Drożdże gorzelnicze Coobra 6 Magnum duże nastawy do 500l
Drożdże gorzelniane Coobra 6 Magnum to mieszanka silnych i wyjątkowo szybkich szczepów drożdży: przefermentują 6kg cukru w 2-3 dni, uzyskamy zacier o mocy ok. 14%. Uwaga: szczep przeznaczony specjalnie do dużych nastawów nawet 500l
Instrukcja: rozpuścić 6kg cukru w 21l ciepłej wody. po ostudzeniu do około 30°C dodajemy zawartość torebki i solidnie mieszamy 1 minutę.
czas fermentacji: 2-3 dni. wydajność: ok. 14% alkoholu z 6kg cukru
Zalecane są następujące proporcje:
25l nastawu: 21l wody, 6kg cukru, 1 torebka drożdży, temperatura przy starcie 30°C, optymalna temperatura otoczenia 25°C, dopuszczalna temperatura otoczenia 20 - 30°C.
100l nastawu: 85l wody, 24kg cukru, 4 torebka drożdży, temperatura przy starcie 22°C, optymalna temperatura otoczenia 22°C, dopuszczalna temperatura otoczenia 15 - 25°C.
200l nastawu: 171l wody, 48kg cukru, 8 torebka drożdży, temperatura przy starcie 20°C, optymalna temperatura otoczenia 20°C, dopuszczalna temperatura otoczenia 10 - 25°C.
500l nastawu: 428l wody, 120kg cukru, 15 torebka drożdży, temperatura przy starcie 20°C, optymalna temperatura otoczenia 15°C, dopuszczalna temperatura otoczenia 10 - 20°C. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży. Zawartość: drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy - 90g netto. Uwaga: ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta. W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka.
Dla lepszej jakości wyrobu polecam filtrowanie bimberku przez węgiel aktywny który znajdziesz również na moich aukcjach
|