Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Drożdże do cydru wytrawnego 5g piwo domowe wino

25-11-2014, 9:04
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.80 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 2.80 zł     
Użytkownik OGRODSOJKA
numer aukcji: 4737734232
Miejscowość Tarnowskie Góry
Licytowało: 1    Wyświetleń: 32   
Koniec: 25-11-2014 08:56:33
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

szablon2

Wszystkie przesyłki do 30kg wysyłane kurierem - 15 zł

 


Wybierając formę przesyłki listem ekonomicznym bądź priorytetowym nie bierzemy odpowiedzialności za przesyłki które nie dotrą do klienta, gdyż są to listy nierejestrowane.

 

42-600 Tarnowskie Góry
ul. Ligonia 1
woj. śląskie
tel. 32 [zasłonięte] 00
tel. kom. 603[zasłonięte]215

Numer konta:

PL 10 1940 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0769525 [zasłonięte] 000000

godziny otwarcia:
dni powszednie: 8.00 - 17.00
sobota: 8.00 - 13.00
niedziela: nieczynne

Porcja 5g drożdży na 15 - 20 l cydru. Drożdże nie wymagają wstępnego namnażania. Zawartość torebeczki wymieszać w 100ml przegotowanej i wystudzonej do temp. ok 25C wody. Całość pozostawić na 20 min. Po tym czasie dodać do nastawu. Drożdże do cydru wymagają dodatkowo pożywki. Nastaw powinien zawierać ok. 12 Blg.

Sprawdzony przepis:
• 15 kg jabłek (ok. 10 l soku)
• drożdże do cydru firmy Browin
• pożywka dla drożdży firmy Browin
• ewentualnie 2-3 l wody (w zależności od kwasowości surowca)
• zaleca się również dodatek pektoenzymu podczas fermentacji
np. Pektoenzym Rapidase Maxifruit firmy Browin

Jabłka przebrać i dokładnie umyć. Następnie pokroić (nie obierać ze skórki) i rozdrobnić (zmielić). Z uzyskanej miazgi wycisnąć sok. Sok jabłkowy przelać do balonu, wyregulować kwasowość i zawartość cukru. Dodać drożdże do cydru i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 18-24°C. Po około 3-4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, płyn zlać znad osadu.
W zależności od upodobań delikatnie dosłodzić miodem, słodzikiem, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie cydr gotowy jest do konsumpcji, część można przeznaczyć do dojrzewania po uprzednim rozlaniu do butelek. *Dla uzyskania cydru musującego, cukier dodać bezpośrednio do butelek w ilości 3-5 g (jak przy wyrobie piwa domowego). Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić do dojrzewania.
Cydr najlepiej smakuje schłodzony.
Zalecane parametry soku jabłkowego:
• Zawartość cukru – 10-15%
(z 15% otrzymamy 8,5% alk.; z 10% otrzymamy 6% alk.)
• Kwasowość – jeśli jest za wysoka można ją delikatnie skorygować węglanem wapnia
Korekty smaku możemy dokonać zarówno przed fermentacją jak i po fermentacji.


© allpanel.pl - testuj 42* dni za darmo !