Historia
Historia wody zjonizowanej sięga połowy wieku XX. Każde państwo znaczące wynalazki skrywało, trudno jest więc dokładnie określić, komu przypadają laury tego wynalazku.
Według jednej z wersji powstała w Taszkencie, jako emulsja do prac związanych z wierceniem podczas poszukiwania ropy i gazu. Dopiero później robotnicy zauważyli anomalne właściwości wody zjonizowanej.
Inna wersja twierdzi, że woda zjonizowana powstała w Japonii. W jej potwierdzenie mówi i fakt, że w Japonii istnieje długa tradycja używania wody alkalicznej. Już kilka dziesięcioleci jonizatory wody są używane w placówkach medycznych do leczenia najprzeróżniejszych chorób. Urządzenie te w Japonii i Korei południowej mają certyfikaty urządzeń medycznych.
O procesie
Wodę zjonizowaną wytwarza się przy pomocy jonizatorów wody. Woda zjonizowana może być alkaliczną (czasem bywa nazywana katolitem, wodą żywą albo zredukowaną wodą antyoksydacyjną) lub kwasową (nazywana także anolitem, wodą martwą, wodą oksydacyjną), w zależności od tego, w której komorze jonizatora znajdowała się w czasie jonizacji. Woda zjonizowana alkaliczna i woda zjonizowana kwasowa mają całkiem odmienne właściwości i parametry fizyczne. Proces jonizacji wody jest podobny do procesu elektrolizy. Różnicę stanowią użyte materiały, kontrolowany proces, a także cel, w którym woda jest poddawana działaniu prądu. Wodę jonizuje się przepuszczając przez nią stały prąd elektryczny. To proces elektrolizy wody, podczas którego jonizowane są cząstki wody i cząstki substancji w niej rozpuszczonych. Podczas tego procesu, w wodzie rozpuszczone sole mineralne rozpadają się na jony metali alkalicznych (Wapń, Sód, Potas, Magnez…) posiadające dodatni ładunek i kwasowe resztki (Chlor, Siarka, Fosfor…) posiadające ujemny ładunek. Katoda w procesie elektrolizy przyciąga jony z ładunkiem dodatnim, a anoda – jony z ładunkiem ujemnym. Cząstki wody rozpadają się na jony hydroniowe i wodorowe, które są przyciągane do powstałych jonów alkalicznych i resztek kwasowych. Z tego powodu w naczyniu obok katody koncentrują się dodatnie jony metali alkalicznych i jony wodorotlenowe. W sekcji obok anody skupiają się ujemne jony chloru, siarki, fosforu,… oraz jony wodorowe.
Właściwości
Tak w oddzielnych sekcjach jonizatora powstaje woda alkaliczna i kwasowa. Zjonizowana woda alkaliczna posiada lekki ładunek elektryczny (ORP) – jest antyoksydantem, ma właściwości alkaliczne, jest bogata w tlen, ma mniejsze napięcie powierzchniowe. Woda alkaliczna jest miękką, bezwonną wodą o smaku wody deszczowej. Jej właściwości:
Naturalny środek pobudzający.
Przeciwutleniacz (antyoksydant) naturalny.
Alkaliczne pH, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Jest lekko wchłaniana, lekko nawadnia komórki, dostaje się do każdego zakamarku ciała, tak samo lekko wymywa zanieczyszczenia, toksyny.
Mniejsze napięcie powierzchniowe – pomocna przy zgęszczeniu krwi i innych problemach z tego wynikających.
Chroni zdrowe komórki, będąc antyoksydantem neutralizuje wolne rodniki, zmniejszając skutki ich działalności.
Przy codziennym użyciu jest pobudzana naturalna siła organizmu, jest wspomagany system odnowy organizmu, zmniejsza się zakwaszenie ciała, polepsza się samopoczucie. Zjonizowana woda kwasowa posiada dodatni ładunek elektryczny i ma właściwości kwasowe. Woda kwasowa ma kwaśny smak, zapach kwasu i chloru. Jej właściwości to:
Naturalny środek bakteriobójczy.
Mocny utleniacz (oksydant).
Ma właściwości antyseptyczne, antyalergiczne, przeciwzapalne.
Niszczy martwe i uszkodzone komórki oraz ciała obce.
Zwalcza różnorodne choroby, które są powodowane bakteriami itp.
Niszczy różnorodnych niszczycieli roślin, grzybki i inne organizmy powodujące choroby.
Niszczy bakterie i mikroorganizmy.
Woda kwasowa jest w większości przeznaczona dla użytku zewnętrznego: do dezynfekcji ran, odnowy naturalnej kwasowości skóry, dezynfekcji pomieszczeń, w ekologicznej gospodarce.
Woda zjonizowana alkaliczna i kwasowa uzyskiwane są w procesie jonizacji i przez pewien czas posiadają całkiem różne właściwości, które różnią się także od parametrów wody wodociągowej. To właściwie i jest przyczyną różnego sposobu użycia zjonizowanej wody kwasowej i alkalicznej.
Właściwości zjonizowanej wody alkalicznej i kwasowej są dość dobrze zbadane, tak jak i jej wpływ na organizm ludzki, co potwierdza nie mała ilość artykułów i prac naukowych, także wiele książek.
- Zanieczyszczone środowisko, ciągłe przemęczenie, brak odpoczynku, stres, choroby… tak właśnie żyjemy. Nie mówiąc nawet o tym, że w diecie praktycznie nie zostało naturalnych, zdrowych produktów…
- Nieprawidłowa dieta. Jemy produkty nienaturalne, mocno przetworzone, syntetycznie słodzone, albo z chemikaliami „poprawionym” smakiem. Mięso i biały chleb, które stały się potrawą codzienną często także nie są najwyższej jakości.
- Wyjałowione pola, nienaturalny sposób hodowli, używanie ogromnej ilości nawozów syntetycznych też przyczyniają się do zmniejszania wartości odżywczej pokarmów.
Według uczonych, zawartość substancji mineralnych i witamin w pokarmie, przez ostatnie 100 lat zmniejszyło się nie o kilka, lub kilkadziesiąt procent, ale kilkadziesiąt razy. Po to by otrzymać taką samą ilość minerałów musielibyśmy zjeść kilkadziesiąt razy więcej pokarmu…
Najgorzej w tym kontekście wygląda sytuacja, gdy mówimy o mikroelementach alkalicznych. Organizm w procesie metabolizmu wytwarza substancje kwasowe, ale minerały alkaliczne może jedynie otrzymać z pokarmem. Niedostateczne spożywanie substancji alkalicznych powoduje, że z wiekiem organizm jest wciąż bardziej zakwaszony i nie jest w stanie pełnić funkcji związanych z tymi minerałami.
Nadwaga, nadciśnienie, cukrzyca to zaledwie kilka przykładów z serii, tak zwanych chorób cywilizacyjnych. Każdej z nich towarzyszy nadkwasota organizmu. Warto wspomnieć, że choroby te spotykane są u coraz to u młodszych ludzi.
Paradoksalnie, że nic o tym nie wiemy, chociaż naukowcy na całym świecie przez dziesiąciolecia starają się pokazać ten problem, a także prosty sposób na jego rozwiązanie. Tym sposobem jest używanie zjonizowanej wody alkalicznej. Czytaj więcej…
Wybierając żywność zawsze trzeba pamiętać:
*substancje zasadowe unieszkodliwiają nieczystości kwasowe i oczyszczają organizm a substancje kwasowe powodują zakwaszenie i zanieczyszczenie organizmu nieczystościami kwaśnymi.
Jedną z podstawowych zasad gwarancji dobrego zdrowia -kwasowo alkaliczna równowaga organizmu.Organizm stara się
wygenerowane w procesie przemiany materii kwasy zneutralizować i usunąc z moczem,potem i wydychanym dwutlenkiem węgla.Do tego celu z jedzeniem i piciem musimy uzyskać niezbędną ilość minerałów alkalicznych najważniejsze z których to potas,sód,wapno i magnez.Niedobór substancji alkalicznych zwieksza kwasowość organizmu i zmniejsza zasadowość krwi.
Utwardzone nieczystości kwasowe to cholesterol,kamienie nerkowe i w woreczku żółciowym ,kamienie moczowe,siarczyny fosforany.
Organizm zwłaszcza w wieku ponad n45 lat nie jest w stanie pozbyć się wszystkich nieczystości kwasowych.
A to co zostaje nadal gromadzi sie w różnych miejscach ciała i organizm kwaśnieje.W obszarach gdzie gromadzą się nieczystości kwasowe powstają zaburzenia krażenia krwi,do narzadów nie dostarcza się wystarczająco krwi ich funkcje sa zakłócone.Dlatego gromadzenie nieczystości kwasowych jest przyczyną przedwczesnego starzenia się i jedną z głównych przyczyn wielu chorób degeneracyjnych.
TAJEMNICA DOBREGO ZDROWIA I DŁUGOWIECZNOŚCI TKWI W ZDOLNOŚCI ORGANIZMU DO NEUTRALIZACJI I POZBYCIA SIĘ TYCH NIECZYSTOŚCI
Początek różnych zachorowań:
W przypadku niedoboru substancji alkalicznych ,zwłaszcza wapna z żywności organizm pozycza je z kości.Tak zaczyna się
osteoporoza.
W przypadku nadmiaru soli kwasu moczowego rozwija się zapalenie stawów ,dna moczanowa.
W przypadku braku jonów wapna ,potrzebnych do neutralizacji nagromadzonych około trzustki nieczystości kwasowych
zakłóca się produkcja insuliny i może rozwijać się cukrzyca.
Jedną z przyczyn wysokiego ciśnienia krwi jest to że w kwaśnym środowisku gęstniejąca krew zatyka kapilary.
Pozostałości kwasowe gromadzą się także w naczyniach krwionośnych.Mogą one zatykać kapilary dostarczające krew do mózgu.Organizm stara się przykleić te cząsteczki do ścianek tętnic a to powoduje ograniczenie przecieku krwi ,hamowanie aktywności serca.W taki sposób zakłóca sie krążenie krwi zaczynają się choroby serca,rozwija się miażdżyca.
Wzrost ciśnienia krwi powoduje wypychanie pływających nieczystości które mogą zatkać naczynia krwionośne dostarczające krew do mózgu i powstaje realne zagrożenie krwotoku śródmózgowego.
Pijąc jonizowaną wodę alkaliczną pływające cząsteczki pozostałości kwasowych są naturalnie skraplane i łatwo usuwane przez nerki.
Często jesteśmy zaniepokojeni bólami występującymi w różnych miejscach ciała.Często powodem tego jest nagromadzenie nieczystości kwasowych które u każdej osoby gromadzą się w rózny sposób.
Objawy chorób pokazują w których tkankach ,w których miejscach organizmu są gromadzone pozostałości.
Woda alkaliczna bardzo dobrze i skutecznie radzi sobie z tym wyzwaniem.
Podane fragmenty informacji pochodzą z opracowań naukowych autorstwa dr doc Pietras Śibilskis oraz Telesforas
Laucevicius z Litwy