Double Snake C48 Extreme
Drożdże Double Snake C48 Extreme to wysokiej jakości drożdże gorzelnicze. Szczepy, które znajdziesz w opakowaniu wyróżniają się niezwykłą wydajnością. Double Snake C48 Extreme jest w stanie przefermentować 6 kg cukru już w ciągu 48 godzin. Ponadto drożdże są wyjątkowo odporne na alkohol – przy zachowaniu optymalnych warunków zacier może osiągnąć moc nawet 21%. Opakowanie zawiera nie tylko szczepy drożdży, ale również witaminy, minerały i pożywki. Wystarczy, że dodasz zawartość paczki do nastawu i dobrze zamieszasz roztwór, a Double Snake C48 Extreme przystąpią do działania.
Jak korzystać z drożdży Double Snake C48 Extreme?
- Rozpuść pożądaną ilość cukru (6-9 kg) w 20 L ciepłej wody.
- Poczekaj aż roztwór ostygnie do temperatury ok. 25°C i dodaj drożdże.
- Dobrze mieszaj przez około minutę.
- Paczka zawiera już witaminy, minerały i pożywki, więc niewskazane jest używanie dodatkowych pożywek.
- Jeśli prowadzisz fermentację w balonie, nie zamykaj naczynia korkiem, a w przypadku pojemnika fermentacyjnego nie dociskaj pokrywy. Fermentacja przebiega burzliwie a nadmiar CO2 musi mieć ujście.
- Z tego samego powodu naczynie powinno zapewniać odpowiednią ilość wolnego miejsca. Fermentację nastawu 25 L prowadź w pojemniku o pojemności minimum 30 L.
- Przy fermentacji 9 kg cukru utrzymuj temperaturę cieczy w zakresie 18-24°C. Tylko wtedy osiągniesz moc zacieru 21%.
- Po fermentacji polecamy klarowanie nastawu za pomocą Turbo Klar 24h. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że niepożądane produkty fermentacji i resztki drożdży nie wpłyną na smak i aromat finalnego produktu.
W zależności od ilości cukru zmienia się optymalna temperatura, czas fermentacji i przewidywana moc nastawu:
Nastaw z 6 kg cukru, czas fermentacji 2 dni, optymalna temperatura 20-35°C, moc 14%
Nastaw z 7 kg cukru, czas fermentacji 3 dni, optymalna temperatura 20-30°C, moc 17%
Nastaw z 8 kg cukru, czas fermentacji 5 dni, optymalna temperatura 20-27°C, moc 19%
Nastaw z 9 kg cukru, czas fermentacji 7-10 dni, optymalna temperatura 18-24°C, moc 21%
Długość fermentacji nie ma wpływu na jakość zacieru.
Parametry