DROŻDŻE WINIARSKIE G-995 - szczep SACCHAROMYCES CEREVISIAE
Bayanus G995 to włoskie drożdże do produkcji wina białego, czerwonego, musującego i wielu innych. Podstawową ich zaletą jest to, że pracują w trudnych warunkach nawet od 9ºC i fermentują do 17%.
Włoskie suche aktywne drożdże stosowane do:
- wyrobu win,
- fermentacji,
- wznowienia fermentacji,
- produkcja win musujących,
- napojów musujących i metodą CHAMPENOIS
- zdolność fermentacji 16,5-17%
Optymalna temperatura fermentacji 20-25 ºC
Jedyne drożdże na rynku które pracują w niskiej temperaturze od 9 ºC
Dozowanie:
- Do fermentacji białych i czerwonych win 10-20g/100l
- Podtrzymanie trudnej fermentacji 30-50g/100l
- Podtrzymanie fermentacji przy nastawie z koncentratu min 50g/100l
- Wznowienie fermentacji 15-40g/100l
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
Rehydratację przeprowadzić poprzez wymieszanie drożdży z 10x większą ilością wody, a najlepiej z roztworem moszczu i wody w stosunku 1:2
Temperatura roztworu ok. 30 ºC po ok. 30 minutach należy wymieszać z nastawem.
Fermentacja zwykła:
- 20g/100l
- 50-200g/100l z koncentratu klarownego
Produkcja win musujących 30g/100l.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do dłuższego przechowywania zaleca się temp. Ok. 10 ºC
Waga netto 50g
Kod produktu: SKLEPINT_319