Tytuł |
Dietoterapia 1 |
Autor |
Sa’eed Bawa, Gajewska Danuta Kozłowska, Lucyna Lange, Ewa
Myszkowska-Ryciak, Joanna Włodarek Dariusz |
Wydawca |
SGGW |
Rok wydania |
2009 |
Liczba stron |
228 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8383-088-0 |
Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie
człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak:
biochemia, fizjologia i genetyka czy nauk rolniczych. Umożliwia to coraz
lepsze zrozumienie etiologii i patogenezy chorób w kontekście żywienia
człowieka. Jednocześnie daje podstawę do tworzenia nowoczesnych zasad
żywienia profilaktycznego i leczniczego. Odpowiednie postępowanie
dietetyczne jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym elementem
terapii wielu jednostek chorobowych.
Kilka lat temu na rynku wydawniczym ukazała się książka „Podstawy
dietetyki" pod redakcją dr. Jacka Bujko, napisana przez zespół pracowników
Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i
Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zyskała ona uznanie czytelników, czego wyrazem
były jej wznowienia. Zgodnie z tytułem, w książce tej znalazły się podstawy
wiedzy z zakresu dietetyki, a więc podział diet i ich charakterystyka oraz
zasady postępowania dietetycznego w wybranych jednostkach chorobowych, co
wchodzi w zakres przedmiotu o takiej samej nazwie. Dlatego też uzasadnione
było rozpoczęcie prac nad kolej na pozycją książkową, poświęconą
dietoterapii i dietoprofi-laktyce schorzeń nieopisanych w uprzedniej
pozycji.
Niniejsza publikacja, która będzie pierwszą częścią opracowania
dwutomowego, jest efektem pracy zespołu pracowników wspomnianego Zakładu.
Przedstawione w niej zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach
przedmiotu dietoterapia. Zawiera ona informacje dotyczące ustalania
zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także
zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu
pokarmowego opisano w niej postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach,
jak: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość
wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również
postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy
zachowana jest jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia
nerkozastępczego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny
moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje
nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie
składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych. |