Charakterystyka produktu:
Komórkiwysoce aktywnych drożdży winiarskich, suszone są fluidalnie il.7g.Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
Wofercie znajduje się 5 rodzai drożdży suszonych:
FermivinPDM (Saccharomyces bayanus)– do win białych i czerwonych,fermentujące nawet w trudnych warunkach (np.: zbyt niskatemperatura, wysokie stężenie garbników oraz cukru); dobre do winmusujących oraz wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol dook16%
Fermivin– drożdżw winiarskie do win białych iczerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja naalkohol do ok14%.
Fermicru VR5 – do win czerwonych,szczególnie trudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się dotrunków przeznaczonych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja naalkohol do ok15%.
Fermicru LS2 (Saccharomyces bayanus)-do win białych, czerwonych oraz różowych. Doskonałe do winmusujących. Charakteryzują się szybkim i pełnym odfermentowniem,bardzo małą ilość osadu i szybkim klarowaniem. Tolerancja naalkohol do ok16%
EnoVini- doskonała mieszanka dwóchszczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych ibiałych, nadająca niepowtarzalny bukiet. Tolerancja na alkohol dook18 %.
Użytkowanie
W przypadku drożdżysuszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jestkonieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnejrehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100mlletniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturzepokojowej.Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchymmiejscu.
Zalety szlachetnych drożdży winiarskich
|
-tolerancja na alkohol ok. 14-18% -odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników -wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu -prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń -gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane -trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
|
|
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich
|
-tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10% -mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii -prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca -gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom -barwa wina często jest nietrwała -smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
|
|
UWAGA: We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.