drób PRODUKCJA MŁODEGO DROBIU TUCZONEGO
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 35 zł
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2034071946
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 6
Koniec: 12-01-2012 20:20:48
Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Tytuł:
ZARZĄD GŁÓWNY
PRODUKCJA MŁODEGO DROBIU TUCZONEGO
Autor:
mgr JERZY GOSS
JERZY KIJANOWSKI
mgr inż. MARIAN MALKIEWICZ |
mgr inż. TADEUSZ OHDE
WACŁAW ORŁOWSKI
lek. wet. WITOLD TRIPPENBACH
mgr inż. JERZY WASILEWSKI
mgr RYSZARD ZARZYCKI
Wydawnictwo i rok wydania:
WARSZAWA
1973
Stan: -db przytarcia, zagiecia i przybrudzenia okladki, zawartosc dobrze zachowana
Oprawa: miekka
Ilość stron i format: 319str.
17x24cm
Ilustracje: posiada
Spis treści:
Str.
Przedmowa U
Rozdział I — „Podstawowe zagadnienia ekonomiki i organizacji przemysłu jajczarsko-drobiarskiego — Ryszard Zarzycki
Rozwój konsumpcji jaj i drobiu 13
Baza surowca przemysłu drobiarskiego 15
Charakterystyka chowu poszczególnych rodzajów drobiu 16
Gęsi 16
Kaczki 17
Indyki 17
Kury 18
Kurczęta 18
4. Rola i zadabia przemysłu drobiarskiego 20
i 5. Organizacja przemysłu jajczarsko-drobiarskiego 22
6. Czynności przedsiębiorstw przemysłu jajczarsko-drobiarskiego 23
Skup jaj konsumpcyjnych 24
Skup drobiu 25
Skup pierza 25
Przerób jaj 25
Konserwowanie jaj 26
Przetwórstwo jaj 26
Produkcja drobiu i przetworów 26
Przerób pierza 26
Hodowla materiału zarodowego 27
Produkcja piskląt sztucznie lężonych 27
Wychów własny kurcząt i kaczek typu „brojler55 27
Sprzedaż 28
Rozdział II- Podstawowe zagadnienia z zakresu tuczu drobiu - Tadeusz Ohde, Jerzy Wasilewski,
Wstęp — Znaczenie gospodarcze drobiu 29
Wybrane zagadnienia z anatomii i fizjologii ptaków .......... 31
Układ kostny 31
Układ mięśniowy 32
Układ pokarmowy 32
Układ oddechowy 33
Układ krążenia (naczyniowy) 34
Układ rozrodczy 34
Układ nerwowy 35
Gruczoły i hormony (układ wydzielania dokrewnego) 35
Skóra i pierze (układ powłokowy) 35
2.10. Skład chemiczny jaj i drobiu 36
3. Wiadomości wybrane z hodowli drobiu 37
Podstawowe wiadomości z genetyki 37
Dziedziczenie cech 37
Praca hodowlana — selekcja i kojarzenia 37
Str. 38
38 39 39 40 41 41 41 42 42 42 42
4. Typy i rasy drobiu
4.1. Kury
4.1.1. Typy użytkowe kur ....
Rasy kur typu nieśnego
Rasy ogólnoużytkowe kur
Rasy mięsne kur . . .
Mieszańce rniędzyrasowe .
Indyki
Kaczki
Gęsi
Perliczki
Przepiórki
5. Pomieszczenia dla drobiu
43 43 44 44 44 44 45 45 45 45 45 46 46 46 46 46 46 47 47
5.1. Wymagania odnośnie środowiska. Wybór terenu pod fermę
Teren
Droga
Woda
Wybór miejsca
Energia elektryczna
Punkt utylizacji
Wybiegi
Pomieszczenia
5.2. Charakterystyka materiałów budowlanych
Glina i wyroby z gliny
Ściany bezspoinowe
Ściany wapienno-piaskowe
Ściany betonowe
Beton żwirowy
Beton lekki
Beton żużlowy
Beton z żużla granulowanego .
Gazobetony
5.2.10. Kamień 47
5.3. Zasady budownictwa pomieszczeń dla drobiu
Fundament ....
Podłoga
Dachy, stropy i stropodachy
Otwory okienni
5.3.5. Wyloty ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! 49
49 50 50 51 51 52 52 52 52 53 53 55 55 56 58 58 58 58 59 59 59 60
Wymagania co do pomieszczeń
Ogrodzenie
Ogrzewanie
Urządzenia noclegowe
Gniazda
Piaskownice
5.4. Rodzaje pomieszczeń dla drobiu
Wychowalnie dla odnowy stad .
Wychowalnie dla kurcząt
Poidelka . .
Karmidelka .
Wybiegi
Wybiegi zielone
MA. Wychowie t^X^
5.5. Pomieszczenia dia drobiu dorosłego
5-5A- kurnik mały na ca 50 niosek
d.d.2. Chow półintensywny . ,
5.5.3. Kurniki większe
5.6. Kat-L^fpiid!:intensyWDej produkcji
5.6.1. Poidła
Str.
5.7. Pomieszczenia dla indyków i perliczek go
5.7.1. Sprzęt go
Pomieszczenia dla kaczek i gęsi 50
Pomieszczenia pomocnicze 51
Magazyn paszowy gj
Magazyn na ściółkę 52
Pomieszczenie do przygotowywania karmy 62
6. Zasady żywienia młodzieży i stad podstawowych 63
Woda 63
Sucha masa 63
Związki bezazotowe 64
Białka 64
Tłuszcze I . 65
Węglowodany 65
Witaminy 65
Składniki mineralne 66
Pasze stosowane w żywieniu drobiu, sposób zabezpieczenia 68
Zasady ustalania norm żywieniowych 71
Technika żywienia 73
6.11.1. Systemy karmienia drobiu 74
6.11.1.2. Żywienie kurcząt hodowlanych i kur 75
Żywienie kurcząt 75
Żywienie kur tradycyjne 76
Potrzeby pokarmowe dla stada podstawowego kur ras ciężkich 77
Żywienie kur mięsnych w warunkach intensywnej produkcji 80
Żywienie kur niosek w okresie produkcji jaj 83
Żywienie indycząt hodowlanych i indyków 85
6.15.1. Żywienie indyków dorosłych 87
Żywienie perlicząt hodowlanych i perliczek 87
Żywienie kurcząt hodowlanych i kaczek 89
Żywienie kacząt hodowlanych 89
Żywienie kaczek dorosłych 90
Żywienie gąsiąt hodowlanych i gęsi 92
Żywienie niosek 94
Żywienie letnie gęsi dorosłych 94
Żywienie zimowe 95
Żywienie w okresie nieśności 95
7. Lęgi 96
Jaja wylęgowe 96
Lęgi naturalne 97
Lęgi sztuczne 98
Typy i rodzaje aparatów wylęgowych 98
Aparaty BBWS 99
Aparat BIOS-BA-134 99
Części składowe aparatów wylęgowych 100
Technika lęgów jaj kurzych 101
Technika wylęgu indycząt 104
Technika wylęgu perlicząt 105
Technika wylęgu kacząt 106
Postępowanie z pisklętami po wylęgu 107
Organizacja pracy wylęgarniw 108
8. Wychów 109
Ogólne zasady wychowu 109
Wpływ czynników środowiskowych 109
Wychów kurcząt 111
Wychów i pielęgnacja indycząt hodowlanych 113
Wychów i pielęgnacja perlicząt hodowlanych . . . 114
Wychów i pielęgnacja kacząt hodowlanych 114
9. Użytkowanie
9.1. Oceny użylkowości drobiu . . . .
Użytkowość nieśna .
Ocena użytkowości mięsnej .
Ocena użytkowości rozpłodowej
9.2. Systemy użytkowania drobiu . .
System ekstensywny ....
System półintensywny
System intensywny ....
Rozdział III - Podstawowe zagadnienia przemysłowego tuczu drobiu - T. Ohde, J. Wasikwski
1 Znaczenie gospodarcze przemysłowego tuczu drobiu - - - - -
Wykorzystanie paszy przez młody drób w porównaniu z innymi rodzajami i gatunkami
zwierząt - ,
Tempo wzrostu młodego drobiu w porównaniu do innych gatunków
Wysoka wartość odżywcza mięsa młodych ptaków
Zasady intensywnego chowu młodego drobiu tuczonego
5.1. Surowce do produkcji młodego drobiu tuczonego
5.1.2. Pasza
Kurczęta
Indyki
Perliczki
Kaczki
Pomieszczenia
Pielęgnacja
Organizacja
6. Technologia produkcji młodych kurcząt nieśnych
Produkcja młodych kurcząt tuczonych
Charakterystyka młodych kurcząt tuczonych
Odbiór i transport piskląt
Warunki środowiskowe w wychowie młodych kurcząt tuczonych
Wymagania ogólne
Ogrzewanie pomieszczeń
Wentylacja pomieszczeń i wilgotność
Oświetlenie
Zagęszczenie
Głęboka ściółka
Karmidła i poidła
Urządzenia pełzakowe
Urządzenia rurowe
Poidła
9. Zasady żywienia młodych kurcząt tuczonych
Pielęgnacja i brakowanie kurcząt
Przygotowanie kurcząt do dostawy
Odchów młodych indyków tuczonych
Wymagania surowcowe
Odbiór i transport indycząt
Warunki odchowu indycząt
Temperatura ....
Wentylacja ....
Oświetlenie . .
Wilgotność
12.4. Poidła i karmidła w tuczu indyków
Karmidła .
Poidła . .
Ściółka głęboka
Zagęszczenie --.....
Żywienie -
Pielęgnacja i brakowanie
m^T^Ao odbioru l transport do u .10. Warunki kontraktacji młodych indyków .
^^OiT^A odbioru l transport do uboju . .
ktacji młodych indykó ^
Str. 115
115 [zasłonięte] 115 116 [zasłonięte] 116 116 116
117
117 [zasłonięte] 119 120 [zasłonięte] 122 123 [zasłonięte] 123 123 [zasłonięte] 125 127 [zasłonięte] 129 130 [zasłonięte] 134 134 [zasłonięte] 137 140 [zasłonięte] 141 143 [zasłonięte] 147 149 [zasłonięte] 156 158 [zasłonięte] 160 160 [zasłonięte] 162 162 [zasłonięte] 163 163 [zasłonięte] 163 164 [zasłonięte] 164 166 [zasłonięte] 166
Str.
13. Tucz młodych perliczek rzeźnych ęn
Wymagania surowcowe J67
Odbiór i transport jgg
Warunki pomieszczeniowe 158
Temperatura jgg
Wentylacja 159
Wilgotność 169
Oświetlenie 169
Karmidła 170
Ściółka 170
Wybiegi 171
Żywienie 171
Zapotrzebowanie pokarmowe 171
Charakterystyka pasz 172
Technika żywienia 172
Zużycie paszy 173
;3.7. Pielęgnacja i brakowanie 174
Klasyfikacja, odbiór i przewóz do uboju . 174
Warunki kontraktacji perliczek 175
14. Odchów i kontraktacja kaczek tuczonych 175
14.1. Warunki kontraktacji kaczek 177
Tucz pełny 178
Tucz kooperacyjny 178
Materiał wyjściowy (pisklęta) 178
Warunki pomieszczeniowe . 179
Wychowalnia 179
Temperatura 180
Wilgotność powietrza 180
Wentylacja 180
Światło 181
Pomieszczenia letnie 181
14.4. Sprzęt i wyposażenie pomieszczeń 182
Poidła 182
Karmidła 182
Ściółka 183
Żywienie 183
14.4.4.1. Technika żywienia 184
- 14.5. Organizacja i prowadzenie odchowu kaczek 187
Metody odchowu kaczek 187
Pielęgnowanie kacząt 188
Dochodowość produkcji 189
Warunki sanitarne 189
15. Odchów i kontraktacja gęsi 190
Odbiór gąsiąt z zakładu wylęgowego 190
Warunki środowiskowe odchowu 190
Temperatura 190
Wilgotność . 191
Wentylacja 191
Ściółka 191
Karmidła 191
Pielęgnacja 191
Żywienie gąsiąt 191
Podskubywanie 191
Warunki kontraktacji gęsi 193
Rozdział IV- Higiena w chowie drobiu - Witold Trippenbach
Czynniki wpływające na organizm ptaka i decydujące o jego wydajności .... 195
Zakład wylęgowy 198
Stado reprodukcyjne 199
Wychów młodzieży hodowlanej 200
Odchów kurcząt i perlić tuczonych 201
Str. 203 205
208 210
212 [zasłonięte] 213 213 [zasłonięte] 214
Odchów młodych kaczek tuczonych
Odchów młodych indyków rzeźnych zuj
Pojęcie zdrowia i choroby . 207
9. Objawy zewnętrzne chorób drobiu
10. Odkażanie pomieszczeń i sprzętu
10.1. Środki odkażające . . .
Sterinol ...
Chloramina . .
Laurosept .
Wapno gaszone .
Krezol
IO.I.is! Inne środki odkażające 214
215 [zasłonięte] 216 216 217
11. Zwalczanie pasożytów zewnętrznych drobiu
Wszoły
Pchty . .
Roztocze piór
Kleszcze
Środki zwalczające pasożyty 219
Znaczenie kontroli sanitarno-weterynaryjnej 222
Organizacja ochrony zdrowotności drobiu 223
Rozdział V- Technologia produkcji drobiarskiej - Marian Malkiewicz
1. Surowiec do produkcji 225
Wiadomości ogólne 225
Przygotowanie drobiu do transportu 226
Wymagania dla surowca 227
Gęsi 227
Kaczki - młode tuczone 227
Młode indyki tuczone 228
Tuczone młode kurczęta fermowe 228
Uwagi końcowe 229
1.4. Wymagania jakościowe dla tuszek drobiu bitego w powiązaniu z surowcem . . . 229
Ogólne omówienie 229
Szczegółowe wymagania jakościowe 230
1.5. Ubój i obróbka drobiu 231
Wstępne przygotowania do uboju 231
Ubój i wstępna obróbka drobiu wodnego 232
Ubój i wstępna obróbka drobiu grzebiącego 234
1.6. Łańcuch chłodniczy 238
1.6.1. Wiadomości wstępne 238
239
1.6.2. Ochładzanie tuszek w wodzie
ZÓV
Ochładzanie w urządzeniu typu „Spinchiller11 239
Ociekanie 240
Dochładzanie 240
Ochładzanie podrobów 240
Przechowywanie drobiu w stauie ochłodzonym 240
Przechowywanie drobiu w stanie zamrożonym 241
Proces zamrażania drobiu 242
Wymagania dla transportu drobiu 243
Wymagania dla sieci sprzedaży 243
243 [zasłonięte] 244 244 [zasłonięte] 244
245
^ 245
Pakowanie do osłonek polietylenowych 246
Pakowanie do osłonek kurczliwych 247.
W.-:. 247-
1.7.1. Najważniejsze sposoby przygotowania tuszek drobiu
Drób niepatroszony
Drób kluczkowany
Drób patroszony
Drób dzielony
1.7.2. Przygotowania zgodne z wymaganiami zbytu
1.7.2.1. Formow--:~ L i
owame tuszek
1-7.2.4. Ważenie
1.7. Przygotowanie drobiu do obrotu
Str.
Pakowanie do skrzynek lub kartonów 248
Znakowanie skrzynek i kartonów 248
Przygotowanie drobiu w stanie ochłodzonym 249
1.8. Zagospodarowanie odpadów poubojowych 249
Klasyfikacja i przeznaczenie odpadów 249
Odpady poubojowe jako surowiec do przetworów drobiowych .... 250
Odpady poubojowe jako karma dla kaczek i zwierząt futerkowych . . . 250
Odpady poubojowe jako surowiec utylizacyjny 251
Rozdział VI- Bezpieczeństwo i higiena pracy - Witold Ortowski
Ogólne zasady BHP w przemyśle 252
Nadzór nad przestrzeganiem przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy .... 254
Społeczna inspekcja pracy 254
Inspektorzy pracy związków zawodowych 255
Zakładowa administracyjna służba bhp 256
Organy administracji państwowej 256
3. Obowiązki w zakresie przestrzegania zasad bhp oraz skutki związane z ich naruszeniem 257
3.!. Obowiązki zakładu pracy 257
Obowiązki personelu kierowniczego 258
Obowiązki dozoru średniego 258
Obowiązki pracowników 258
Podstawowe zasady bezpieczeństwa technicznego maszyn oraz prac w transporcie . . 259
4.1. Maszyny i urządzenia techniczne 259
Zagadnienia transportu 261
Higiena i kultura miejsca pracy 262
Szkolenie i propaganda w zakresie bhp 263
Rozdział VII — Wybrane zagadnienia prawa pracy — Jerzy Kijanowski
1. Zawiązywanie i rozwiązywanie stosunku pracy 264
Zawiązywanie stosunku pracy na podstawie umowy o pracę 264
Rodzaje umów o pracę 264
Rozwiązywanie stosunku pracy 265
Ograniczenia pracodawcy do rozwiązywania umowy o pracę za wypowiedzeniem 265
Rozwiązanie umowy o pracę na podstawie wzajemnego porozumienia stron . . 266
Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia 266
2. Urlopy wypoczynkowe i okolicznościowe 267
Urlopy wypoczynkowe ł 267
Urlopy okolicznościowe 270
Czas pracy 270
Wynagrodzenie za pracę 271
Powstanie prawa do wynagrodzenia 271
Zasady zaszeregowania i wynagradzania pracowników fizycznych ..... 271
Systemy plac - 272
Wynvgrodzenie za pracę w godzinach nadliczbowych i pracę nocną 272
Wypłaty za czas niewykonywania pracy . 273
Wypłaty za czas pełnienia funkcji społecznych 273
Wypłaty za czas tymczasowego aresztowania 273
Wypłaty za czas niewykonywania pracy z innych przyczyn 274
Nagrody za wieloletnią pracę w przemyśle spożywczym 274
5. Zabezpieczenie materialne pracowników i ich rodzin 274
Zabezpieczenie w przypadku choroby 274
Zasiłek połogowy 275
Zasiłek pogrzebowy 275
Zasiłek rodzinny 276
6. Emerytura ^|j
Wysokość emerytury 276
Dokumenty wymagane do otrzymania emerytury 277
7. Zatradnianie młodocianych kobiet 277
7.1. Zatrudnianie młodocianych 277
9
Nauka zawodu ....--
Przyuczenie do określonej pracy
Wstępny staż pracy
Egzamin ......--
Zasady wynagradzania .młodocianych
Czas pracy młodocianych . . -
Wymiar urlopów dla młodocianych
7.2. Szczególna ochrona pracy kobiet . . .
Str.
278 [zasłonięte] 279 279 [zasłonięte] 280 280
280
Rozdział VIII - Ekonomika produkcji młodego drobiu tuczonego - Jerzy Goss
Uwagi wstępne
Wykorzystanie wskaźników produkcyjnych i finansowych dla przeprowadzenia bieżącej
analizy odchowu brojlerów kurzych
Porównanie cen zakupu piskląt i paszy z ceną skupu brojlerów kurzych ....
Koszty paszy w odchowie brojlerów kurzych
4.1. Straty na sztukach padłych
Poziom kosztów eksploatacji
Analiza wyników produkcyjnych na przykładzie tuczu kurcząt z importu ....
Analiza odchowu pozostałych rodzajów drobiu
283
284 [zasłonięte] 286 288 [zasłonięte] 299 299
Rozdział IX- Prawne omówienie kontraktacji - Stanisław Jaroszek
Uwagi wstępne
Przepisy kodeksu cywilnego dotyczące kontraktacji
Treść zarządzenia nr 36 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Ministra Rol
nictwa z 17.111.1972 r
Treść umów kontraktacyjnych
Rozdział X - Podstawowe warunki zabezpieczenia przeciwpożarowego w fermach drobiarskich „Wychowalniach drobiu55 - Henryk Bartos
Wiadomości ogólne _
Magazynowanie paszy i mieszanek zbożowych
3. Słoma
4 SSania pOrządkoWe dla zaPewnienia bezpieczeństwa pożarowego w wychowalniach
3 Słoma
Wyposażenie w sprzęt przeciwpożarowy
Postępowanie w wypadku zaistnienia pożaru
Konserwacja sprzętu przeciwpożarowego
300
302
303 307
317
Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów
Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.