Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Domowy wyrób win owocowych, miodów pitnych... 1987

05-07-2015, 19:52
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 20 zł     
Użytkownik eLGie
numer aukcji: 5486015749
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 1   
Koniec: 05-07-2015 19:44:45
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Tytuł: Domowy wyrób win. Win owocowych, miodów pitnych, wódek, likierów, cocktailów.
Autor: Jan Cieślak.
Wydawca: Wydawnictwo Watra, Warszawa 1987, wydanie XI. 416 stron, rysunki, plany, tabele w tekście, oprawa miękka, format 14,5x20,5 cm. Stan dobry - ogólne podniszczenie i zabrudzenia okładki – poza tym stan OK.

Opis: Książka zawiera podstawowe wiadomości teoretyczne oraz wyczerpujące wskazówki praktyczne, dotyczące wyrobu win owocowych i wódek gatunkowych w gospodarstwie domowym.
Przedstawione są one w sposób dostosowany do poziomu i potrzeb szerokiego kręgu Czytelników.
Praca składa się z dwóch działów, omawiających wyrób win i miodów pitnych oraz wyrób wódek gatunkowych, likierów, cocktailów i napojów mieszanych. W każdym z tych działów część ogólna jest poświęcona podstawowym wiadomością teoretycznym oraz dotyczącym surowców, przyrządów i zasad przerobu; część szczegółowa zawiera przepisy na poszczególne wyroby.

Spis treści [tytuły działów i rozdziałów]:

Od autora;

Wyrób win owocowych i miodów pitnych:
Część pierwsza: Wiadomości ogólne:
- I. Charakterystyka win owocowych;
- II. Sprzęt potrzebny do wyrobu wina;
- III. Surowce do wyrobu win;
- IV. Ogólne wiadomości o fermentacji;

Część druga: Wyrób win owocowych:
- V. Ogólne zasady wyrobu wina;
- VI. Otrzymywanie moszczu owocowego;
- VII. Przygotowanie moszczu do fermentacji;
- VIII. Fermentacja moszczu;
- IX. Zlewanie młodego wina;
- X. Dojrzewanie wina;
- XI. Filtrowanie wina;
- XII. Klarowanie wina;
- XIII. Prace kiperskie;
- XIV. Rozlew wina do butelek;
- XV. Utrwalanie wina;

Część trzecia: Przepisy szczegółowe sporządzania win:
- XVI. Wytyczne do korzystania z przepisów;
- XVII. Przepisy na wina z owoców świeżych [19];
- XVIII. Przepisy na wina z owoców suszonych i na wina zbożowe [2];
- XIX. Przepisy na esencje do win [7];
- XX. Przepisy na wina owocowe typu win gronowych [7];

Część czwarta: Wady i choroby wina oraz ich usuwanie:
- XXI. Charakterystyka zmian chorobowych w winie;
- XXII. Wady wina;
- XXIII. Choroby wina [7];

Część piąta: Wyrób miodów pitnych:
- XXIV. Charakterystyka i podział miodów pitnych;
- XXV. Ogólne wiadomości o miodzie pszczelim;
- XXVI. Sposoby wyrobu miodów pitnych;
- XXVII. Przepisy szczegółowe na wyrób miodów pitnych [3];

Wyrób wódek gatunkowych, likierów i coctailów:
Część pierwsza. Wiadomości ogólne:
- I. Nieco o historii powstania napojów alkoholowych;
- II. Charakterystyka wyrobów spirytusowych;
Część druga. Wyrób wódek gatunkowych:
- III. Przyrządy i naczynia do wyrobu wódek;
- IV. Surowce stosowane do wyrobu wódek gatunkowych;
- V. Przygotowanie półproduktów;
- VI. Sporządzanie zestawów wódek gatunkowych;
- VII. Dojrzewanie, filtrowanie, klarowanie i rozlew wódek;

Część trzecia. Przepisy szczegółowe sporządzania wódek gatunkowych:
- VIII. Ogólna charakterystyka podanych przepisów;
- IX. Przepisy na wódki wytrawne [6];
- X. Przepisy na wódki półsłodkie i słodkie [7];
- XI. Przepisy na likiery [6];
- XII. Przepisy na kremy [2];
- XIII. Przepisy na coctaile [3];
- XIV. Przepisy na napoje mieszane (Mixed drinks);
- XV. Przepisy na napoje niskoalkoholowe;
- XVI. Przepisy na napoje bezalkoholowe.

- Polecam!