Czystą butelkę 0.3l, napełnić do 3/4 objętości
przegotowaną wodą, do której należy wsypać
3 łyżeczki cukru. Zawartość butelki wymieszać
i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać
szczyptę pożywki dla drożdży oraz wsypać
zawartość torebki. Całość ponownie wymieszać
butelkę zatkać tamponem z waty i pozostawić
w ciepłym miejscu (optymalna temp. 25-28°C),
mieszając ciecz 1-2 razy dziennie. Po 2-4 dniach,
gdy ciecz zacznie burzliwie fermentować, wlać
zawartość butelki do przygotowanego moszczu,
dodać resztę pożywki, całość wymieszać i zatkać
naczynie korkiem z rurką fermentacyjna.
Drożdży nie należy dzielić. Zawartość torebki użyć na
5-30 litrów moszczu.
Skład drożdży:szczepy drożdży winiarskich na suszu owocowym.
Przepis ten jest dostęny na każdej torebce.
1. DROŻDŻE MALAGA 1 są to drożdże z przeznaczeniem do win białych i czerwonych najlepiej z owocami jeżyn,malin,truskawek,dzika róża,głóg
2. DROŻDŻE TOKAY 22 są to drożdże przeznaczone do win z agrestu,jabłek,porzeczki,ryżu,żyta
3. DROŻDŻE BURGUND 38 są to drożdże przeznaczone do win z jeżyn,malin,truskawek,winogrona
4. DROŻDŻE SHERRY są to drożdże przeznaczone do win ze śliwek,wiśni,agrestu,jabłek,porzeczki
5. DROŻDŻE UNIWERSALNE są to drożdże przeznaczone do win wieloowocowych
6. ŚRODEK DO KLAROWANIA WIN I SOKÓW jest to naturalna substancja klarująca
7. POŻYWKA dla drożdży winiarskich przyspiesza fermentacje, zaleca się stosowanie jednej torebki drożdży i jednej torebki pożywki