Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Domowe warzenie piwa piwo RM Lehrl poradnik nowa

24-01-2012, 7:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 30 zł     
Użytkownik codexinvestment
numer aukcji: 2046617021
Miejscowość Legionowo
Wyświetleń: 25   
Koniec: 19-01-2012 13:16:35

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2010
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

witam na mojej aukcji gdzie zawsze znajdziesz najtańsze książki :)

tym razem mam do zaoferowania album

DOMOWE WARZENIE PIWA

KROK PO KROKU

Autor/tłumacz:  Richard Lehrl, tłum.: Monika Bogdańska-Staszczak
Rok wydania:  2010
Wydawnictwo:  RM
ISBN[zasłonięte]978-8343-788-4, stron: 168, format B5, oprawa miękka

 Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku.

 Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku.


Autor tej książki - piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem - podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które nie ustępuje jakością piwom komercyjnym.

W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie uwarzyć piwo - od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu.

Opisano w niej także poszczególne etapy powstawania piwa, m.in. śrutowanie i filtrowanie.

Zatem jeśli masz ochotę na monachijskie jasne, austriackie marcowe lub czeskiego pilznera własnej roboty, warto sięgnąć po tę książkę.

 Informacje w niej zawarte pozwolą niewielkim kosztem i wysiłkiem stworzyć domowy minibrowar.

Spis treści: 
Jak się warzy piwo
Powstawanie napojów alkoholowych
Domowy wyrób piwa
Pełny proces zacierania
Warzenie piwa z ekstraktu słodowego
Warzenie piwa z brew-kitów

Surowce
Słód
Co to jest słód?
Jęczmień browarny
Słodowanie
Rodzaje słodu
Ekstrakt słodowy
Surowce niesłodowane
Zboża
Kukurydza
Ryż
Owoce
Cukier i syrop
Chmiel
Odmiany chmielu
Składniki
Dodawanie chmielu etapami
Gatunki chmielu oraz ich zastosowanie
Gorzki smak piwa
Formy dostępne w handlu
Chmiel "właściwy"
Drożdże
Natura drożdży
Typy drożdży
Właściwości drożdży
Kultury startowe
Formy drożdży dostępne na rynku
Ponowne użycie drożdży
Woda
Jakość wody pitnej
Twardość wody
Wartość pH
Zmiękczanie wody
Zmiana twardości niewęglanowej

Etapy w procesie warzenia piwa
Śrutowanie
Wpływ śrutowania na proces warzenia piwa
Śrutowanie
Zacieranie
Wpływ enzymów na proces warzenia piwa
Proteazy i przerwa białkowa
Amylazy i przerwa scukrzająca
Programy zacierania
Początek procesu zacierania
Właściwy proces zacierania
Utrata ciepła w kadzi zaciernej
Zacieranie w kadzi filtracyjnej
Zacieranie za pomocą ekstraktu słodowego
Wybór metody zacierania
Określanie zawartości ekstraktu za pomocą areometru
Definicja zawartości ekstraktu
Areometr
Filtrowanie
Wpływ filtrowania na proces warzenia piwa
Filtrowanie w browarze
Filtrowanie w warunkach domowych
Naczynia do filtrowania
Gotowanie brzeczki
Dodawanie chmielu
Inne dodatki
Klarowanie i chłodzenie brzeczki
Wpływ klarowania i chłodzenia brzeczki na proces produkcji piwa
Metody domowe
Chłodzenie brzeczki
Napowietrzanie brzeczki
Fermentacja
Wpływ fermentacji na proces warzenia piwa
Naczynia fermentacyjne
Określanie gęstości brzeczki nastawnej
Warzenie przy podwyższonej gęstości brzeczki
Temperatura fermentacji
Przebieg procesu fermentacji
Przedwczesny koniec fermentacji
Stopień odfermentowania i zawartość alkoholu
Klarowanie
Wpływ klarowania na proces wytwarzania piwa
Substancje klarujące
Rozlewanie
Piwo z butelki czy z beczki?
Fermentacja i rozlewanie
Cukier i dwutlenek węgla
Dodatki do fermentacji cichej
Czyszczenie urządzeń
Definicje pojęć
Czyszczenie
Dezynfekowanie i sterylizowanie
Płukanie urządzeń
Mycie butelek

Przepis na piwo doskonałe
Gatunek, typ i rodzaj piwa
Najważniejsze rodzaje piwa
Opracowanie receptury piwa
Krok 1: Określenie stosunku słodów i ilości ekstraktu
Krok 2: Ustalenie dodatku chmielu
Krok 3: Ustalenie temperatur zacierania
Krok 4: Wybór drożdży do fermentacji
Korygowanie receptury
Krok 1: Kontrola wydajności brzeczki
Krok 2: Degustacja, porównanie, ulepszanie
Błędy warzelnicze
Ulepszanie brew-kitów
Zwiększanie zawartości ekstraktu
Poprawa aromatu chmielu
Poprawa jakości drożdży i fermentacji
Wybór dobrego brew-kita

Warzenie piwa według receptur
Podstawy
Letni pils (niemiecki pilzner)
Piwo urodzinowe (czeski pilzner)
Piwo marcowe Antona Drehera (Märzenbier)
Koźlak majowy (jasny koźlak)
Koźlak bożonarodzeniowy (koźlak ciemny)
Weizenelfe (jasne piwo pszeniczne)
Jesienne piwo pszeniczne (ciemne piwo pszeniczne)
Bernhard's Birth Ale (angielskie gorzkie)
Ken's Extra Stout (irlandzki stout)
Piwo wiśniowe (owocowe)

Krótka historia warzenia piwa

najtaniej najtaniej najtaniej

30,00 zł

zobacz moje komentarze

 

REGULAMIN AUKCJI:
  • koszty wysyłki podane są zawsze w aukcji , małe książki wysyłam w kopercie bąbelkowej , duże w folii bąbelkowej - dobrze zabezpieczone  
  • w przypadku zakupu więcej niż jednego przedmiotu, proszę ZAPYTAĆ O CENĘ PRZESYŁKI. 
  • ( jeśli nie jest podana na aukcji ) 
  • zakupiony towar wysyłamy zawsze od poniedziałku do piątku, 1-3 dni po zaksięgowaniu gotówki na naszym koncie.
  • zmiana adresu wysyłki może nastąpić tylko i wyłącznie po wysłaniu maila jako "FORMULARZ OPCJI DOSTAWY " 
  • przy wpłacie na konto należy w tytule przelewu ZAWSZE podać NICK z Allegro 
  • na wpłatę czekam maksymalnie 7 dni
  • kupującego proszę o wystawienie komentarza po otrzymaniu przesyłki 
  • proszę o przemyślane składanie ofert, bo ich nie odwołuję
  • NIE PRZYJMUJĘ ZWROTÓW
  • wysyłka "ZA POBRANIEM " tylko dla kupujących z minimum 10 POZYTYWÓW


 

Polecamy również:
MakroPanel.pl