Drożdże Alcotec Whisky Single Strain
Charakterystyka produktu
Odbiór osobisty w sklepie przy ulicy Wodnej 2 (na przeciwko nr 17) w Krakowie (godz. 8:00-18:00)!
Przed przyjazdem sprawdź dokładnie mapkę dojazdu znajdującą się po lewej stronie!
Profesjonalne drożdże do zacierów zbożowych, ryżowych, kukurydzianych, etc.
Jest to szczep drożdży stosowany przez wiele gorzelni whisky na całym świecie. Drożdże zawierają dodatek enzymów Amylazy - AG - Amyloglucosidase - są to przemysłowe enzymy których zadaniem jest rozkład niefermentowanej skrobi do dobrze fermentującej glukozy. Te drożdże są niezbędnym dodatkiem dla każdego, kto w domowych warunkach chce wyprodukować sobie: Bourbon, Whisky, czy wódkę zbożowa, etc. Podczas fermentacji drożdże zachowają aromat składników użytych do przygotowania zacieru, aromat niezbędny by otrzymać bourbon, whisky czy wódki gatunkowe.
Instrukcja: zawartość torebki drożdży rozsypać na powierzchnię zacieru o temperaturze pokojowej, po 15 minutach, gdy drożdże sie namnożą, całość należy dobrze przemieszać. Zawartość saszetki drożdży wystarcza na 25 litrów zacieru, fermentacja 3 do 6 dni, nie należy dodawać pożywki do zacierów zbożowych.