Wysyłka kurierska tylko 16zł ( do 20 szt.)
EXTRA VIRGIN OLIVE OIL- oliwa naturalna, oliwki zbierane są ręcznie, tłoczone są na zimno w ciągu 24 godzin po zbiorach, ma to duży wpływ na kwasowość oliwy. Oliwy, które mają taką nazwę są najwyższej jakości i pochodzą z pierwszego tłoczenia.
Należy pamiętać, że własnie oliwa extra virgin zawiera najwięcej wartości odżywczych. Nie zawiera ona konserwantów ani żadnych dodatków chemicznych. Oliwa ta ma najlepszy, wyraźny oliwkowy smak, lekko gorzkawy.
Do uzyskania oliwy z oliwek extra virgin stosuje się jedynie mechaniczne lub ręczne tłoczenie, nie używa się natomiast żadnych procesów chemicznych ani cieplnych. Jedynie oliwa uzyskana z pierwszego tłoczenia może być klasyfikowana jako extra virgin. Poziom kwasowości tego rodzaju oliwy nie może być wyższy niż 0,8%.
Zdrowe działanie oliwy z oliwek
Przy podwyższonym poziomie cholesterolu zaleca się spożywanie oliwy z oliwek. Przede wszystkim zawarte w niej proste nienasycone kwasy tłuszczowe mogą znacząco obniżyć cholesterol. W przeciwieństwie do pozostałych olejów, oliwa z oliwek zawiera składniki fenolowe i drugorzędne substancje roślinne, które odpowiadają za jej wyjątkowy smak i aromat. Wiele z tych związków ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Oliwa powinna być spożywana jako zamiennik dla innych tłuszczy, np. podczas smażenia czy jako dodatek do sałatek.
Czy wiesz że...
Naukowcy potwierdzili, że dieta bogata w oliwę z oliwek i zielone warzywa wpływa korzystnie nie tylko na serce, ale też zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, raka piersi, otyłości, choroby Alzheimera i innych form demencji. Badania trwały osiem lat i objęły 30.000 Włoszek. Według naukowców dieta śródziemnomorska może nie tylko pomagać w leczeniu w/w schorzeń, ale też wpływać na długość naszego życia, bo zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów naczyniowych, które mogą przyczynić się do starzenia się mózgu.