Zakupy u nas są 100% bezpieczne!
Wszystkie nasze aukcję objęte są Programem Ochrony Kupujących.
Program zapewnia Kupującemu rekompensatę do 10.000 zł w przypadku, gdy:
- zapłacił za towar, ale go nie otrzymał;
- otrzymał towar, który znacznie różni się od opisanego w ofercie.
Rekompensata jest finansowana ze środków Allegro - kliknij tutaj, a uzyskasz więcej informacji.
Drożdże gorzelnicze Coobra Rum - do melasy
Coobra Rum to drożdże gorzelniane do fermentacji melasy na rum.
Drożdże są przeznaczone do fermentacji nastawów z melasy, cukru trzcinowego, jak i nastawów mieszanych melasy z glukozą. Jeżeli do przygotowania nastawu planujemy użyć cukru trzcinowego zwróćmy uwagę, by był to cukier trzcinowy nierafinowany.
W COOBRA RUM YEAST użyto unikalnego szczepu aromatycznych drożdży gorzelniczych, stosowany przez gorzelnie na całym świecie. Jedna saszetka wystarczy na 25L nastaw, tolerancja na alkohol ~~ 15%, czas fermentacji: 5 8 dni.
Jak przygotować nastaw na rum - instrukcja:
Szczegółowy (przykładowy) przepis na rum z 2kg melasy i 4,5kg glukozy:
1. W dużym garnku podgrzewamy 3-5L wody. Do gotującej się wody wsypujemy glukozę i melasę, wyłączamy grzanie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.
2. Rozpuszczoną glukozę i melasę przelewamy do plastikowego pojemnika fermentacyjnego 30L i uzupełniamy zimną wodą do 25l całkowitej objętości (warto zaopatrzyć się w plastikowy pojemnik fermentacyjny z podziałką) tak by temperatura nastawu osiągnęła 22-280C. W tym momencie zalecamy dodanie saszetki z węglem aktywnym płynnym który wyeliminuje niepożądane związki aromatyczne powstające podczas fermentacji, tak by finalny smak rumu który po destylacji nie może być poddawany oczyszczaniu węglem aktywnym, był bardziej delikatny.
3. Do nastawu o temperaturze 22-280C dodajemy całą saszetkę z drożdżami Coobra RUM. Optymalna temperatura fermentacji to 22-280C, w tej temperaturze fermentacja powinna się zakończyć po około 7 dniach. Nie należy zamykać fermentatora rurką fermentacyjną gdyż fermentacja przebiega burzliwie.
4. Po całkowitym zakończeniu fermentacji zalecamy dokładne sklarowanie nastawu jednym z dwuskładnikowych środków klarujących np.: SpiritFerm SuperKlar, tak by wszystkie drobiny obumarłych drożdży jak i resztki użytego wcześniej węgla opadły na dno fermentatora. Nastaw należy delikatnie zlać znad zgromadzonego osadu, używając do tego celu specjalnych rurek do zlewania znad osadu, do czystego pojemnika.
5. W tym momencie można przystępować do destylacji nastawu. Dla pełnej aromatyczności rumu zaleca się odbieranie destylatu o mocy 84-88%. Lepsze efekty można uzyskać na destylatorach typu pot-still, na których destylat będzie miał pełniejszy smak i lepszy aromat.
6. Otrzymany destylat należy rozcieńczyć dobrej jakości wodą do mocy 50% i odstawić na 3 dni. Po upływie tego czasu do destylatu dodajemy węgiel aktywny (możemy użyć aktywnego węgla kokosowego) w ilości 100g/10L (nie należy przepuszczać destylatu przez kolumnę filtracyjną gdyż utracimy zbyt dużo aromatu rumu). Destylat z węglem należy przetrzymać przez 3 dni codziennie mieszając. Po tym czasie destylat należy przefiltrować przez bibułę lub sączek filtracyjny w celu usunięcia węgla.
7. Po oczyszczeniu destylatu należy go rozcieńczyć do mocy 40%, szczelnie zamknąć i odstawić na około 1 miesiąc. Do dojrzewającego rumu możemy dodać płatki dębowe amerykańskie średnio opiekane (amerykańskie płatki dębowe dodają do alkoholu więcej posmaków kokosowo-waniliowych niż płatki z dębu francuskiego) w ilości 0,5 do 1g/1L alkoholu.
Niesamowite rezultaty możemy otrzymać poprzez dodanie do naszego rumu zaprawki rumowej Prestige w ilości 25ml zaprawki na około 1-3L alkoholu - bardzo wzbogacą finalny smak naszego alkoholu.
Zawartość:
drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy.
Uwaga:
ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny min. 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.
Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.
Waga brutto: 76 g
WAŻNE: wszystkie produkty posiadamy na magazynie, zamówienia do Klientów wysyłamy na bieżąco, codziennie od poniedziałku do piątku.
Chcesz szybko dostać produkt do domu - KUP U NAS !!
Kupując na tej aukcji, warto dokupić na naszych pozostałych aukcjach - kliknij:
- drożdże gorzelnicze T3 / Prestige Black Label Bull / Coobra / Alcotec / SpiritFerm (cukrówka, do owoców lub do zboża)
- węgiel aktywowany do filtrowania Coobra / Storms / BG 09 / MixerMan / Fantom / Activsorb
- środki klarujące Turbo Klar / SuperKlar
- esencje / zaprawy / dobierki smakowe
- drożdże piwowarskie i winiarskie
- pożywki do drożdży / fosforan dwuamonowy
- chemia winiarska: pirosiarczyn sodu / potasu / węglan wapnia / kwasek cytrynowy / fosforan dwuamonowy / bentonit / pektopol
- piwo domowe / koncentraty / chmiel / glukoza
- chłodnica / odstojnik / deflegmator / alkoholomierz / cukromierz
- akcesoria: kapslownica i kapsle / korkownica i korki / butelki / karafki / lejek / rurka / lak / worek
- susze na nalewki
- wiele innych.
PAMIĘTAJ:
Nie doliczamy żadnych, niemających pokrycia w rzeczywistości opłat za wysyłkę, jak wielu innych Sprzedający. Nie zarabiamy na wysyłce - bazujemy na wadze produktów i cenniku pocztowym / kurierskim. Nie chcesz przepłacić - kup u nas.
Wybierasz list zwykły (niepolecony)?
Zastanów się! Poczta Polska nie przyjmuje reklamacji listów zwykłych.
Po doświadczeniach z zaginięciami na Poczcie Polskiej stanowczo odradzamy wysyłanie produktów listami zwykłymi! Listem zwykłym przesyłkę nadamy tylko i wyłącznie na odpowiedzialność Kupującego, nie ponosząc ewentualnych konsekwencji ich zagubienia czy niedostarczenia.
Wybierz wysyłkę listem poleconym, paczką lub kurierem (koszty wysyłki powyżej)! W tym wypadku zawsze dysponujemy potwierdzeniem, że przesyłka została wysłana i w razie jej zaginięcia bezzwłocznie wysyłamy do Państwa drugą na nasz koszt, innymi słowy w pełni gwarantujemy bezpieczeństwo Państwa pieniędzy!
Odbiór osobisty w naszym sklepie:
Czynny w godzinach:
Poniedziałek - piątek: 08.00 - 17.00
Sobota: 09.00 - 13.00
Odbiór osobisty w Łodzi:
W Łodzi jesteśmy regularnie co tydzień, zwykle w czwartki, o godzinie 08.30 na parkingu McDonald's na skrzyżowaniu ulic: Jana Pawła II (przedłużenie Al. Włókniarzy) / Pabianicka (stacja benzynowa Lukoil); od tej reguły kilka razy w roku zdarzają się wyjątki;
- naszemu kierowcy zdarza się "zahaczać" z dostawami o Zarzew / Śródmieście / Teofilów: zapytaj, może akurat będziemy w stanie dowieźć Twoje zakupy w dany rejon - w granicach rozsądku jesteśmy elastyczni :-)
- każde spotkanie musi być z nami umówione (telefonicznie / e-mailowo) z wyprzedzeniem przynajmniej 24-godzinnym;
- zawsze staramy się iść na rękę Klientom, obojętnie co i za jaką kwotę kupisz, wszystkich Kupujących traktujemy tak samo priorytetowo;
Aby dograć szczegóły, dzwoń śmiało (w godzinach pracy): 600-[zasłonięte]-802
Odbiór osobisty na trasach:
* Łódź - Ksawerów - Pabianice - Chechło - Łask - Okup - Zduńska Wola
* Łódź - Konstantynów - Lutomiersk - Kwiatkowice - Szadek - Zduńska Wola
- jest to trasa "łódzka", a zatem spotkać się możemy zwykle w czwartek w godzinach wczesnoporannych;
- każde spotkanie musi być z nami umówione (telefonicznie / e-mailowo) z wyprzedzeniem przynajmniej 24-godzinnym;
- nie dowozimy towaru pod wskazany adres w w/w miejscowościach pomiędzy nimi - odbiór jest możliwy tylko przy głównej trasie (punkty charakterystyczne, stacje benzynowe);
- zalicytowanie na naszych aukcjach jest równoznaczne z zakupem produktów - licytuj rozsądnie, nie wycofujemy ofert - na każdym spotkaniu otrzymasz wystawiony wcześniej paragon / fakturę VAT.