witam na mojej aukcji gdzie zawsze znajdziesz najtańsze książki :)
tym razem mam do zaoferowania album
DOMOWE WARZENIE PIWA
KROK PO KROKU
Autor/tłumacz: Richard Lehrl, tłum.: Monika Bogdańska-Staszczak Rok wydania: 2010 Wydawnictwo: RM ISBN[zasłonięte]978-8343-788-4, stron: 168, format B5, oprawa miękka
Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku.
Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku.
Autor tej książki - piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem - podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które nie ustępuje jakością piwom komercyjnym.
W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie uwarzyć piwo - od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu.
Opisano w niej także poszczególne etapy powstawania piwa, m.in. śrutowanie i filtrowanie.
Zatem jeśli masz ochotę na monachijskie jasne, austriackie marcowe lub czeskiego pilznera własnej roboty, warto sięgnąć po tę książkę.
Informacje w niej zawarte pozwolą niewielkim kosztem i wysiłkiem stworzyć domowy minibrowar.
Spis treści: Jak się warzy piwoPowstawanie napojów alkoholowychDomowy wyrób piwaPełny proces zacieraniaWarzenie piwa z ekstraktu słodowegoWarzenie piwa z brew-kitówSurowceSłódCo to jest słód?Jęczmień browarnySłodowanieRodzaje słoduEkstrakt słodowySurowce niesłodowaneZbożaKukurydzaRyżOwoceCukier i syropChmielOdmiany chmieluSkładnikiDodawanie chmielu etapamiGatunki chmielu oraz ich zastosowanieGorzki smak piwaFormy dostępne w handluChmiel "właściwy"DrożdżeNatura drożdżyTypy drożdżyWłaściwości drożdżyKultury startoweFormy drożdży dostępne na rynkuPonowne użycie drożdżyWodaJakość wody pitnejTwardość wodyWartość pHZmiękczanie wodyZmiana twardości niewęglanowejEtapy w procesie warzenia piwaŚrutowanieWpływ śrutowania na proces warzenia piwaŚrutowanieZacieranieWpływ enzymów na proces warzenia piwaProteazy i przerwa białkowaAmylazy i przerwa scukrzającaProgramy zacieraniaPoczątek procesu zacieraniaWłaściwy proces zacieraniaUtrata ciepła w kadzi zaciernejZacieranie w kadzi filtracyjnejZacieranie za pomocą ekstraktu słodowegoWybór metody zacieraniaOkreślanie zawartości ekstraktu za pomocą areometruDefinicja zawartości ekstraktuAreometrFiltrowanieWpływ filtrowania na proces warzenia piwaFiltrowanie w browarzeFiltrowanie w warunkach domowychNaczynia do filtrowaniaGotowanie brzeczkiDodawanie chmieluInne dodatkiKlarowanie i chłodzenie brzeczkiWpływ klarowania i chłodzenia brzeczki na proces produkcji piwaMetody domoweChłodzenie brzeczkiNapowietrzanie brzeczkiFermentacjaWpływ fermentacji na proces warzenia piwaNaczynia fermentacyjneOkreślanie gęstości brzeczki nastawnejWarzenie przy podwyższonej gęstości brzeczkiTemperatura fermentacjiPrzebieg procesu fermentacjiPrzedwczesny koniec fermentacjiStopień odfermentowania i zawartość alkoholuKlarowanieWpływ klarowania na proces wytwarzania piwaSubstancje klarująceRozlewaniePiwo z butelki czy z beczki?Fermentacja i rozlewanieCukier i dwutlenek węglaDodatki do fermentacji cichejCzyszczenie urządzeńDefinicje pojęćCzyszczenieDezynfekowanie i sterylizowaniePłukanie urządzeńMycie butelekPrzepis na piwo doskonałeGatunek, typ i rodzaj piwaNajważniejsze rodzaje piwaOpracowanie receptury piwaKrok 1: Określenie stosunku słodów i ilości ekstraktuKrok 2: Ustalenie dodatku chmieluKrok 3: Ustalenie temperatur zacieraniaKrok 4: Wybór drożdży do fermentacjiKorygowanie recepturyKrok 1: Kontrola wydajności brzeczkiKrok 2: Degustacja, porównanie, ulepszanieBłędy warzelniczeUlepszanie brew-kitówZwiększanie zawartości ekstraktuPoprawa aromatu chmieluPoprawa jakości drożdży i fermentacjiWybór dobrego brew-kitaWarzenie piwa według recepturPodstawyLetni pils (niemiecki pilzner)Piwo urodzinowe (czeski pilzner)Piwo marcowe Antona Drehera (Märzenbier)Koźlak majowy (jasny koźlak)Koźlak bożonarodzeniowy (koźlak ciemny)Weizenelfe (jasne piwo pszeniczne)Jesienne piwo pszeniczne (ciemne piwo pszeniczne)Bernhard's Birth Ale (angielskie gorzkie)Ken's Extra Stout (irlandzki stout)Piwo wiśniowe (owocowe)Krótka historia warzenia piwa
najtaniej najtaniej najtaniej
30,00 zł
zobacz moje komentarze