Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

DOMOWE PRZYSMAKI Z RYB I OWOCÓW MORZA, SUSHI

03-05-2015, 16:53
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 5 zł     
Użytkownik rybik_cukrowy
numer aukcji: 5294244379
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 3   
Koniec: 03-05-2015 16:47:21

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2006
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam na mojej aukcji, dziś mam do zaoferowania książkę:

 



"DOMOWE PRZYSMAKI Z RYB I OWOCÓW MORZA, SUSHI !"


 
Joanna Zaremba, Dariusz Richter



wydawnictwo: WATRA
stron: 136.
stan książki: dobry.




Proponujemy zbiór ciekawych przepisów na tradycyjne i wykwintne dania z ryb morskich, słodkowodnych i owoców morza. Ciekawostką są przepisy na potrawy z raków, żabek i kalmarów. Jeden z rozdziałów poświęcony jest tradycji i sposobom przyrządzania sushi.

 

 

 

 

Spis treści:


Ogólne wiadomości o rybach

Potrawy z ryb morskich

Dorsz

  • Dorsz smażony z kaparami
  • Racuszki z dorsza
  • Filety z dorsza w sosie migdałowym
  • Stek z dorsza
  • Filety z dorsza z ryżem i groszkiem
  • Dorsz smażony z ryżem i curry
  • Dorsz w sosie piwnym
  • Dorsz zapiekany po warszawsku
  • Dorsz po egipsku
  • Dorsz po grecku
  • Smażone filety z dorsza w marynacie
  • Dorsz z ziemniakami po hiszpańsku
  • Kotlety smażone z dorsza
  • Dorsz duszony z warzywami
  • Pulpety z dorsza w galarecie
  • Cannelloni zapiekane z dorszem i ziołami


Flądra

  • Flądra smażona po kapitańsku
  • Flądra saute
  • Flądra pieczona
  • Flądra duszona w winie
  • Flądra na sposób grecki


Halibut

  • Halibut smażony saute
  • Halibut duszony w soku pomarańczowym
  • Bitki z halibuta z ziołami
  • Halibut zapiekany po parysku
  • Halibut w cieście piwnym po wiedeńsku


Karmazyn

  • Karmazyn w sosie chili
  • Karmazyn na sposób wschodni
  • Karmazyn smażony aromatyczny
  • Tymbaliki z karmazyna


Kergulena

  • Kergulena z pieczarkami
  • Kergulena zapiekana po wenecku
  • Kergulena z krewetkami
  • Szaszłyki z kerguleny


Makrela

  • Makrela smażona panierowana
  • Szaszłyki z makreli po karaibsku
  • Makrela w sosie piwnym
  • Makrela z majonezem na zimno


Mintaj

  • Mintaj gotowany na parze
  • Mintaj w sezamie
  • Mintaj pieczony
  • Mintaj po francusku
  • Roladki z mintaja


Morszczuk

  • Szaszłyki z morszczuka
  • Danie jednogarnkowe z morszczuka
  • Morszczuk w sosie szafranowym


Sola lub panga

  • Sola lub panga au naturel
  • Zapiekane filety z soli lub pangi w "gniazdkach"
  • Sola lub panga w białym winie
  • Sola lub panga w kokosie (z kuchni cejlońskiej)


Śledź

  • Śledzie "matiesy" - przyrządzanie
  • Śledź świeży smażony
  • Śledzie tradycyjne
  • Śledzie marynowane z bakaliami
  • Rolmopsy
  • Rolmopsy z grzybkami
  • Śledzie pikantne w śmietanie
  • Śledź "wigilijny"
  • Śledzie w oliwie z jabłkami
  • Śledzie w oliwie z migdałami
  • Śledzie solone smażone w cieście
  • Świeże śledzie pieczone na ruszcie lub grillu
  • Śledzie po japońsku
  • Śledzie po kartuzku
  • Śledzie a la anchois
  • Śledzie po kaszubsku
  • Śledzie z winem i kaparami
  • Pasztet ze śledzi
  • Zapiekanka ze śledzi z porami
  • Zapiekanka ze śledzi po szwedzku
  • Rulony ze śledzi zapiekane

 

Tuńczyk

  • Bitki z tuńczyka
  • Sztufada z tuńczyka
  • Naleśniki z tuńczykiem

 

 

Przepisy ogólne na potrawy z ryb morskich

  • Ryba z wody
  • Ryba w galarecie
  • Ryba smażona saute
  • Ryba pieczona
  • Fondue rybne
  • Tempura - ryby smażone w głębokim tłuszczu (z kuchni japońskiej)
  • Ryba zapiekana z jajkami (z kuchni japońskiej)

 

Sushi

Kilka słów o tradycji i sposobach przyrządzania sushi

  • Azjatycka kiszonka
  • Klejnot sztuki kulinarnej
  • Sushi czy sashimi
  • Sushi a mrożonki
  • Najpopularniejsze typy sushi
  • Naczynia i przybory do sushi
  • Podstawowe składniki sushi
  • Słownictwo związane z ryżem
  • Kultura ryżu
  • Sposób i kolejność prac przy przyrządzaniu ryżu do sushi

 

Maki sushi

Temaki sushi

Nigiri sushi



Potrawy z ryb słodkowodnych

Amur

  • Amur po rosyjsku  
  • Amur po rybacku


Karasie

  • Karasie smażone
  • Karasie zapiekane z chrzanem


Karp

  • Karp z wody z masłem
  • Karp saute
  • Karp po żydowsku
  • Karp marynowany
  • "Pijany" karp
  • Karp faszerowany pieczony
  • Karp w winie z orzechami
  • Karp z piwem po alzacku
  • Karp duszony w piwie
  • Karp po grecku
  • Karp pieczony


Leszcz

  • Leszcz smażony
  • Leszcz duszony z chrzanem


Lin

  • Flaczki z lina
  • Lin po nelsońsku
  • Lin smażony z orzechami


Łosoś

  • Łosoś saute
  • Łosoś smażony
  • Łosoś pieczony z ziołami
  • Steki z łososia z sałatką ziemniaczaną
  • Łosoś gotowany w sosie pietruszkowym
  • Łosoś (gotowany) z makaronem
  • Tatar z łososia
  • Roladki z łososia wędzonego


Okoń

  • Okonie smażone  
  • Okonie w cieście


Pstrąg

  • Pstrągi smażone saute
  • Pstrągi na "niebiesko"
  • Pstrągi marynowane
  • Pstrąg z migdałami
  • Pstrąg pieczony
  • Pstrąg pieczony po cesarsku


Sandacz

  • Sandacz po rosyjsku
  • Carpaccio z sandacza po polsku
  • Sandacz smażony z rusztu
  • Sandacz po francusku
  • Sandacz po włosku na zimno
  • Sandacz w majonezie


Sielawa

  • Sielawa "na zakąskę"


Sum

  • Sum pieczony I
  • Sum pieczony II
  • Sum w marynacie
  • Medaliony smażone z suma


Szczupak

  • Szczupak saute
  • Szczupak w piwie z pieczarkami
  • Szczupak po wiejsku
  • Szczupak w galarecie
  • Szczupak faszerowany po żydowsku
  • Szczupak na słodko-kwaśno


Węgorz

  • Węgorz smażony
  • Węgorz w marynacie
  • Węgorz na zielono
  • Węgorz w piwie po francusku
  • Węgorz w sosie koperkowym

 

 

Przepisy ogólne na potrawy z ryb słodkowodnych

  • Gulasz rybny z papryką
  • Ryba pieczona w marynacie
  • Ryba z wody
  • Ryba w galarecie
  • Ryba smażona saute
  • Ryba pieczona
  • Ryba z rusztu

 

 

 

Raki

  • Raki z wody po polsku
  • Raki z migdałami
  • Raki z łososiem
  • Sałatka francuska z raków
  • Sałatka z raków z szynką i rodzynkami
  • Masełko rakowe


Ślimaki

  • Kilka uwag ogólnych
  • Ślimaki smażone w cieście
  • Ślimaki nadziewane po francusku
  • Ślimaki zapiekane z migdałami
  • Ślimaki duszone z szalotkami

 

Żabki

  • Żabie udka smażone
  • Żabie udka smażone w cieście
  • Żabie udka z pieczarkami
  • Żabie udka zapiekane

 

 

 

Owoce morza, czyli frutti di mare

Podstawowe wiadomości o frutti di mare

Kraby

  • Kraby zapiekane z ananasem  
  • Kraby zapiekane z pieczarkami


Homar lub langusta

  • Homar lub langusta au naturel
  • Homar lub langusta po cesarsku
  • Homar (lub langusta) pieczony
  • Homar po królewsku
  • Homar po angielsku
  • Homar lub langusta po kalifornijsku


Krewetki

  • Krewetki smażone z kaparami
  • Krewetki saute
  • Sałatka z krewetek z awokado
  • Koktajl z krewetek z karczochami
  • Koktajl z krewetek (z kuchni amerykańskiej)
  • Krewetki z kurczakiem
  • Krokiety z krewetek i wieprzowiny
  • Naleśniki z krewetkami
  • Szaszłyki z krewetek królewskich


Małże

  • Kilka praktycznych uwag
  • Małże w piwie
  • Małże au naturel
  • Małże w skorupkach nadziewane
  • Małże w cieście
  • Małże w winie
  • Małże z pieczarkami
  • Małże z ryżem


Ostrygi

  • Ostrygi zapiekane
  • Ostrygi w winie
  • Ostrygi au naturel
  • Ostrygi smażone w cieście


Kalmary

  • Kalmary smażone saute
  • Kalmary smażone w "czerwonym" cieście
  • Flaczki z kalmarów
  • Kalmary po kapitańsku
  • Kalmary z migdałami

 

Zupy rybne

  • Zupa rybna czysta (rosół z ryb)
  • Zupa wędkarzy
  • Zupa rybna ucha (oryginalny przepis)
  • Halaszle - węgierska zupa rybna
  • Zupa rybna wigilijna
  • Zupa z dorsza
  • Zupa z małży
  • Zupa z krewetek i wieprzowiny (z kuchni tajskiej)
  • Francuska zupa rybna
  • Zupa z węgorza
  • Zupa rybna z pulpetami
  • Diabelska zupa rybna
  • Zupa-krem z małży i ryb
  • Pstrąg po włosku

 

 

Ryby przyrządzane w kuchence mikrofalowej

  • Karp w sosie pieczarkowym
  • Dorsz z winogronami
  • Szaszłyki z filetów rybnych
  • Kluseczki z sandacza
  • Morszczuk z warzywami

 

Sałatki z ryb i owoców morza

Sałatki z ryb

  • Sałatka śledziowa
  • Sałatka śledziowa popularna
  • Sałatka z wędzonych śledzi lub halibuta z grzybami
  • Sałatka śledziowa z wędzonym boczkiem
  • Sałatka alzacka z anchois lub tuńczyka
  • Sałatka z tuńczyka i melona
  • "Homar" z dorsza wędzonego
  • Sałatka z łososia wędzonego
  • Sałatka z tuńczyka nicejska
  • Sałatka z węgorza wędzonego i selerów
  • Sałatka chińska z sardynek

 

Sałatki z owoców morza

  • Sałatka z krabów
  • Sałatka z krabów z ryżem
  • Sałatka z małży i bakalii
  • Prowansalska sałatka z małży
  • Sałatka z krewetek i owoców
  • Arabska sałatka z kalmarów
  • Sałatka z kalmarów z migdałami


 

 

 

Przed zalicytowaniem koniecznie zapoznaj się ze stroną "o mnie" !!! 

ODPOWIADAM NA WSZYSTKIE PYTANIA pisz na gg[zasłonięte]23279 lub dzwoń 889 [zasłonięte] 506.