Extra drożdże
T48 to mieszanka aktywnych drożdży gorzelniczych, pożywki , witamin i
mikroelementów
przeznaczona do szybkiej
fermentacji nastawów cukrowych. Niska cena przy
dużej wydajności (nawet 20%) i maksymalnie krótkim czasie
fermantacji sprawiają, że drożdże
T48 powoli stają się hitem na
polskim rynku. 6kg cukru daje 14% w 3 dni,
8kg cukru daje 20% w 5 dni.
Instrukcja:
(6 lub 8kg) rozpuścić w 21l. ciepłej wody, po ostudzeniu nastawu do
temperatury poniżej 25°C dodać zawartość torebki intensywnie
mieszając przez 1 minutę, fermentację
trzeba przeprowadzić w temperaturze
20-25C. Czas fermentacji 3 - 5
dni w zależności od ilości cukru dodanego do nastawu.
UWAGA
Fermentacja
przebiega bardzo burzliwie (duże wydzielanie CO2),
dlatego nie zaleca się używania korków i rurek
fermentacyjnych w balonach. W pojemnikach fermentacyjnych nie
należy dociskać pokrywy (ma leżeć luźno).
Zaleca
się używać dużych balonów i pojemników
fermentacyjnych, dla 21-litrowego nastawu potrzebny jest
pojemnik lub balon o pojemności co najmniej 30
litrów.
Nigdy
nie wolno dopuścić do przekroczenia temperatury 35°C, powyżej
tej temperatury drożdże przestaną pracować.
Nie
należy łączyć kilku opakowań drożdży ponieważ łączenie kilku
opakowań nawet przy zwiększeniu ilości
cukru i wody może doprowadzić do przekroczenia dopuszczalnej
temperatury fermentacji
Temperatura
pracy: od 20 do 30°C
Temperatura optymalna: 25°C
Czas fermentacji: 2 dni dla nastawu z 6kg cukru lub 5 dni dla
nastawu z 8kg cukru
Wydajność: 17% alkoholu z 7kg cukru lub 15% alkoholu z 6kg cukru
Waga netto: 140g