Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

drób PRODUKCJA MŁODEGO DROBIU TUCZONEGO

19-01-2012, 14:06
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 35 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2034071946
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 6   
Koniec: 12-01-2012 20:20:48

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny                    7,50 zł

    • List polecony priorytetowy                      9 zł




                    

                    Tytuł: 

      STOWARZYSZENIE NAUKOWO-TECHNICZNE INŻYNIERÓW I TECHNIKÓW PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
      ZARZĄD GŁÓWNY


      PRODUKCJA MŁODEGO DROBIU TUCZONEGO




                    Autor: 
      HENRYK BARTOS
      mgr JERZY GOSS
      JERZY KIJANOWSKI
      mgr inż. MARIAN MALKIEWICZ |
      mgr inż. TADEUSZ OHDE
      WACŁAW ORŁOWSKI
      lek. wet. WITOLD TRIPPENBACH
      mgr inż. JERZY WASILEWSKI
      mgr RYSZARD ZARZYCKI


                    Wydawnictwo i rok wydania: 
      Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego
      WARSZAWA
      1973


                    Stan: -db przytarcia, zagiecia i przybrudzenia okladki, zawartosc dobrze zachowana

                    Oprawa: miekka

                    Ilość stron i format: 319str.

                    17x24cm

                    Ilustracje: posiada

                    Spis treści: 
      SPIS TREŚCI
      Str.
      Przedmowa U
      Rozdział I — „Podstawowe zagadnienia ekonomiki i organizacji przemysłu jajczar­sko-drobiarskiego — Ryszard Zarzycki
      Rozwój konsumpcji jaj i drobiu 13
      Baza surowca przemysłu drobiarskiego 15
      Charakterystyka chowu poszczególnych rodzajów drobiu 16

      Gęsi 16
      Kaczki 17
      Indyki 17
      Kury 18
      Kurczęta 18
      4. Rola i zadabia przemysłu drobiarskiego 20
      i 5. Organizacja przemysłu jajczarsko-drobiarskiego 22
      6. Czynności przedsiębiorstw przemysłu jajczarsko-drobiarskiego 23
      Skup jaj konsumpcyjnych 24
      Skup drobiu 25
      Skup pierza 25
      Przerób jaj 25
      Konserwowanie jaj 26
      Przetwórstwo jaj 26
      Produkcja drobiu i przetworów 26
      Przerób pierza 26
      Hodowla materiału zarodowego 27

      Produkcja piskląt sztucznie lężonych 27
      Wychów własny kurcząt i kaczek typu „brojler55 27
      Sprzedaż 28
      Rozdział II- Podstawowe zagadnienia z zakresu tuczu drobiu - Tadeusz Ohde, Jerzy Wasilewski,
      Wstęp — Znaczenie gospodarcze drobiu 29
      Wybrane zagadnienia z anatomii i fizjologii ptaków .......... 31

      Układ kostny 31
      Układ mięśniowy 32
      Układ pokarmowy 32
      Układ oddechowy 33
      Układ krążenia (naczyniowy) 34
      Układ rozrodczy 34
      Układ nerwowy 35
      Gruczoły i hormony (układ wydzielania dokrewnego) 35
      Skóra i pierze (układ powłokowy) 35
      2.10. Skład chemiczny jaj i drobiu 36
      3. Wiadomości wybrane z hodowli drobiu 37
      Podstawowe wiadomości z genetyki 37
      Dziedziczenie cech 37
      Praca hodowlana — selekcja i kojarzenia 37

      Str. 38
      38 39 39 40 41 41 41 42 42 42 42
      4. Typy i rasy drobiu
      4.1. Kury
      4.1.1. Typy użytkowe kur ....
      Rasy kur typu nieśnego
      Rasy ogólnoużytkowe kur
      Rasy mięsne kur . . .
      Mieszańce rniędzyrasowe .

      Indyki
      Kaczki
      Gęsi
      Perliczki
      Przepiórki
      5. Pomieszczenia dla drobiu
      43 43 44 44 44 44 45 45 45 45 45 46 46 46 46 46 46 47 47
      5.1. Wymagania odnośnie środowiska. Wybór terenu pod fermę
      Teren
      Droga
      Woda
      Wybór miejsca
      Energia elektryczna
      Punkt utylizacji
      Wybiegi
      Pomieszczenia
      5.2. Charakterystyka materiałów budowlanych
      Glina i wyroby z gliny
      Ściany bezspoinowe
      Ściany wapienno-piaskowe
      Ściany betonowe
      Beton żwirowy
      Beton lekki
      Beton żużlowy
      Beton z żużla granulowanego .
      Gazobetony
      5.2.10. Kamień 47
      5.3. Zasady budownictwa pomieszczeń dla drobiu
      Fundament ....
      Podłoga
      Dachy, stropy i stropodachy
      Otwory okienni
      5.3.5. Wyloty ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! 49
      49 50 50 51 51 52 52 52 52 53 53 55 55 56 58 58 58 58 59 59 59 60
      Wymagania co do pomieszczeń
      Ogrodzenie
      Ogrzewanie
      Urządzenia noclegowe

      Gniazda
      Piaskownice
      5.4. Rodzaje pomieszczeń dla drobiu
      Wychowalnie dla odnowy stad .
      Wychowalnie dla kurcząt

      Poidelka . .
      Karmidelka .
      Wybiegi
      Wybiegi zielone
      MA. Wychowie t^X^
      5.5. Pomieszczenia dia drobiu dorosłego
      5-5A- kurnik mały na ca 50 niosek
      d.d.2. Chow półintensywny . ,
      5.5.3. Kurniki większe
      5.6. Kat-L^fpiid!:intensyWDej produkcji
      5.6.1. Poidła
      Str.
      5.7. Pomieszczenia dla indyków i perliczek go
      5.7.1. Sprzęt go
      Pomieszczenia dla kaczek i gęsi 50
      Pomieszczenia pomocnicze 51

      Magazyn paszowy gj
      Magazyn na ściółkę 52
      Pomieszczenie do przygotowywania karmy 62
      6. Zasady żywienia młodzieży i stad podstawowych 63
      Woda 63
      Sucha masa 63
      Związki bezazotowe 64
      Białka 64
      Tłuszcze I . 65
      Węglowodany 65
      Witaminy 65
      Składniki mineralne 66
      Pasze stosowane w żywieniu drobiu, sposób zabezpieczenia 68

      Zasady ustalania norm żywieniowych 71
      Technika żywienia 73
      6.11.1. Systemy karmienia drobiu 74
      6.11.1.2. Żywienie kurcząt hodowlanych i kur 75
      Żywienie kurcząt 75
      Żywienie kur tradycyjne 76

      Potrzeby pokarmowe dla stada podstawowego kur ras ciężkich 77
      Żywienie kur mięsnych w warunkach intensywnej produkcji 80
      Żywienie kur niosek w okresie produkcji jaj 83
      Żywienie indycząt hodowlanych i indyków 85
      6.15.1. Żywienie indyków dorosłych 87
      Żywienie perlicząt hodowlanych i perliczek 87
      Żywienie kurcząt hodowlanych i kaczek 89

      Żywienie kacząt hodowlanych 89
      Żywienie kaczek dorosłych 90

      Żywienie gąsiąt hodowlanych i gęsi 92
      Żywienie niosek 94
      Żywienie letnie gęsi dorosłych 94
      Żywienie zimowe 95
      Żywienie w okresie nieśności 95
      7. Lęgi 96
      Jaja wylęgowe 96
      Lęgi naturalne 97
      Lęgi sztuczne 98
      Typy i rodzaje aparatów wylęgowych 98

      Aparaty BBWS 99
      Aparat BIOS-BA-134 99

      Części składowe aparatów wylęgowych 100
      Technika lęgów jaj kurzych 101
      Technika wylęgu indycząt 104
      Technika wylęgu perlicząt 105
      Technika wylęgu kacząt 106

      Postępowanie z pisklętami po wylęgu 107
      Organizacja pracy wylęgarniw 108
      8. Wychów 109
      Ogólne zasady wychowu 109
      Wpływ czynników środowiskowych 109
      Wychów kurcząt 111
      Wychów i pielęgnacja indycząt hodowlanych 113
      Wychów i pielęgnacja perlicząt hodowlanych . . . 114
      Wychów i pielęgnacja kacząt hodowlanych 114
      9. Użytkowanie
      9.1. Oceny użylkowości drobiu . . . .
      Użytkowość nieśna .
      Ocena użytkowości mięsnej .
      Ocena użytkowości rozpłodowej
      9.2. Systemy użytkowania drobiu . .
      System ekstensywny ....
      System półintensywny
      System intensywny ....
      Rozdział III - Podstawowe zagadnienia przemysłowego tuczu drobiu - T. Ohde, J. Wasikwski
      1 Znaczenie gospodarcze przemysłowego tuczu drobiu - - - - -
      Wykorzystanie paszy przez młody drób w porównaniu z innymi rodzajami i gatunkami
      zwierząt - ,
      Tempo wzrostu młodego drobiu w porównaniu do innych gatunków
      Wysoka wartość odżywcza mięsa młodych ptaków
      Zasady intensywnego chowu młodego drobiu tuczonego
      5.1. Surowce do produkcji młodego drobiu tuczonego
      5.1.2. Pasza
      Kurczęta
      Indyki
      Perliczki
      Kaczki

      Pomieszczenia
      Pielęgnacja
      Organizacja
      6. Technologia produkcji młodych kurcząt nieśnych
      Produkcja młodych kurcząt tuczonych
      Charakterystyka młodych kurcząt tuczonych
      Odbiór i transport piskląt
      Warunki środowiskowe w wychowie młodych kurcząt tuczonych

      Wymagania ogólne
      Ogrzewanie pomieszczeń
      Wentylacja pomieszczeń i wilgotność
      Oświetlenie
      Zagęszczenie

      Głęboka ściółka
      Karmidła i poidła

      Urządzenia pełzakowe
      Urządzenia rurowe
      Poidła
      9. Zasady żywienia młodych kurcząt tuczonych
      Pielęgnacja i brakowanie kurcząt
      Przygotowanie kurcząt do dostawy
      Odchów młodych indyków tuczonych

      Wymagania surowcowe
      Odbiór i transport indycząt
      Warunki odchowu indycząt

      Temperatura ....
      Wentylacja ....
      Oświetlenie . .
      Wilgotność
      12.4. Poidła i karmidła w tuczu indyków
      Karmidła .
      Poidła . .

      Ściółka głęboka
      Zagęszczenie --.....
      Żywienie -
      Pielęgnacja i brakowanie
      m^T^Ao odbioru l transport do u .10. Warunki kontraktacji młodych indyków .
      ^^OiT^A odbioru l transport do uboju . .
      ktacji młodych indykó ^
      Str. 115
      115 [zasłonięte] 115 116 [zasłonięte] 116 116 116
      117
      117 [zasłonięte] 119 120 [zasłonięte] 122 123 [zasłonięte] 123 123 [zasłonięte] 125 127 [zasłonięte] 129 130 [zasłonięte] 134 134 [zasłonięte] 137 140 [zasłonięte] 141 143 [zasłonięte] 147 149 [zasłonięte] 156 158 [zasłonięte] 160 160 [zasłonięte] 162 162 [zasłonięte] 163 163 [zasłonięte] 163 164 [zasłonięte] 164 166 [zasłonięte] 166
      Str.
      13. Tucz młodych perliczek rzeźnych ęn
      Wymagania surowcowe J67
      Odbiór i transport jgg
      Warunki pomieszczeniowe 158

      Temperatura jgg
      Wentylacja 159
      Wilgotność 169
      Oświetlenie 169
      Karmidła 170

      Ściółka 170
      Wybiegi 171
      Żywienie 171

      Zapotrzebowanie pokarmowe 171
      Charakterystyka pasz 172
      Technika żywienia 172
      Zużycie paszy 173
      ;3.7. Pielęgnacja i brakowanie 174
      Klasyfikacja, odbiór i przewóz do uboju . 174
      Warunki kontraktacji perliczek 175
      14. Odchów i kontraktacja kaczek tuczonych 175
      14.1. Warunki kontraktacji kaczek 177
      Tucz pełny 178
      Tucz kooperacyjny 178

      Materiał wyjściowy (pisklęta) 178
      Warunki pomieszczeniowe . 179

      Wychowalnia 179
      Temperatura 180
      Wilgotność powietrza 180
      Wentylacja 180
      Światło 181
      Pomieszczenia letnie 181
      14.4. Sprzęt i wyposażenie pomieszczeń 182
      Poidła 182
      Karmidła 182
      Ściółka 183
      Żywienie 183
      14.4.4.1. Technika żywienia 184
      - 14.5. Organizacja i prowadzenie odchowu kaczek 187
      Metody odchowu kaczek 187
      Pielęgnowanie kacząt 188
      Dochodowość produkcji 189
      Warunki sanitarne 189
      15. Odchów i kontraktacja gęsi 190
      Odbiór gąsiąt z zakładu wylęgowego 190
      Warunki środowiskowe odchowu 190

      Temperatura 190
      Wilgotność . 191
      Wentylacja 191
      Ściółka 191

      Karmidła 191
      Pielęgnacja 191
      Żywienie gąsiąt 191
      Podskubywanie 191
      Warunki kontraktacji gęsi 193
      Rozdział IV- Higiena w chowie drobiu - Witold Trippenbach
      Czynniki wpływające na organizm ptaka i decydujące o jego wydajności .... 195
      Zakład wylęgowy 198
      Stado reprodukcyjne 199
      Wychów młodzieży hodowlanej 200
      Odchów kurcząt i perlić tuczonych 201
      Str. 203 205
      208 210
      212 [zasłonięte] 213 213 [zasłonięte] 214
      Odchów młodych kaczek tuczonych
      Odchów młodych indyków rzeźnych zuj
      Pojęcie zdrowia i choroby . 207
      9. Objawy zewnętrzne chorób drobiu
      10. Odkażanie pomieszczeń i sprzętu
      10.1. Środki odkażające . . .
      Sterinol ...
      Chloramina . .
      Laurosept .
      Wapno gaszone .
      Krezol
      IO.I.is! Inne środki odkażające 214
      215 [zasłonięte] 216 216 217
      11. Zwalczanie pasożytów zewnętrznych drobiu
      Wszoły
      Pchty . .
      Roztocze piór
      Kleszcze
      Środki zwalczające pasożyty 219

      Znaczenie kontroli sanitarno-weterynaryjnej 222
      Organizacja ochrony zdrowotności drobiu 223
      Rozdział V- Technologia produkcji drobiarskiej - Marian Malkiewicz
      1. Surowiec do produkcji 225
      Wiadomości ogólne 225
      Przygotowanie drobiu do transportu 226
      Wymagania dla surowca 227

      Gęsi 227
      Kaczki - młode tuczone 227
      Młode indyki tuczone 228
      Tuczone młode kurczęta fermowe 228
      Uwagi końcowe 229
      1.4. Wymagania jakościowe dla tuszek drobiu bitego w powiązaniu z surowcem . . . 229
      Ogólne omówienie 229
      Szczegółowe wymagania jakościowe 230
      1.5. Ubój i obróbka drobiu 231
      Wstępne przygotowania do uboju 231
      Ubój i wstępna obróbka drobiu wodnego 232
      Ubój i wstępna obróbka drobiu grzebiącego 234
      1.6. Łańcuch chłodniczy 238
      1.6.1. Wiadomości wstępne 238
      239
      1.6.2. Ochładzanie tuszek w wodzie
      ZÓV
      Ochładzanie w urządzeniu typu „Spinchiller11 239
      Ociekanie 240
      Dochładzanie 240
      Ochładzanie podrobów 240
      Przechowywanie drobiu w stauie ochłodzonym 240
      Przechowywanie drobiu w stanie zamrożonym 241
      Proces zamrażania drobiu 242

      Wymagania dla transportu drobiu 243
      Wymagania dla sieci sprzedaży 243
      243 [zasłonięte] 244 244 [zasłonięte] 244
      245
      ^ 245
      Pakowanie do osłonek polietylenowych 246
      Pakowanie do osłonek kurczliwych 247.
      W.-:. 247-
      1.7.1. Najważniejsze sposoby przygotowania tuszek drobiu
      Drób niepatroszony
      Drób kluczkowany
      Drób patroszony
      Drób dzielony
      1.7.2. Przygotowania zgodne z wymaganiami zbytu
      1.7.2.1. Formow--:~ L i
      owame tuszek
      1-7.2.4. Ważenie
      1.7. Przygotowanie drobiu do obrotu
      Str.
      Pakowanie do skrzynek lub kartonów 248
      Znakowanie skrzynek i kartonów 248
      Przygotowanie drobiu w stanie ochłodzonym 249
      1.8. Zagospodarowanie odpadów poubojowych 249
      Klasyfikacja i przeznaczenie odpadów 249
      Odpady poubojowe jako surowiec do przetworów drobiowych .... 250
      Odpady poubojowe jako karma dla kaczek i zwierząt futerkowych . . . 250
      Odpady poubojowe jako surowiec utylizacyjny 251
      Rozdział VI- Bezpieczeństwo i higiena pracy - Witold Ortowski
      Ogólne zasady BHP w przemyśle 252
      Nadzór nad przestrzeganiem przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy .... 254

      Społeczna inspekcja pracy 254
      Inspektorzy pracy związków zawodowych 255
      Zakładowa administracyjna służba bhp 256
      Organy administracji państwowej 256
      3. Obowiązki w zakresie przestrzegania zasad bhp oraz skutki związane z ich naruszeniem 257
      3.!. Obowiązki zakładu pracy 257
      Obowiązki personelu kierowniczego 258
      Obowiązki dozoru średniego 258
      Obowiązki pracowników 258

      Podstawowe zasady bezpieczeństwa technicznego maszyn oraz prac w transporcie . . 259
      4.1. Maszyny i urządzenia techniczne 259
      Zagadnienia transportu 261
      Higiena i kultura miejsca pracy 262
      Szkolenie i propaganda w zakresie bhp 263
      Rozdział VII — Wybrane zagadnienia prawa pracy — Jerzy Kijanowski
      1. Zawiązywanie i rozwiązywanie stosunku pracy 264
      Zawiązywanie stosunku pracy na podstawie umowy o pracę 264
      Rodzaje umów o pracę 264
      Rozwiązywanie stosunku pracy 265
      Ograniczenia pracodawcy do rozwiązywania umowy o pracę za wypowiedzeniem 265
      Rozwiązanie umowy o pracę na podstawie wzajemnego porozumienia stron . . 266
      Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia 266
      2. Urlopy wypoczynkowe i okolicznościowe 267
      Urlopy wypoczynkowe ł 267
      Urlopy okolicznościowe 270

      Czas pracy 270
      Wynagrodzenie za pracę 271

      Powstanie prawa do wynagrodzenia 271
      Zasady zaszeregowania i wynagradzania pracowników fizycznych ..... 271
      Systemy plac - 272
      Wynvgrodzenie za pracę w godzinach nadliczbowych i pracę nocną 272
      Wypłaty za czas niewykonywania pracy . 273
      Wypłaty za czas pełnienia funkcji społecznych 273
      Wypłaty za czas tymczasowego aresztowania 273
      Wypłaty za czas niewykonywania pracy z innych przyczyn 274
      Nagrody za wieloletnią pracę w przemyśle spożywczym 274
      5. Zabezpieczenie materialne pracowników i ich rodzin 274
      Zabezpieczenie w przypadku choroby 274
      Zasiłek połogowy 275
      Zasiłek pogrzebowy 275
      Zasiłek rodzinny 276
      6. Emerytura ^|j
      Wysokość emerytury 276
      Dokumenty wymagane do otrzymania emerytury 277
      7. Zatradnianie młodocianych kobiet 277
      7.1. Zatrudnianie młodocianych 277
      9
      Nauka zawodu ....--
      Przyuczenie do określonej pracy
      Wstępny staż pracy
      Egzamin ......--
      Zasady wynagradzania .młodocianych
      Czas pracy młodocianych . . -
      Wymiar urlopów dla młodocianych
      7.2. Szczególna ochrona pracy kobiet . . .
      Str.
      278 [zasłonięte] 279 279 [zasłonięte] 280 280
      280

      Rozdział VIII - Ekonomika produkcji młodego drobiu tuczonego - Jerzy Goss
      Uwagi wstępne
      Wykorzystanie wskaźników produkcyjnych i finansowych dla przeprowadzenia bieżącej
      analizy odchowu brojlerów kurzych
      Porównanie cen zakupu piskląt i paszy z ceną skupu brojlerów kurzych ....
      Koszty paszy w odchowie brojlerów kurzych
      4.1. Straty na sztukach padłych
      Poziom kosztów eksploatacji
      Analiza wyników produkcyjnych na przykładzie tuczu kurcząt z importu ....
      Analiza odchowu pozostałych rodzajów drobiu
      283
      284 [zasłonięte] 286 288 [zasłonięte] 299 299

      Rozdział IX- Prawne omówienie kontraktacji - Stanisław Jaroszek
      Uwagi wstępne
      Przepisy kodeksu cywilnego dotyczące kontraktacji
      Treść zarządzenia nr 36 Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu oraz Ministra Rol­
      nictwa z 17.111.1972 r
      Treść umów kontraktacyjnych
      Rozdział X - Podstawowe warunki zabezpieczenia przeciwpożarowego w fermach drobiarskich „Wychowalniach drobiu55 - Henryk Bartos
      Wiadomości ogólne _
      Magazynowanie paszy i mieszanek zbożowych
      3. Słoma
      4 SSania pOrządkoWe dla zaPewnienia bezpieczeństwa pożarowego w wychowalniach
      3 Słoma
      Wyposażenie w sprzęt przeciwpożarowy
      Postępowanie w wypadku zaistnienia pożaru
      Konserwacja sprzętu przeciwpożarowego
      300
      302
      303 307
      317


      "Moja strona" w Allegro

      Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




      Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.