Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dietoterapia 1 [nowa]

07-03-2012, 23:48
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 35.10 zł      Najwyzsza cena licytacji: 35.10 zł     
Użytkownik book24
numer aukcji: 2105792888
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 1    Zostało sztuk: 3    Licytowało: 1    Wyświetleń: 19   
Koniec: 08-03-2012 07:43:42
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Book24
Book24 - księgarnia internetowa serdecznie wita na swoich aukcjach w serwisie alle. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz zakupu.
O nas

Kupując u nas masz pewność co do jakości zakupionego towaru, oraz szybkiej przesyłki.
Do każdej transakcji podchodzimy indywidualnie, staramy się, aby nasz klient był w 100% usatysfakcjonowany.

Każdą paczkę starannie pakujemy w tekturowe pudełko lub kopertę bąbelkową, tak aby w stanie nienaruszonym dotarła do odbiorcy.
Zwrot pieniędzy

Dane Kontaktowe

Po wylicytowaniu przedmiotu koniecznie wypełnij formularz dostawy, jeśli masz dodatkowe pytania napisz e-maila.

Book24 - księgarnia internetowa al.Solidarności 117 lok.406
00-140 Warszawa

e-mail: [zasłonięte]@book24.waw.pl
pon-pt: 9-18

Numer konta:
951[zasłonięte]200400[zasłonięte]70234[zasłonięte]730 (mBank)
501[zasłonięte]555811[zasłonięte]45200[zasłonięte]594 (Inteligo)


Zaufanie do Book24 Kurier UPS

Dietoterapia 1
Gajewska Danuta, Kozłowska Lucyna, Lange Ewa, Myszkowska-Ryciak Joanna, Sa'eed Bawa, Włodarek Dariusz

Dietoterapia 1
Dodatkowe informacje

  • ISBN:[zasłonięte]978-8383-088-0
  • liczba stron: 228
  • Okładka: miękka
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
  • Wymiary: 176 x 250 mm
  • Rok wydania: 2009
  • Opis

    Spis treści:
    Przedmowa
    1. Ustalanie zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych (Danuta Gajewska)
    Wiadomości ogólne
    Całkowita przemiana materii
    Wprowadzenie
    Całkowite zapotrzebowanie energetyczne ludzi chorych
    Wybrane piśmiennictwo
    2. Postępowanie dietetyczne w nadwrażliwościach pokarmowych (Joanna Myszkowska-Ryciak, Ewa Lange)
    Wiadomości ogólne
    Alergie pokarmowe
    Definicja
    Etiologia i patogeneza
    Najczęściej występujące alergeny pokarmowe
    Objawy i powikłania
    Diagnostyka
    Epidemiologia
    Leczenie alergii pokarmowej
    Reakcje pseudoalergiczne
    Wybrane piśmiennictwo
    3. Leczenie dietetyczne nieswoistych stanów zapalnych jelit (Danuta Gajewska)
    Wiadomości ogólne
    Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
    Choroba Leśniowskiego-Crohna
    Etiopatogeneza
    Rozpoznanie
    Dietoterapia nieswoistych stanów zapalnych jelit
    Wprowadzenie
    Energia
    Białko
    Tłuszcze
    Błonnik pokarmowy
    Witamina B12
    Foliany
    Żelazo
    Wapń i witamina D
    Cynk
    Selen
    Laktoza
    Probiotyki i prebiotyki
    Antyoksydanty
    Leczenie żywieniowe jako wsparcie w terapii nieswoistych stanów zapalnych jelit
    Leki stosowane w terapii nieswoistych stanów zapalnych jelit a dieta
    Wybrane piśmiennictwo
    4. Postępowanie dietetyczne u osób z zespołem jelita drażliwego (Dariusz Włodarek)
    Definicja
    Etiopatogeneza
    Objawy kliniczne
    Rola czynników dietetycznych w zespole jelita drażliwego
    Wprowadzenie
    Nietolerancja pokarmowa
    Kawa
    Alkohol
    Substancje słodzące
    Produkty sprzyjające powstawaniu gazów jelitowych
    Nadmierna konsumpcja
    Rola błonnika pokarmowego w terapii zespołu jelita drażliwego
    Probiotyki
    Zalecenia dietetyczne w zespole jelita drażliwego
    Wybrane piśmiennictwo
    5. Zasady postępowania dietetycznego w marskości wątroby (Danuta Gajewska)
    Wiadomości ogólne
    Marskość wątroby
    Podziały
    Etiologia
    Objawy kliniczne
    Zaburzenia metabolizmu w marskości wątroby
    Ocena stanu odżywienia pacjentów z marskością
    Dietoterapia marskości
    Wprowadzenie
    Energia
    Białko
    Tłuszcze
    Węglowodany
    Błonnik pokarmowy
    Witaminy i składniki mineralne
    Płyny
    Żywienie w marskości niewyrównanej
    Encefalopatia wątrobowa
    Wodobrzusze
    Żylaki przełyku
    Nadciśnienie wrotne
    Żywienie wspomagające dietoterapię marskości wątroby
    Wybrane piśmiennictwo
    6. Postępowanie dietetyczne w schorzeniach trzustki (Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak)
    Wiadomości ogólne
    Ostre zapalenie trzustki
    Definicja i podział
    Epidemiologia
    Etiologia i patogeneza
    Objawy i powikłania
    Diagnostyka
    Zasady terapii w ostrym zapaleniu trzustki
    Postępowanie dietetyczne
    Przewlekłe zapalenie trzustki
    Definicja i podział
    Epidemiologia
    Etiologia i patogeneza
    Objawy i powikłania
    Diagnostyka
    Zasady terapii przewlekłego zapalenia trzustki
    Wybrane piśmiennictwo
    7. Przewlekła choroba nerek - okres leczenia zachowawczego (Lucyna Kozłowska)
    Definicja, diagnostyka i stadia przewlekłej choroby nerek
    Epidemiologia
    Postępowanie dietetyczne
    Wprowadzenie
    Białko
    Wartość energetyczna diety
    Tłuszcz i węglowodany
    Fosfor
    Wapń
    Potas
    Sód
    Żelazo, cynk, selen
    Witaminy
    Podsumowanie
    Wybrane piśmiennictwo
    8. Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastępczego (Lucyna Kozłowska)
    Formy leczenia nerkozastępczego
    Epidemiologia
    Postępowanie dietetyczne przy hemodializie i dializie otrzewnowej
    Wprowadzenie
    Białko
    Wartość energetyczna diety
    Składniki mineralne i witaminy
    Transplantacja nerki
    Wprowadzenie
    Wartość energetyczna diety
    Białko
    Tłuszcz i węglowodany
    Składniki mineralne
    Witaminy
    Wybrane piśmiennictwo
    9. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego - choroba Parkinsona i choroba Alzheimera (Dariusz Włodarek)
    Choroba Parkinsona
    Definicja
    Epidemiologia
    Etiologia
    Rozpoznanie
    Objawy i leczenie
    Choroba Alzheimera
    Definicja
    Epidemiologia
    Patogeneza
    Objawy
    Przyczyny spadku masy ciała u osób z chorobą Alzheimera
    Przyczyny spadku masy ciała u osób z chorobą Parkinsona
    Czynniki żywieniowe mające znaczenie w przebiegu choroby Parkinsona i choroby Alzheimera
    Wartość energetyczna diety
    Tłuszcze
    Cholesterol
    Witaminy antyoksydacyjne
    Alkohol i kawa
    Zalecenia żywieniowe
    Wybrane piśmiennictwo
    10. Dietoterapia zespołu metabolicznego (Sa'eed Bawa)
    Definicje i kryteria rozpoznania zespołu metabolicznego
    Epidemiologia
    Patogeneza
    Otyłość wisceralna a insulinooporność
    Dyslipidemia aterogenna w zespole insulinooporności
    Nadciśnienie a dysfunkcja śródbłonka
    Postępowanie dietetyczne w zespole metabolicznym
    Wybrane piśmiennictwo
    11. Dna moczanowa (Lucyna Kozłowska)
    Definicja i epidemiologia
    Etiologia i patogeneza
    Objawy, powikłania i leczenie
    Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej
    Związki purynowe
    Alkohol
    Cukry proste
    Związki fenolowe
    Kwasy tłuszczowe
    Inne czynniki mające wpływ na urykemię
    Redukcja masy ciała
    Wysiłek fizyczny
    Dietoterapia dny moczanowej
    Wybrane piśmiennictwo
    12. Żywienie w chorobach nowotworowych (Ewa Lange, Sa'eed Bawa)
    Wiadomości ogólne
    Podział i charakterystyka ogólna nowotworów
    Onkogeneza
    Diagnostyka nowotworowa
    Epidemiologia chorób nowotworowych w Polsce
    Anoreksja nowotworowa
    Zaburzenia metaboliczne w chorobach nowotworowych
    Leczenie chorób nowotworowych
    Dietoterapia chorób nowotworowych
    Niedobory składników pokarmowych i suplementacja diety osób z chorobami nowotworowymi
    Profi laktyka wtórna chorób nowotworowych
    Wybrane piśmiennictwo
    13. Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii chorób dietozależnych (Ewa Lange)
    Wiadomości ogólne
    Czynniki wpływające na wysokość indeksu glikemicznego żywności
    Indeks glikemiczny a choroby związane z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i lipidowej
    Wybrane piśmiennictwo
    [zasłonięte]@book24.waw.pl - Book24 - księgarnia internetowa