Tytuł |
Dobrostan trzody chlewnej |
Autor |
Stanisław Kondracki, Anna Rekiel, Krzysztof Górski |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
141 |
Wymiary |
145 x 200 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01150-7 |
Współczesne świnie wymagają opieki człowieka i zapewnienia im
optymalnych warunków środowiskowych, umożliwiających osiągnięcie tzw.
dobrostanu. Współcześnie dobrostan zwierząt nabiera coraz większego
znaczenia ze względów zarówno etycznych, jak i produkcyjnych. W
szczególności dotyczy to świń, gatunku wyspecjalizowanego i dobrze
przystosowanego do produkcji mięsa. Intensywna produkcja wieprzowiny
oznacza konieczność osiągania dużych wydajności przy bardzo intensywnym
żywieniu i stosowaniu wydajnych technologii chowu.
Zwierzęta często zmuszone są funkcjonować na granicy możliwości
fizjologicznych, co utrudnia utrzymanie stanu dobrego zdrowia fizycznego
i psychicznego. Pojawiają się problemy z zapewnieniem dobrostanu. Jego
brak odbija się negatywnie na wynikach produkcyjnych. Chore, osłabione
lub zestresowane zwierzęta reagują obniżeniem wydajności. Złe
traktowanie świń, podyktowane wyłącznie zamiarem osiągania celów
produkcyjnych budzi zastrzeżenia natury etycznej, gdyż są to żywe
zwierzęta, które czują, cierpią, przeżywają. Eskalacja intensyfikacji
produkcji wieprzowiny nasila procesy pogarszania się dobrostanu świń i
budzi sprzeciw wielu środowisk. Stąd też problematyka dobrostanu, a w
szczególności dobrostanu świń, zyskuje na aktualności. Jest ona
przedmiotem nie tylko rozważań etycznych, badań naukowych i zaleceń
technologicznych, ale stała się również obiektem uregulowań prawnych.
Spis treści
Znaczenie dobrostanu w chowie świń 7
Pojęcie dobrostanu 9
Zabezpieczenia prawne dobrostanu trzody chlewnej 10
Dobrostan w ustawodawstwie światowym i unijnym 10
Dobrostan w ustawodawstwie polskim 12
Poziom dobrostanu i metody jego określania 14
Znaczenie dobrostanu dla zdrowia świń 18
Czynniki warunkujące dobrostan świń 23
6.1. System utrzymania a dobrostan świń 24
Wpływ intensywnych systemów utrzymania na poziom dobrostanu świń 25
Możliwości poprawy dobrostanu. Organizacja produkcji zgodnej z naturą
gatunku 29
6.2.Działanie stresu - znaczenie eliminacji czynników stresowych dla
dobrostanu świń 38
Stres i jego rodzaje. Wskaźniki stresu 38
Stres a produkcyjność świń 40
Stres a dobrostan. Behawioralne implikacje dobrostanu zwierząt 43
6.2.4. Eliminacja czynników stresogennych 44
6.3. Wpływ warunków transportu i obrotu przedubojowego na dobrostan świń
47
Postępowanie ze zwierzętami przed transportem 48
Metody załadunku i wyładunku świń 49
Transport. Przystosowanie się zwierząt do nowego otoczenia 50
6.4. Działania hodowlane i ich wpływ na zmiany wrażliwości świń na
czynniki obniżające poziom dobrostanu 53
Doskonalenie ras, zmiany pokrojowo-konstytucyjne 53
Dobór ras do produkcji intensywnej i ekstensywnej 54
Zabiegi zootechniczne 55
7. Mikroklimat pomieszczeń i jego znaczenie dla dobrostanu świń 59
7.1. Warunki termiczno-wilgotnościowe 61
Temperatura otoczenia 61
Wilgotność powietrza 65
7.2. Rola systemów ogrzewania i wentylacji w optymalizacji warunków
termiczno-wilgotnościowych chlewni 67
Bilans cieplny budynku. Systemy ogrzewania chlewni 68
Wentylacja chlewni i jej znaczenie dla dobrostanu świń 71
Znaczenie intensywności ruchu powietrza w chlewni 77
Zaburzenia termoregulacji organizmu a dobrostan świń 78
Zanieczyszczenia powietrza chlewni i ich wpływ na dobrostan świń 83
Wpływ oświetlenia na poziom dobrostanu świń 87
Znaczenie hałasu dla dobrostanu świń 90
Dobrostan a produkcyjność trzody chlewnej 91
Działania podejmowane w celu zapewnienia dobrostanu świń 94
10. Znaczenie zachowania naturalnego behawioru dla dobrostanu świń 98
10.1.Hierarchia stada a dobrostan świń 99
10.1.1. Wpływ człowieka na układ hierarchiczny w grupie i dobrostan
świń 102
10.2. Zapobieganie agresji poprzez realizację potrzeb behawioralnych 105
10.3. Potrzeba realizacji instynktu macierzyńskiego i budowy gniazda
111
10.4. Znaczenie wybiegów i kąpieli błotnych 113
Rola człowieka w zapewnianiu dobrostanu świń 116
Dobrostan świń w świetle wymogów zasady wzajemnej zgodności 120
Powierzchnia kojców 120
Żywienie i pojenie 123
Postępowanie z lochami prośnymi i prosiętami oraz ze zwierzętami
chorymi. Wykonywanie zabiegów na świniach 123
Kwalifikacje osób obsługujących zwierzęta oraz nadzór i kontrola 125
Warunki środowiskowe w chlewni 125
Zapobieganie agresji 126
Podsumowanie 127
Wykaz ważniejszych haseł – definicje 129
Wykaz wykorzystanych aktów prawnych 139
Piśmiennictwo 141