Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dietetyka wybrane zagadnienia

23-06-2015, 13:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 16 zł      Aktualna cena: 16 zł     
Użytkownik mirom
numer aukcji: 5387216176
Miejscowość Wrocław
Kupiono sztuk: 2    Wyświetleń: 17   
Koniec: 23-06-2015 13:14:55

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2014
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witamy na aukcji księgarni
Sportowo-Medycznej

 

O Nas

Sprzedażą przez internet zajmujemy się nieprzerwanie od roku 2000. Stawiamy na rzetelną, błyskawiczną i perfekcyjną realizację zamówień, a o wysokiej jakości obsługi Klienta, świadczą nasze komentarze.


Jest to gwarancja bezpiecznych, łatwych i przyjemnych zakupów.


W naszej ofercie znajdą państwo głównie książki z dziedzin medycyna, sport, pedagogika, weterynaria oraz wiele, wiele innych.

Wysyłka
  1. Zamówiony towar wysyłamy Pocztą Polską, poprzez Paczkomaty Inpost lub kurierem - w zależności od wybranej opcji.

  2. Koszt wysyłki podany jest w zakładce Dostawa i płatność i dotyczy danego towaru (zależnie od wagi).

  3. Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt jest zależny od wagi książek, o kalkulację ceny prosimy pytać w e-mailu. W przypadku wyboru wysyłki kurierem koszt jest stały – bez względu na ilość zamówionych pozycji.

  4. Wysyłamy towar poza granice kraju (Pocztą Polską lub kurierem), w tym przypadku prosimy o podanie mailem tytułów książek i kraju wysyłki – zwrotnie podamy koszt wysyłki.

  5. Na cenę wysyłki składa się koszt brutto przesyłki oraz opakowania.

  6. Kupujący otrzyma paragon lub na życzenie fakturę vat.



  7. Nie czekamy do zakończenia aukcji - wysyłamy natychmiast!

Tytuł
Dietetyka wybrane zagadnienia

Dietetyka wybrane zagadnienia

 

Autorzy
Maciej Bilek, Anna Pasternakiewicz, Joanna Typek

Redaktor: Jolanta Dubiel

Opis produktu


Wydawnictwo: Uniwersytet Rzeszowski
ISBN: [zasłonięte]978-8396-057-6
Rok wydania: 2014, Wydanie: 1, Format: 150 x 210 mm, Liczba stron: 160, Oprawa: Miękka, Nr. katalogowy: 8907


W ręce Czytelników, naszych Studentów, oddajemy podręcznik mający stanowić pomoc dydaktyczną w realizacji przedmiotu dietetyka. Poza klasycznymi dla tego typu publikacji rozdziałami na temat diet klasycznych i alternatywnych oraz żywienia w najczęściej spotykanych chorobach nasza książka zawiera informacje dotyczące biodostępności składników odżywczych. Kolejna część przedstawia kulturowe i religijne uwarunkowania odżywiania i stara się przekazać, jak ważne było od wieków modyfikowanie naszego codziennego jadłospisu w kierunku rozwiązań prozdrowotnych. Z pewnością lektura niniejszego podręcznika stanie się dla Czytelników dzięki temu bardziej interesująca, a przedstawione zachowania żywieniowe będą inspiracją do przemyśleń na temat codziennego sposobu odżywiania się.
Redagując podręcznik, staraliśmy się także, by Czytelnicy po jego lekturze posiedli wiedzę praktyczną, mogącą być pomocą nie tylko w potencjalnym miejscu pracy, ale także w życiu codziennym. Z tego powodu opracowanie zawiera również rozdział omawiający temat z pogranicza nauk o żywności i nauk o zdrowiu - interakcji leków z żywnością, będący jednym z najczęściej dyskutowanych problemów współczesnej farmacji. Pomimo że nie jest on bezpośrednio związany z dietetyką, dotyczy znakomitej większości pacjentów stosujących diety i dlatego też powinien być chociaż zasygnalizowany w kursie tego przedmiotu.

Spis Treści


Wstęp

CZĘŚĆ 1
Żywność i jej wartość odżywcza - dr Anna Pastcrnakiewicz

CZĘŚĆ 2
Kulturowe i religijne uwarunkowania odżywiania się - mgr firnu Joanna Typek
2.1. Tradycyjna medycyną chińska
2.1.1. Człowiek i jego otoczenie w filozoficzno-medycznym ujęciu
2.1.2. Profilaktyka w tradycyjnej medycynie chińskiej
2.1.3. Dieta w tradycyjnej medycynie chińskiej
2.2. Medycyna ajurwedyjska
2.2.1. Profilaktyka zdrowotna w ajurwedzie
2.2.2. Konstytucja człowieka według ajurwedy i problemy zdrowotne
2.2.3. Pokarmy w ajurwedzie i ich wpływ na zdrowie
2.2.4. Zalecenia ajurwedyjskie w stanach chorobowych na przykładzie nadciśnienia
2.3. Religijne uwarunkowania odżywiania
2.3.1. Dieta żydowska
2.3.2. Dicta islamska
2.3.3. Odżywianie się buddystów
2.3.4. Dieta Rastafari

CZĘŚĆ 3
Wybrane diety klasyczne i alternatywne - dr n. farm. Maciej Bilek
3.1. Dieta podstawowa, ubogoenergetyczna i bogatoresztkowa
3.1.1. Dieta podstawowa
3.1.2. Dieta bogatoblonnikowa
3.1.3. Dieta niskoenergetyczna
3.2. Diety modyfikujące podaż składników pokarmowych
3.2.1. Dieta niskotłuszczowa
3.2.2. Dieta niskowęglowodanowa
3.2.3. Dieta wysokobialkowa
3.2.4. Dieta niskobialkowa
3.3. Diety łatwostrawne
3.3.1. Dieta lekkostrawna
3.3.2. Dieta „oszczędzająca”
3.3.3. Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu
3.4. Diety z modyfikacjami konsystencji
3.4.1. Dicta płynna
3.4.2. Dieta płynna wzmocniona
3.4.3. Dieta papkowata
3.5. Diety z modyfikacjami składników mineralnych
3.5.1. Dieta niskosodowa
3.5.2. Dicta wysokopotasowa
3.5.3. Dieta niskopotasowa
3.5.4. Dieta wysokożelazowa
3.5.5. Dieta bogatowapniowa
3.5.6. Dieta niskofosforowa
3.6. Diety dostosowane do stanu fizjologicznego organizmu
3.6.1. Diety dla osób starszych
3.6.2. Diety dla osób uprawiających sport
3.6.3. Żywienie kobiet ciężarnych
3.6.4. Żywienie kobiet karmiących
3.6.5. Żywienie w zależności od pór roku
3.7. Diety alternatywne. Głodówki i głodówki częściowe
3.7.1. Głodówki. Podstawowe informacje, wskazania i przeciwwskazania
3.7.2. Typy głodówek
3.7.3. Prowadzenie głodówki
3.7.4. Głodówki a prawidłowe żywienie
3.8. Diety alternatywne. Wegetarianizm, weganizm, witarianizm i ich odmiany
3.8.1. Rys historyczny i kulturowy
3.8.2. Przystosowanie człowieka do „roślinożerności” oraz zalety diety wegetariańskiej
3.8.3. Wady diety wegetariańskiej
3.8.4. Aminokwasy egzogenne
3.8.5. Aminokwasy ograniczające
3.8.6. Odmiany diety wegetariańskiej
3.9. Diety alternatywne. Dieta według dr Budwig
3.10. Diety alternatywne. Dieta kopenhaska
3.11. Odżywki doustne, żywienie dojelitowe i pozajelitowe

CZĘŚĆ 4
Żywienie człowieka w wybranych stanach chorobowych - ilr n.farm. Maciej Bilek
4.1. Żywienie w chorobach nowotworowych
4.1.1. Żywienie w kacheksji
4.1.2. Żywienie w chorobach nowotworowych
4.1.3. Łagodzenie skutków terapii onkologicznych
4.1.4. Żywienie po zakończonej terapii przeciwnowotworowej
4.2. Żywienie w chorobach układu pokarmowego
4.2.1. Choroby jamy ustnej i gardła
4.2.2. Choroby przełyku
4.2.3. Choroby żołądka
4.2.4. Choroby jelita cienkiego
4.2.5. Choroby jelita grubego
4.2.6. Choroby gruczołów trawiennych. Wątroba
4.2.7. Choroby gruczołów trawiennych. Drogi żółciowe
4.2.8. Choroby gruczołów trawiennych. Trzustka
4 3. Żywienie w zaburzeniach i chorobach metabolicznych
4.3.1. Otyłość
4.3.2. Cukrzyca
4.4. Żywienie w chorobach układu krążenia
4.4.1. Nadciśnienie tętnicze
4.4.2. Miażdżyca
4.5. Żywienie w chorobach układu kostnego
4.5.1. Choroba zwyrodnieniowa stawów
4.5.2. Osteoporoza
4.6. Żywienie w chorobach układu moczowego
4.7. Żywienie w chorobach neurologicznych
4.7.1. Choroba Parkinsona
4.8. Żywienie w ostrych stanach chorobowych
4.8.1. Żywienie w gorączce
4.8.2. Żywienie w zatruciach pokarmowych
4.8.3. Ogólne zasady żywienia w chorobach zakaźnych

CZĘŚĆ 5
Interakcje leków z pożywieniem - dr n. farm. Maciej Bitek
5.1. Wpływ żywności na losy leku w organizmie
5.1.1. Uwalnianie
5.1.2. Wchłanianie
5.1.3. Dystrybucja
5.1.4. Metabolizm
5.1.5. Eliminacja
5.2. Wpływ leków na losy żywności w organizmie
5.2.1. Wpływ leków na wchłanianie składników odżywczych
5.2.2. Wpływ leków na metabolizm składników odżywczych pożywienia
5.2.3. Pośredni wpływ leków na stan odżywienia
5.3. Inne rodzaje interakcji leków z żywnością




NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!

Na Skróty
nasz sklep allegro nasze pozostałe aukcje
Płatności

Płatności można dokonywać na nasze konto w ING Bank Śląski:

logo ING

81 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]5750092 [zasłonięte] 067334


W tytule przelewu prosimy podać nick z Allegro.

Odbiór Osobisty

Po zakupione towary zapraszamy (po uprzednim kontakcie telefonicznym lub po otrzymaniu e-maila z informacją o przygotowaniu zamówienia) do naszej siedziby:


Kompleks Stadionu Olimpijskiego
Księgarnia Sportowo-Medyczna
w Hali Wielofunkcyjnej AWF

Pokój nr 36 lub 39
Al. I.J. Paderewskiego 35
51-612 Wrocław


Księgarnia jest otwarta od poniedziałku do piątku, w godzinach 9:00 - 17:00.

Przy odbiorze osobistym można zapłacić na miejscu gotówką lub kartą płatniczą.

Kontakt z Nami

E-mail: [zasłonięte]@sportowo-medyczna.pl

Napisz do nas korzystając z formularza Allegro

Telefon: +48 71 [zasłonięte] 54

[DANE_EU]5mBtnRT6cfyWsmz926REAFAmj92mH6cQX9zcyP7SmxDHIVoBIZcx83i+zun52BgL+AploJzh6TFxASkVi+mE5eghiL7wjZl0PEIlTStpucpAuSG0shqOm4ugtvx2zqAJQw5MapnEE2+ZuzV2wcqKNQ==[/DANE_EU]