Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Raiffeisen Polbank
Numer konta:
85 1750 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0120000 [zasłonięte] 259466
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego
Kontakt
Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Dodatki funkcjonalne do żywności
Autor: Antoni Rutkowski, Stanisław Gwiazda, Kazimierz Dąbrowski
Wydawca: Agro Food Technology
Rok wydania: 1993
Stron: 320
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 83[zasłonięte]85861-9
Opis:
Niniejsze opracowanie przedstawiamy mając na względzie narastającą potrzebę producentów żywności, a także ośrodków naukowo-badawczych, kontrolnych służb sanitarnych i celnych oraz społeczeństwa, by dysponować aktualną informacją dotyczącą technologicznych aspektów stosowania dodatków do żywności.
W rozdziałach 2-6 opracowania zestawiono w zwartej formie dostępne dane obejmujące charakterystykę, właściwości funkcjonalne i typowe zastosowania większości dodatków wymienionych w Codex Alimentarius oraz w ustawodawstwach EWG, USA i Polski.
Spis treści:
1. Dodatki jako niezbędne elementy we współczesnej technologii żywności
2. Dodatki utrwalające
3. Dodatki kształtujące strukturę
4. Dodatki kształtujące określone cechy sensoryczne
5. Dodatki wzbogacające
6. Pomocnicze dodatki przetwórstwa
7. Stosowanie dodatków funkcjonalnych w produktach spożywczych w świetle ustawodawstwa polskiego
Fragment książki
"1. DODATKI JAKO NIEZBĘDNE ELEMENTY WE WSPÓŁCZESNEJ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Większość rynkowych produktów żywnościowych zawiera niewielkie ilości substancji, które są dodawane dla polepszenia ich właściwości oraz atrakcyjności sensorycznej. Substancje te określa się jako dodatki do żywności, a celem ich stosowania jest:
- przedłużenie trwałości produktów, a więc ograniczenie lub zapobieganie niekorzystnym zmianom powodowanym przez drobnoustroje, utlenianie składników żywności, reakcje enzymatyczne i nieenzymatyczne oraz zapewnienie tzw. bezpieczeństwa poprzez zahamowanie rozwoju niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych;
- zapobieganie niekorzystnym zmianom jakościowym, w tym organoleptycznym (zmiany barwy, smaku, konsystencji itp.);
- podniesienie atrakcyjności konsumenckiej i dyspozycyjności produktów;
- ochrona składników kształtujących wartość odżywczą produktów;
- utrzymanie stałej, powtarzalnej jakości produktów;
- zwiększenie efektywności produkcji - ograniczenie ubytków, pod niesienie wydajności, częściowa substytucja;
- otrzymanie nowych produktów, szczególnie dietetycznych (żywność typu "light" - niskokaloryczna, dla diabetyków itp).
Dodatki do żywności dają korzyści zarówno producentowi jak i konsumentowi, gdyż zapobiegając psuciu się żywności obniżają jej straty oraz umożliwiają większą produkcję przy niższym koszcie."
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl