Drożdże
typu Alcotec VodkaStar "TURBO " - "pure " - oznacza bardzo
czyste odmiany drożdży, które maja za zadanie
przefermentować całą ilość cukru na etanol bez dodatkowych
niepożądanych składników .
Ten
rodzaj drożdży przeznaczony jest dla prostych aparatur
już sama surówka w
smaku jest jak wytrawny szampan polecane
przede wszystkim do wyrobu gatunkowych czystych wódek oraz
zaprawianych płatkami dębu lub zaprawkami. Dysponując kolumną otrzymany
produkt będzie jeszcze bardzie krystaliczny tak, że Polmos możne odejść
do lamusa ;) ....
Te
drożdże pracują w cyklu tygodniowym ( 6-7 dni )
Jakość
finalna produktu jest tak dobra że nie potrzeba stosować już filtracji
węglem aktywnym
Instrukcja:
Rozpuścić
6kg cukru w 21 l ciepłej wody.
Po
ostudzeniu do około 30°C dodajemy zawartość torebki i solidnie
mieszamy 1 minutę.
Temperatura pracy: zalecane jest,
aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 25°C.
Drożdże
są odporne na wysokie temperatury, pracują nawet w 35*C, można je
łączyć w duże nastawy.
czas
fermentacji: 5-6 dni.
wydajność:
ok. 14% alkoholu z 6kg cukru
Opakowanie
wystarcza na przygotowanie 25 litowego nastawu : 6kg cukru +
21 l wody = 25 litrów . Robiąc większe nastawu
należy przeliczyć ilość potrzebnych
drożdży np :
50l
nastawu ( 12kg cukru +42l wody ) = x2
opakowania
Chcąc
uzyskać jak najczystszy destylat nie należy dodawać nic poza
wspomnianym "opakowaniem drożdży' - w opakowaniu znajduje się
również odpowiednio zbilansowana pożywka , minerały i
witaminy w zupełności wystarczające na czas trwania fermentacji - każdy
dodatek np owoców , może zniekształcić ' czysty smak
destylatu.
Szybkość
fermentacji nie ma absolutnie wpływu na jakość finalną produktu -
spirytusu - po prostu po to produkuje się rożne rodzaje "turbo "
by dostosować to do własnego
wolnego czasu jakim dysponujemy - jeżeli komuś zależy na czasie wybiera
turbo 24h , jak ktoś np wyjeżdża na tydzień to polecamy turbo vodka
star - pracują w cyklu tygodniowym i mamy pewność że nic złego podczas
naszej nieobecności z nastawem się
nie stanie.
Wymagane
środowisko dla pracy drożdży typu turbo to 20-30oC - optymalnie 25oC ,
nie stosujemy rurek fermentacyjnych z uwagi na intensywną fermentację.