Opis produktu:
Uzyskanie wina zmoszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom – konkretniej dużejgrupie drożdży należących do rodzaju Saccharomycescerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyślewiniarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane wlaboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są naszereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzajuowoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcjialkoholu.
Charakterystyka produktu:
Komórkiwysoce aktywnych drożdży, suszone są fluidalnie il.7g. Pojedynczadawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
W ofercieznajduje się 5 rodzai drożdży suszonych:
FermivinPDM (Saccharomyces bayanus)– do win białych i czerwonych,fermentujące nawet w trudnych warunkach (np.: zbyt niskatemperatura, wysokie stężenie garbników oraz cukru); dobre do winmusujących oraz wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol dook16%
Fermivin – do win białych i czerwonych,gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol dook14%.
Fermicru VR5 – do win czerwonych, szczególnietrudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się do trunkówprzeznaczonych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja na alkoholdo ok15%.
Fermicru LS2 (Saccharomyces bayanus)- do winbiałych, czerwonych oraz różowych. Doskonałe do win musujących.Charakteryzują się szybkim i pełnym odfermentowniem, bardzo małąilość osadu i szybkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol dook16%
EnoVini- doskonała mieszanka dwóch szczepów drożdżywiniarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadającaniepowtarzalny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok18%.
Użytkowanie
W przypadku drożdży suszonychfluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne.Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji,polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody ipozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej.Drożdże należyprzechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Zalety szlachetnych drożdży winiarskich
|
-tolerancja na alkohol ok. 14-18% -odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników -wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu -prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń -gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane -trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
|
|
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich
|
tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10% -mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii -prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca -gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom -barwa wina często jest nietrwała -smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
|
|
UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy naczystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.