Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dietoterapia 1 Podstawy dietetyki dietetyka

21-01-2015, 1:26
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 33.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 4982052205
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 3   
Koniec: 21-01-2015 00:58:59

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt


Telefon: 512-[zasłonięte]-991

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Wysyłka


Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Formy płatności


Tradycyjny przelew na konto

mBank lub Inteligo

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Tytuł Dietoterapia 1
Autor Sa’eed Bawa, Gajewska Danuta Kozłowska, Lucyna Lange, Ewa
Myszkowska-Ryciak, Joanna Włodarek Dariusz
Wydawca SGGW
Rok wydania 2009
Liczba stron 228
Wymiary 170 x 240 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-8383-088-0

 

Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak: biochemia, fizjologia i genetyka czy nauk rolniczych. Umożliwia to coraz lepsze zrozumie­nie etiologii i patogenezy chorób w kontekście żywienia człowieka. Jednocze­śnie daje podstawę do tworzenia nowoczesnych zasad żywienia profilaktycznego i leczniczego. Odpowiednie postępowanie dietetyczne jest niejednokrotnie inte­gralnym, a nawet wyłącznym elementem terapii wielu jednostek chorobowych.

Kilka lat temu na rynku wydawniczym ukazała się książka „Podstawy diete­tyki" pod redakcją dr. Jacka Bujko, napisana przez zespół pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsump­cji SGGW w Warszawie. Zyskała ona uznanie czytelników, czego wyrazem były jej wznowienia. Zgodnie z tytułem, w książce tej znalazły się podstawy wiedzy z zakresu dietetyki, a więc podział diet i ich charakterystyka oraz zasady po­stępowania dietetycznego w wybranych jednostkach chorobowych, co wchodzi w zakres przedmiotu o takiej samej nazwie. Dlatego też uzasadnione było rozpo­częcie prac nad kolej na pozycją książkową, poświęconą dietoterapii i dietoprofi-laktyce schorzeń nieopisanych w uprzedniej pozycji.

Niniejsza publikacja, która będzie pierwszą częścią opracowania dwuto­mowego, jest efektem pracy zespołu pracowników wspomnianego Zakładu. Przedstawione w niej zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach przed­miotu dietoterapia. Zawiera ona informacje dotyczące ustalania zapotrzebowa­nia energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także zastosowania in­deksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu pokarmowego opisano w niej postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak: nieswo­iste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funk­cja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastępczego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych.