia 1 litra spirytusu potrzeba 50g węgla aktywnego), a następnie odstawić na okres kilku dni w ciemne miejsce, co jakiś czas potrząsając. Minusem tej metody jest jej czasochłonność, natomiast efekt końcowy jest identyczny, gdybyśmy użyli tuby filtracyjnej.
* Węgiel nie jest jednorazowego użytku - można go używać wielokrotnie, aż do przefiltrowania maksymalnej ilości destylatu przewidzianej dla 1 opakowania!
* 1 opakowanie węgla starcza na przefiltrowanie około 50l destylatu - są to około 3 napełnienia cylindra (przez jedno napełnienie oczyścimy od 10 do 15l destylatu, choć nierzadkie są przypadki filtracji od 20 do 30l)
|
|
|
|
|
|