Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Drożdże coobra rum yeast

30-04-2014, 15:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.90 zł     
Użytkownik gorzelniczy_pl
numer aukcji: 4179719206
Miejscowość ŁÓDŹ
Wyświetleń: 2   
Koniec: 30-04-2014 15:04:50
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt

Sklep Gorzelniczy.pl

ul. Rojna 41 box 35

91-211 Łódź

 

 

 

Godziny otwarcia:

pon. – pt. od 1200 do 1800

sob. od 1000 do 1400

 

 

 

tel. 796-[zasłonięte]-717

e-mail: [zasłonięte]@gorzelniczy.pl

Przesyłka

DHL
Cena: 17zł
Maksymalna waga: 30kg

Paczkomat
Cena: 9zł
Maksymalna waga: 25kg
Maksymalny rozmiar
41 x 38 x 64 cm

Poczta

Płatności

PayU (Płacę z Allegro)

Wpłaty na konto
Inteligo
50 1020 5558 1111 1362 6120 0237

W tytule wpłaty proszę wpisać nick z Allegro oraz numer aukcji

Drożdże coobra rum yeast

Drożdże coobra rum yeast

Drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów z melasy, cukru trzcinowego jak i nastawów mieszanych melasy z glukozą. Jeżeli do przygotowania nastawu chcemy użyć cukru trzcinowego zwróćmy uwagę by był to cukier trzcinowy nierafinowany.


W drożdżach Coobra Rum użyty jest unikalny szczep aromatycznych drożdży gorzelniczych, stosowany przez wiele gorzelni na całym świecie. Opakowanie wystarcza na 25L nastaw, tolerancja na alkohol do 15%, czas fermentacji w zależności od temperatury i składu nastawu 5 do 8 dni.


Sposób przygotowania:


W warunkach domowych aromatyczny rum można przygotować już z 2kg melasy

Przepis na rum z 2kg melasy i 4,5kg glukozy:

1. W dużym garnku podgrzewamy 3-5L wody. Do gotującej się wody wsypujemy glukozę i melasę, wyłączamy grzanie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.

2. Rozpuszczoną glukozę i melasę przelewamy do plastikowego pojemnika fermentacyjnego 30L i uzupełniamy zimną wodą do 25l całkowitej objętości (warto zaopatrzyć się w plastikowy pojemnik fermentacyjny z podziałką) tak by temperatura nastawu osiągnęła 22-280C. W tym momencie zalecamy dodanie saszetki z węglem aktywnym płynnym który wyeliminuje niepożądane związki aromatyczne powstające podczas fermentacji, tak by finalny smak rumu który po destylacji nie może być poddawany oczyszczaniu węglem aktywnym, był bardziej delikatny.

3. Do nastawu o temperaturze 22-280C dodajemy całą saszetkę z drożdżami Coobra RUM. Optymalna temperatura fermentacji to 22-280C, w tej temperaturze fermentacja powinna się zakończyć po około 7 dniach. Nie należy zamykać fermentatora rurką fermentacyjną gdyż fermentacja przebiega burzliwie.

4. Po całkowitym zakończeniu fermentacji zalecamy dokładne sklarowanie nastawu jednym z dwuskładnikowych środków klarujących np.: Fantom KLARMEDEL, tak by wszystkie drobiny obumarłych drożdży jak i resztki użytego wcześniej węgla opadły na dno fermentatora. Nastaw należy delikatnie zlać znad zgromadzonego osadu, używając do tego celu specjalnych rurek do zlewania znad osadu, do czystego pojemnika.

5. W tym momencie można przystępować do destylacji nastawu. Dla pełnej aromatyczności rumu zaleca się odbieranie destylatu o mocy 84-88%. Lepsze efekty można uzyskać na destylatorach typu pot-still (np. alembiki miedziane) na których destylat będzie miał pełniejszy smak i lepszy aromat.

6. Otrzymany destylat należy rozcieńczyć dobrej jakości wodą do mocy 50% i odstawić na 3 dni. Po upływie tego czasu do destylatu dodajemy węgiel aktywny (możemy użyć aktywnego węgla kokosowego) w ilości 100g/10L (nie należy przepuszczać destylatu przez kolumnę filtracyjną gdyż utracimy zbyt dużo aromatu rumu). Destylat z węglem należy przetrzymać przez 3 dni codziennie mieszając. Po tym czasie destylat należy przefiltrować przez bibułę lub sączek filtracyjny w celu usunięcia węgla.

7. Po oczyszczeniu destylatu należy go rozcieńczyć do mocy 40%, szczelnie zamknąć i odstawić na około 1 miesiąc. Do dojrzewającego rumu możemy dodać płatki dębowe amerykańskie średnio opiekane (amerykańskie płatki dębowe dodają do alkoholu więcej posmaków kokosowo-waniliowych niż płatki z dębu francuskiego) w ilości 0,5 do 1g/1L alkoholu.


Możliwy odbiór osobisty w Łodzi w siedzibie firmy: ul Rojna 41 box 35.  


Przy większych zakupach koszt wysyłki kurierem do 30kg bez zmian.


UWAGA: przesyłki nierejestrowane (list ekonomiczny i list priorytetowy) tylko i wyłącznie wysyłamy na odpowiedzialność kupującego, z uwagi na brak możliwości reklamacji na Poczcie Polskiej.

    



Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

Panelealle  galerie przedmiotow