Drożdże gorzelnicze Alcotec VodkaStar
Drożdże typu Alcotec Vodka Star "TURBO " - "pure " - oznacza bardzo czyste odmiany drożdży, które maja za zadanie przefermentować całą ilość cukru na etanol bez dodatkowych niepożądanych składników .
Ten rodzaj drożdży przeznaczony jest dla prostych aparatur już sama surówka w smaku jest jak wytrawny szampan polecane przede wszystkim do wyrobu gatunkowych czystych wódek oraz zaprawianych płatkami dębu lub zaprawkami. Dysponując kolumną otrzymany produkt będzie jeszcze bardzie krystaliczny tak, że Polmos możne odejść do lamusa ;) ....
Te drożdże pracują w cyklu tygodniowym ( 6-7 dni )
Jakość finalna produktu jest tak dobra że nie potrzeba stosować już filtracji węglem aktywnym
Instrukcja:
Rozpuścić 6kg cukru w 21 l ciepłej wody.
Po ostudzeniu do około 30°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
Temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 25°C.
Drożdże są odporne na wysokie temperatury, pracują nawet w 35*C, można je łączyć w duże nastawy.
czas fermentacji: 5-6 dni.
wydajność: ok. 14% alkoholu z 6kg cukru
Opakowanie wystarcza na przygotowanie 25 litowego nastawu : 6kg cukru + 21 l wody = 25 litrów . Robiąc większe nastawu należy przeliczyć ilość potrzebnych drożdży np :
50l nastawu ( 12kg cukru +42l wody ) = x2 opakowania
Chcąc uzyskać jak najczystszy destylat nie należy dodawać nic poza wspomnianym "opakowaniem drożdży' - w opakowaniu znajduje się również odpowiednio zbilansowana pożywka , minerały i witaminy w zupełności wystarczające na czas trwania fermentacji - każdy dodatek np owoców , może zniekształcić ' czysty smak destylatu.
Szybkość fermentacji nie ma absolutnie wpływu na jakość finalną produktu - spirytusu - po prostu po to produkuje się rożne rodzaje "turbo " by dostosować to do własnego wolnego czasu jakim dysponujemy - jeżeli komuś zależy na czasie wybiera turbo 24h , jak ktoś np wyjeżdża na tydzień to polecamy turbo vodka star - pracują w cyklu tygodniowym i mamy pewność że nic złego podczas naszej nieobecności z nastawem się nie stanie.
Wymagane środowisko dla pracy drożdży typu turbo to 20-30oC - optymalnie 25oC , nie stosujemy rurek fermentacyjnych z uwagi na intensywną fermentację.