Drożdże gorzelniane SpiritFerm MOSKVA STYLE to kolejny zamiennik słynnych drożdży spod znaku Coobra i T3. Są to specjalnie wyselekcjonowane i wysoko alkoholizujące ( do 20 %) drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów cukrowych.
Proporcje:
6 kg cukru wyrabia do 14 % w ciągu 2 dni
8 kg cukru wyrabia do 20 % w ciągu 5 dni
Sposób użycia:
W 21 litrach ciepłej wody o temperaturze poniżej 30°C rozpuścić 6 lub 8 kg cukru. Po ostudzeniu do około 25°C dodać drożdże Moskva Style energiczniej mieszając przez około 1 minutę. Fermentacja powinna być przeprowadzona w temperaturze około 20 - 30°C. Czas fermentacji nastawu wynosi od 2 do 5 dni w zależności od ilości użytego cukru.
Uwaga:
Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny minimum 30 litrów. Pokrywa pojemnika misi zostać położona luźno. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka. Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.