Jakość i wiedza praktyczna to nasza podstawa istnienia - najlepszym tego dowodem jest forum C2H5OH
tam można sprawdzić naszą solidność, obsługę i oferowane produkty .. ( nick : 98%)
DROŻDŻE GORZELNIANE
GAMMAZYM G.C.G. T01
Niemieckie drożdże gorzelniane do fermentacji głównie zacierów zbożowych opartych na zbożu (śrucie), mące, skrobi ziemniaczanej - można też zastosować je do nastawów cukrowych (cukrówek) jednak nie dają tak dobrych efektów jakościowych jak drożdże "turbo" z uwagi na dłuższy czas fermentacji i ograniczoną wytrzymałość na stężenie alkoholu dochodzącego do max 12%.
Zaciery wykonuje się przy zastosowaniu odpowiednich enzymów w połączeniu z tymi drożdżami czas fermentacji to 5-7 dni z maksymalnym jak dla tych drożdży stężeniem 12%.
Nastawy ( cukrówki) najlepiej przygotowywać o stężeniu cukru w wodzie na poziomie 20-21blg czyli ~ 200-220g cukru na 1l wody czas fermentacji w zależności od temperatury wyniesie 7-14 dni .
Przygotowanie : drożdże -drobne granulki o barwie beżowej zawierające około 96% suchej masy stosuje się bezpośrednio do zacierów co upraszcza proces technologiczny . W warunkach domowych zaleca się uwodnić w dziesięciokrotności wody tj : na 50g - 500ml wody o temperaturze 20-30oC - wsypać i odczekać 30 minut po czym połączyć z całym nastawem bądź zacierem i dokładnie wymieszać .
Dawkowanie :
przemysłowo 100-150g / 1000 l zacieru,
w warunkach domowych 50 -80g /100l zacieru
Optymalna temperatura 25-30oC im wyższa temperatura tym czas fermentacji ulega skróceniu, maksymalna dopuszczalna temperatura to 39-40oC. W sytuacji kiedy nie możemy zapewnić wyższej temperatury można zastosować grzałkę akwariową z termostatem - koszt kilkudziesięciu złotych a pewność fermentacji jest gwarancją sukcesu ;) ..............
O FERMENTACJI WIEMY WSZYSTKO A NAWET I WIĘCEJ ZADZWOŃ I PRZEKONAJ SIĘ SAM ;)
Przy zacierach zbożowych należy dodać podstawowa pożywkę do drożdży fosforan dwuamonu spożywczy - zapewni to odpowiedni poziom azotu i fosforu niezbędny do namnożenia się komórek drożdżowych - co przełoży się na jakość fermentacji , resztę - witaminy i sole drożdże 'wydobędą ' ze śruty .
Przy nastawach ( cukrówkach) konieczne jest dodanie bogatszej pożywki typu Activit z uwagi że drożdże nie mają "pożytku" z wody i cukru -dla nich takie środowisko jest jałowe i należy je odpowiednio dokarmić aby efektywnie pracowały w takich nastawach .
Po fermentacji niewątpliwie ważną rzeczą jest czystość nastawu -wolnego od martwych komórek drożdży które w postaci osadu znajdują się na dnie pojemnika fermentatora wykonujemy "zlanie znad osadu " jednak po tej czynności nastaw - typowa "cukrówka" ma kolor mleczny - dlatego warto zastosować Turbo Klar 24h który w przeciągu 12 - 24h zagwarantuje man idealnie wyklarowany nastaw - będzie przeźroczysty jak woda to da nam pewność że jakość spirytusu będzie porównywalna sklepowemu. Stosowanie Turbo Klaru powoduje "wyłapanie "najdrobniejszych zanieczyszczeń oraz fluktujacych po całym nastawie drożdży które podczas procesu destylacji wprowadzają posmaki .
Tak przygotowany ,wyklarowany nastaw możemy poddać destylacji a jeżeli nie możemy tego zrobić wystarczy go szczelnie zamknąć i może spokojnie prze-leżakować kilka tygodni bez obawy o utratę jakości.
Termin ważności drożdży 09.2013r Opakowanie zawiera 500g drożdży z szczepu Saccharomyces Cerevisiae .
Poniżej podajemy szczegółowy cennik wysyłki . Prosimy o dopasowanie go do Państwa wielkości zamówienia. Informujemy iż list zwykły( zarówno ekonomiczny jak i tez priorytetowy) zgodnie z regulaminem poczty polskiej nie podlega żadnym reklamacjom z uwagi iż nie jest nadawany mu numer nadania. Wobec tego nie bierze nasza firma również odpowiedzialności za niedoręczenie, uszkodzenie i zaginięcie takiej przesyłki. Najlepiej wybierać opcje listu poleconego - nadawany jest tutaj indywidualny numer i taką przesyłkę można śledzić w internecie wpisując numer przesyłki .