Drożdże COOBRA
to bezkompromisowo najwyższa jakość oferowana na rynku. Selekcjonowane i produkowane z najwyższą starannością by sprostać najbardziej wygórowanym oczekiwaniom naszych Klientów.
Drożdże gorzelnicze COOBRA Whisky
Szczep stosowany przez wiele szkockich gorzelni do produkcji whisky. Drożdże tworzą typową dla whisky czy bourbona charakterystykę smakowo-zapachową.
Drożdże do stosowania z zacierami ze zboża, kukurydzy, skrobi, mąki etc.. Zawierają dodatek enzymu amyloglukozydazy który ma ułatwić fermentację skrobi podczas fermentacji.
Te drożdże są niezbędnym dodatkiem dla każdego, kto w domowych warunkach chce wyprodukować sobie: Bourbon, Whisky, czy wódkę zbożowa, etc. Podczas fermentacji drożdże zachowają aromat składników użytych do przygotowania zacieru, aromat niezbędny by otrzymać bourbon, whisky czy wódki gatunkowe.
Instrukcja: zawartość saszetki należy rozsypać na powierzchnię zacieru w temperaturze pokojowej i odczekać 20 minut, a następnie całość dokładnie wymieszać fermentacja trwa przez 3-6 dni (w zależności od użytego surowca i temperatury otoczenia).
Do przygotowania zacieru polecamy łatwy do użycia enzym scukrzający amylaza.
Zawartość skrobi w wybranych produktach
ryż – 66-73%
kukurydza – 58-67%
pszenica – 57-65%
żyto – 55-58%
ziemniaki – ok. 13-25%