Domowy ogródek - Vilmorin
DOMOWY OGRÓDEK - Naczynie do kiełkowania wielokrotnego użytku.
100g kiełków rzeżuchy zawiera około 60mg witaminy C, spore ilości witamin z grupy B,1, 3mg witaminy PP, 60mg soli potasu, 36 mg wapnia, jodu
oraz spore ilości siarki.
Kiełki rzeżuchy obniżają poziom cukru we krwi, a zawarta w nich siarka pobudza apetyt.
Rzeżucha słynie przede wszystkim z tego, że doskonale pomaga w przezwyciężeniu wiosennego wyczerpania.
W kiełkach znajdują się wszystkie witaminy, jakie potrzebuje człowiek, zwłaszcza dużo witaminy C. Ponadto zawierają dużo białka i enzymy. Cechuje je najwyższa ze wszystkich kiełków zawartość związków mineralnych. Nasiona warzyw na kiełki to bogactwo witamin i składników mineralnych.
Kiełki zostały umieszczone na czele listy tzw. żywności biofunkcjonalnej, która żywi i leczy. Kiełki to samo zdrowie. W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentruje się wszystko, co najlepsze i to w formie łatwo przyswajalnej przez organizm człowieka.
Zapewniają nie tylko dobre samopoczucie, ale pozwalają utrzymać smukłą figurę, a ich systematyczne spożywanie wzmacnia odporność organizmu. Są też bardzo smaczne i niskokaloryczne. Stanowią idealne źródło wielu cennych witamin (m.in. C, B1, B6, B9, B12, D, E i H), makroelementów (żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu) i mikroelementów – cynku, jodu, manganu, miedzi, litu i selenu. Dostarczają też wartościowe białko i kwasy tłuszczowe omega-3.
Nasiona przeznaczone do produkcji kiełków sprzedawane są w specjalnych opakowaniach z informacją "na kiełki" i pochodzą ze specjalnych upraw ekologicznych.
W komplecie: kiełkownica + 3 opakowania rzeżuchy