Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Drożdże gorzelnicze COOBRA RUM na MELASE ! melasa

29-01-2014, 19:36
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 12.50 zł     
Użytkownik allehobby_pl
numer aukcji: 3826424679
Miejscowość Raniżów
Wyświetleń: 25   
Koniec: 23-01-2014 13:59:05
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Oferujemy świetne drożdże gorzelnicze COOBRA RUM YEAST ! - do produkcji wysokiej jakości rumu !

Jesteśmy profesjonalnym sprzedawcą i legalna firmą do każdego zakupu dołączamy paragon lub fakture vat

Drożdze COOBRA RUM to znane i używane przez

wiele gorzelni drożdże do produkcji wysokiej

jakości RUMU z melasy !

Drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów z melasy, cukru trzcinowego jak i nastawów mieszanych melasy z glukozą. Jeżeli do przygotowania nastawu chcemy użyć cukru trzcinowego zwróćmy uwagę by był to cukier trzcinowy nierafinowany.

W COOBRA RUM YEAST użyty jest unikalny szczep aromatycznych

drożdży gorzelniczych, stosowany przez wiele gorzelni na całym

świecie.

Opakowanie wystarcza na 25L nastaw, tolerancja na alkohol

do 15%, czas fermentacji w zależności od temperatury i składu

nastawu 5 do 8 dni.

Jak przygotować nastaw na RUM

W warunkach domowych aromatyczny rum można przygotować już z 2kg melasy

Szczegółowy (przykładowy) przepis na rum z 2kg melasy i 4,5kg glukozy:

1. W dużym garnku podgrzewamy 3-5L wody. Do gotującej się wody wsypujemy glukozę i melasę, wyłączamy grzanie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.

2. Rozpuszczoną glukozę i melasę przelewamy do plastikowego pojemnika fermentacyjnego 30L i uzupełniamy zimną wodą do 25l całkowitej objętości (warto zaopatrzyć się w plastikowy pojemnik fermentacyjny z podziałką) tak by temperatura nastawu osiągnęła 22-280C. W tym momencie zalecamy dodanie saszetki z węglem aktywnym płynnym który wyeliminuje niepożądane związki aromatyczne powstające podczas fermentacji, tak by finalny smak rumu który po destylacji nie może być poddawany oczyszczaniu węglem aktywnym, był bardziej delikatny.

3. Do nastawu o temperaturze 22-280C dodajemy całą saszetkę z drożdżami Coobra RUM. Optymalna temperatura fermentacji to 22-280C, w tej temperaturze fermentacja powinna się zakończyć po około 7 dniach. Nie należy zamykać fermentatora rurką fermentacyjną gdyż fermentacja przebiega burzliwie.

4. Po całkowitym zakończeniu fermentacji zalecamy dokładne sklarowanie nastawu jednym z dwuskładnikowych środków klarujących np.: Fantom KLARMEDEL, tak by wszystkie drobiny obumarłych drożdży jak i resztki użytego wcześniej węgla opadły na dno fermentatora. Nastaw należy delikatnie zlać znad zgromadzonego osadu, używając do tego celu specjalnych rurek do zlewania znad osadu, do czystego pojemnika.

5. W tym momencie można przystępować do destylacji nastawu. Dla pełnej aromatyczności rumu zaleca się odbieranie destylatu o mocy 84-88%. Lepsze efekty można uzyskać na destylatorach typu pot-still, na których destylat będzie miał pełniejszy smak i lepszy aromat.

6. Otrzymany destylat należy rozcieńczyć dobrej jakości wodą do mocy 50% i odstawić na 3 dni. Po upływie tego czasu do destylatu dodajemy węgiel aktywny (możemy użyć aktywnego węgla kokosowego) w ilości 100g/10L (nie należy przepuszczać destylatu przez kolumnę filtracyjną gdyż utracimy zbyt dużo aromatu rumu). Destylat z węglem należy przetrzymać przez 3 dni codziennie mieszając. Po tym czasie destylat należy przefiltrować przez bibułę lub sączek filtracyjny w celu usunięcia węgla.

7. Po oczyszczeniu destylatu należy go rozcieńczyć do mocy 40%, szczelnie zamknąć i odstawić na około 1 miesiąc. Do dojrzewającego rumu możemy dodać płatki dębowe amerykańskie średnio opiekane (amerykańskie płatki dębowe dodają do alkoholu więcej posmaków kokosowo-waniliowych niż płatki z dębu francuskiego) w ilości 0,5 do 1g/1L alkoholu
Na naszych innych aukcjach inne akcesoria niezbedne do robienia wina, warzenia piwa domowego, sokow, bimberku, wódka, nalewka i inne.
Koszt wysyłki przy wpłacie na konto: Przesyłka pocztowa do 0,350 g : -1,9 zł ekonomiczna, 3,5 zł priorytetowa Przesyłka pocztowa : 10zł - ekonomiczna, 13 zł priorytetowa
Koszt wysyłki za pobraniem: Przesyłka pocztowa : 12zł - ekonomiczna, 15 zł priorytetowa Firma kurierska UPS: Przy wpłacie na konto 20 zł ( 30 kg), Pobranie 25 zł ( 30 kg)

Kupiłeś wiecej niż jeden towar na naszych aukcjach ?

Nie wiesz jaki bedzie koszt przesylki? Pomożemy!

Wybierzemy optymalna przesylke i wyślemy wszystko razem!!! -zadaj pytanie a po zakupach przed zapłata policzymy ile wszystko bedzie ważyło i wycenimy przesylke!!!

UWAGA - Sugerujemy listy polecone lub paczki - tylko w tych mamy mozliwość sprawdzenia co sie stalo z przesyłką, przy listach ekonomicznych lub priorytetowych nie bierzemy odpowiedzialności w przypadku zaginiecia.

Towary zakupione do godziny 13 wysylane są tego samego dnia poczta polska!!!

Wiemy ze nasze hobby jest dyskretne dlatego też wszystkie przesylki sa dyskretnie zapakowane:):):)

Kontakt:

[zasłonięte]@wmweko.pl

tel: 723 [zasłonięte] 004 , 723 [zasłonięte] 408

Zapraszamy również na inne nasze akucje!!!