Autor/tłumacz: Janet Chadwick, tłum.: Marcin Kowalczyk
Seria: Domowe
Rok wydania: 2010
Wydawnictwo: RM
ISBN[zasłonięte]978-8343-830-0, stron: 224, format B5, oprawa miękka
źródło opisu - strona wydawcy
Wekowanie, zamrażanie, suszenie, robienie solanek i przechowywanie w piwnicy owoców, ziół i warzywCiesz się owocami i warzywami zachowującymi świeżość przez cały rok
Nie musisz mieć wiele czasu i lat doświadczeń za sobą, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie.
Jasne i proste instrukcje dadzą Ci poczucie pewności siebie i wiedzę, w jaki sposób zamrażać, suszyć, wekować, przechowywać w piwnicy i w solankach wszystkie skarby, jakie oferuje nam natura.
Zetrzyj i zamroź nadmiar cukinii - idealnie nada się do wielu potraw przez całą zimę. Kup na targu warzywnym skrzynkę pomidorów i zrób z nich pikantny sos pomidorowy.
Zawekuj nadmiar fasolki szparagowej z własnego ogródka, by móc się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok, lub też mieć świetny podarunek.
Rady i przepisy zawarte w tej książce pozwolą Ci odżywiać się przez cały rok zdrowymi lokalnymi produktami lub samodzielnie wyhodowanymi we własnym ogrodzie.
Spis treści:
Dylematy zajętego człowieka
Dobór odpowiedniego sprzętu
Wskazówki, porady i inne złote myśli
Podstawowe techniki konserwowania żywności
Konserwowanie warzyw
bakłażany, brokuły, buraki, cebula, czosnek i szalotki, dynia, fasola szparagowa, groch, grzyby, kabaczki, kapusta, kukurydza, marchewka, mieszanki warzyw do zup i purée, ogórki, papryka, pomidory, sałata, szparagi, zieleniny, ziemniaki
Przetwory z owoców
ananasy, czarna borówka, gruszki, jabłka, maliny, morele, nektarynki i brzoskwinie, rabarbar, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie i czereśnie, żurawina
Przechowywanie ziół
anyż, bazylia, estragon, fenkuł włoski, koper ogrodowy, majeranek, mięta, oregano, pietruszka, rozmaryn, szczypiorek, szałwia, trybula, tymianek
Marynaty, zalewy, kapusta kwaszona i sosy
Dżemy, galaretki, konfitury i marmolady
Typowe problemy
Przepisy na szybkie dania w porze zbiorów
Indeks przepisów na marynaty, zalewy, kapustę kiszoną oraz sosy
Indeks przepisów na dżemy, galaretki, konfitury i marmolady
28,00 zł