Drożdże gorzelnicze Coobra7 – aktywne
Drożdże gorzelniane Coobra 7- suche, szybkie aktywne drożdże są perfekcyjnie wyselekcjonowanymi drodżami zawierającymi dawkę enzymów ułatwiających fermentację.Przeznaczone są do fermentacji nastawów cukrowych.
przefermentują 7kg cukru w 5 dni
Instrukcja: Rozpuścić 6 lub 7 kg (w zależności od tego, jak mocny zacier chcemy uzyskać) cukru w 22L ciepłej wody.
po ostudzeniu do około 25°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 30°C, przy czym najkorzystniejsza jest temperatura 25°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
czas fermentacji: 3-7 dni.
wydajność: ok. 14-16% alkoholu (z 6-7kg cukru)
Masa: 124g netto
Uwaga: ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny min. 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.