Drożdże Gorzelnicze Turbo EXTREME 23% BIMBER
Najmocniejsze drożdże na rynku!
W bardzo przyzwoitej cenie!
TURBO EXTREME 23% - to najsilniejsze dostępne drożdże gorzelnicze.
Oryginalne drożdże gorzelniane firmy, która wprowadziła na rynek typ drożdży Turbo. Dzięki starannie dobranej pożywce z witaminami i mikroelementami osiągnięto drożdże, które działają szybciej, fermentują czyściej i tolerują wyższe stężenia alkoholu - pozwalają osiągnąć 23% przy fermentacji czystej glukozy (21,5% przy zwykłym cukrze). Opakowanie 257g na 25 litrów zacieru.
Dokładna Instrukcja :
Drożdże Turbo fermentujące nadzwyczaj czysto, produkowane na bazie nowych, bardzo odpornych na wyższe temperatury szczepów drożdży oraz całkiem nowej technologii.
Temperatura, wielkość nastawu i instrukcja obsługi powinna być przestrzegane aby fermentacja następowała prawidłowo. 23% stężenia może być osiągnięte jedynie w wypadku stosowania czystej glukozy, w przypadku sacharozy (zwykły cukier) fermentacja zatrzymuje się przy 21,5% (należy użyć 9 kg cukru).
1. Wlać do pojemnika fermentacyjnego ciepłej i zimnej wody tak aby otrzymać dokładnie 18 litrów wody o temperaturze 40C.
2. Dodać 10,4 kg glukozy (albo 9 kg sacharozy)
3. Mieszać do całkowitego rozpuszczenie cukru i otrzymania klarownego roztworu.
4. Dodać opakowanie Turbo Extreme 23% do roztworu.
- Opcja: Dla wyjątkowej czystości fermentacji dodać 1 saszetkę Liquid Activated Carbon
5. Dobrze wymieszać i przykryć pojemnik pokrywką. Umieścić pojemnik w takim miejscu aby był do niego dobry dostęp. Jeżeli następny krok zostanie pominięty lub nastąpi gwałtowny wzrost temperatury procesu może dojść do 'wykipienia' nastawu.
6. WAŻNE!! - Po 3 godzinach zamieszać ponownie likwidując tworzącą się pianę.
7. Fermentować w temperaturze 18C-24C do zakończenia procesu, zazwyczaj 7-9 dni.
UWAGA: W temperaturze powyżej 24C fermentacja kończy się zbyt szybko!