|
Domowe
suszenie żywności Hobson Phyllis
Wydawnictwo: RM
ISBN:
[zasłonięte]978-8373-141-3 Tłumaczenie: Tryc
Katarzyna Format: 16.5x23.0cm Liczba stron:
190 Oprawa: Miękka Wydanie: 2, 2010
r.
Suszenie żywności jest
ekonomiczne i znacznie prostsze od wekowania i zamrażania, a
suszone produkty zachowują wartości odżywcze i doskonały smak.
Dzięki tej książce poznasz
sposoby suszenia żywności: owoców, warzyw, grzybów, ziaren,
mięs i ziół. Dowiesz się, jak suszyć produkty w słońcu,
piekarniku bądź w suszarce. Opisano w niej metody obróbki
wstępnej niezbędnej do tego, by pokarmy zachowały świeży smak
i jak najwięcej składników odżywczych. Doradzono, jaką wybrać
suszarkę i jak pakować ususzoną żywność.
Autorka książki podpowiada także,
jak wykorzystać suszone produkty: podaje przepisy na smaczne
potrawy – przekąski, zupy, dania główne, desery, żywność dla
niemowląt. Krok po kroku nauczysz się robić m.in. granolę,
pomidorowe pesto, suszone mięso indyka, babeczki
jabłkowo-wiśniowe, herbatki ziołowe, roladki owocowe, ciasto z
dyni i mieszanki na zupę. Z suszonych produktów można zrobić
także niebanalne upominki, np. saszetki potpourri.
Książka ta jest doskonała dla
każdej dbającej o zdrowe odżywianie, praktycznej
gospodyni.
Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin z płytą
CD Gahm Bernhard Wydawnictwo: Rea
ISBN:
[zasłonięte]978-8344-548-0 Tłumaczenie: Mac
Renata Format: 17.0x23.5cm Liczba stron:
128 Oprawa: Miękka Wydanie: 2011
r.
Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna czy
też drób – właściwe przygotowanie nie tylko konserwuje mięso,
ale i poprawia jego smak.
W
swojej książce doświadczony masarz prezentuje, jak prawidłowo
solić, peklować, suszyć, wędzić i gotować mięso, jak
przygotować wysokiej jakości wędzonki: szynki, boczek,
żeberka, schab, golonkę, łopatkę i wiele innych
smakołyków.
Zawarte
w książce porady i ponad 100 zdjęć ilustrujących procesy
peklowania i wędzenia pozwolą nam uniknąć błędów i sprawią, że
przygotowanie wyrobów będzie bardzo
proste.
|