Autor/tłumacz: Egon Binder, tłum.: Małgorzata Chudzik
Rok wydania: 2010
Wydawnictwo: RM
ISBN[zasłonięte]978-8343-815-7, stron: 96, format B5, oprawa miękka
Autor książki odkrywa wszystkie tajniki wędzenia ryb.
Przedstawia gatunki idealne do wędzenia.
Doradza, w jaki sposób transportować i przechowywać ryby, jak je oczyszczać, skrobać i patroszyć.
Uczy także właściwego filetowania i mrożenia.
Stosując opisane metody wędzenia (na mokro, na sucho, na zimno itp.), można uwędzić rybę dostępnymi środkami i w określonych warunkach np. na kempingu.
W poradniku omówiono także narzędzia i sprzęt niezbędny do wędzenia.
Dzięki szczegółowym instrukcjom samodzielnie zbudujesz różne typy wędzarni.
A jeśli przygotujesz danie z ryb według jednego z przepisów zamieszczonych w książce, z pewnością zachwycisz niejednego smakosza.
Spis treści:
CO ZROBIĆ Z OBFITYM POŁOWEM?
POWRÓT DO TRADYCJI
Trochę o historii wędzenia
Działanie dymu
RYBY - ZDROWE, SMACZNE I LEKKOSTRAWNE
Jakie wartości odżywcze mają ryby?
Czy wędzone ryby są zdrowe?
Wartość kaloryczna
RYBA DO WĘDZENIA
Gatunki polecane do wędzenia
Łowienie i kupowanie ryb
Transport i przechowywanie ryb
Ogłuszanie i zabijanie ryb
Oczyszczanie ze śluzu, skrobanie i patroszenie ryb
Filetowanie ryb
Krojenie dużych ryb na plastry
Mrożenie świeżych ryb
SOLENIE
Działanie soli
Sól
Zalewa
Metody solenia
WĘDZENIE
O barwie i aromacie wędzonych ryb
Przyprawy
Metody wędzenia
Narzędzia i sprzęt do wędzenia
Samodzielne budowanie wędzarń różnego typu
Drewno do wędzenia
Czego nie wolno dodawać do pieca wędzarniczego
Błędy podczas wędzenia - przyczyny i rozwiązania
Ryba po uwędzeniu
SMAKI WĘDZONYCH RYB
Jedzenia ryb trzeba się nauczyć
Legendarne smakołyki
Przepisy na wybrane specjały
Co smakuje do wędzonej ryby
Przepisy na dania z wędzonych ryb
GRILLOWANIE, BEJCOWANIE, MARYNOWANIE
Grillowanie - spokrewnione z wędzeniem
Bejcowanie zamiast wędzenia
WĘDZENIE JAKO POMYSŁ NA BIZNES
Źródło opisu - strona wydawcy
24,00 zł