Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dietoterapia 1 - SGGW BCM

22-02-2015, 17:12
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 1 zł     
Użytkownik Steven-Hyde
numer aukcji: 5072213665
Miejscowość Warszawa
Licytowało: 1    Wyświetleń: 10   
Koniec: 22-02-2015 17:03:25

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Waga (z opakowaniem): 1.00 [kg]
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2009
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak:: biochemia, fizjologia, genetyka czy nauk rolniczych. Odpowiednie postępowanie dietetyczne jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym elementem terapii wielu jednostek chorobowych. 
Niniejszy podręcznik jest efektem pracy zespołu pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Przedstawione w nim zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera on informacje dotyczące ustalania zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu pokarmowego opisano w nim postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak:: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastęp-czego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych.


1. Ustalanie zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych 
2. Postępowanie dietetyczne w nadwrażliwościach pokarmowych 
3. Leczenie dietetyczne nieswoistych stanów zapalnych jelit 
4. Postępowanie dietetyczne u osób z zespołem jelita drażliwego 
5. Zasady postępowania dietetycznego w marskości wątroby 
6. Postępowanie dietetyczne w schorzeniach trzustki 
7. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego 
8. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego 
9. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego – choroba Parkinsona i choroba Alzheimera 
10. Dietoterapia zespołu metabolicznego 
11. Dna moczanowa 
12. Żywienie w chorobach nowotworowych 
13. Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii chorób dietozależnych

 

Książka jest w stanie bardzo dobrym, nosi jedynie lekkie ślady użytkowania.